Izmēģinājumos ASV konstatēts "Moderna" vakcīnas efektivitātes neliels kritums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Latvija saņēmusi pirmās 1200 "Moderna" vakcīnas pret Covid-19
Foto: Latvija saņēmusi pirmās 1200 "Moderna" vakcīnas pret Covid-19 Foto: Jānis Škapars/TVNET

ASV biotehnoloģiju uzņēmums "Moderna" paziņojis, ka tā izstrādātā Covid-19 vakcīna ir par 90% efektīva pret visām slimības formām un par 95% efektīva pret Covid-19 smagā formā.

Jaunie dati iegūti no joprojām notiekošās klīnisko izmēģinājumu trešās fāzes, kurā iesaistīti vairāk nekā 30 000 cilvēku visā ASV. Skaitlis ir nedaudz zemāks par agrāk konstatētajiem 94,1%, kas decembrī bija norādīti izdevumā "New England Journal of Medicine".

Jaunais skaitlis balstīts 900 līdz 9.aprīlim izvērtētajos Covid-19 gadījumos, bet iepriekšējais bija balstīts 185 gadījumos.

Uzņēmuma paziņojumā nav norādīts, kāpēc efektivitātes rādītājs krities, bet viens izskaidrojums varētu būt jaunu paveidu rašanās, kas nav tik uzņēmīgi pret vakcīnu radītajām antivielām.

"Moderna" strādā pie divām pastiprinājuma devām, kas domātas specifiskiem paveidiem. Pētījumi ar pelēm liecina, ka tās izraisa palielinātu imūnreakciju. Šo pētījumu rezultāti publicēti tīmeklī zinātniskā izdevumā, un šobrīd tiek gaidīts uz kolēģu izvērtējumu.

Uzņēmums norādīja, ka līdz 12.aprīlim visā pasaulē piegādājis 132 miljonus vakcīnas devu, tai skaitā 117 miljonus ASV.

Līdz maija beigām tas plāno nodrošināt otro 100 miljonu devu partiju, bet līdz jūlija beigām - vēl vienu 100 miljonu devu partiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu