Profesore: Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kam būtu saistība ar vakcīnu pret koronavīrusu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar vakcīnu pret Covid-19, žurnālistiem pavēstīja Rīgas Stradiņa universitātes Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja Juta Kroiča.

Kopumā vakcīnu ieguvumi ievērojami atsver potenciālos riskus, tādējādi sekas pēc pārslimota Covid-19, piemēram, neiroloģiski, psihiski un kognitīvi traucējumi, demence un koncentrēšanās spēju zudums, var radīt daudz nopietnākas sekas nekā potenciālās blakusparādības pēc vakcinācijas, sacīja Kroiča.

Tāpat profesore pavēstīja, ka mRNS vakcīnām - "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" - kā ļoti reta blakusparādība tiek norādīta anafilakse, kas pēc būtības ir alerģiska reakcija. Savukārt vektora vakcīnas tiek saistītas ar ārkārtīgi retiem trombu gadījumiem, tomēr šī tiešā saikne ar vakcīnu neesot pierādīta. Reizē visas Eiropas Savienībā izmantotās vakcīnas pret Covid-19 ir drošas un efektīvas, viņa uzsvēra.

Savukārt Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsts Kārlis Rācenis preses konferencē atzīmēja, ka vakcinēties šobrīd nav ieteicams tiem cilvēkiem, kuriem ir noteikts aktīvs Covid-19 slimnieka kontaktpersonas statuss. Vienlaikus, vaicāts, vai vakcinēties var astmas pacienti, ārsts sacīja, ka tas tieši būtu ieteicams, jo šīs personas ietilpst Covid-19 riska grupā.

Mediķis arī atklāja, ka ir bijuši daži gadījumi, kad cilvēki saņēmuši vakcīnu un pēc aptuveni četrām dienām saslimuši ar Covid-19, tomēr tajā brīdī aizsardzība vēl nav izstrādājusies. Esot bijuši arī tādi pacienti, kuri saslimuši pēc pirmās vakcīnas devas iedarbošanās. Pēc Rāceņa paustā, viņiem Covid-19 norit vieglāk un smaga slimības gaita neattīstās.

Kā ziņots, Zāļu valsts aģentūra (ZVA) uzsver, ka tāpat kā pēc visu vakcīnu un jebkuru zāļu saņemšanas arī pēc Covid-19 vakcīnu ievadīšanas var tikt novērotas organisma reakcijas jeb blakusparādības.

Saskaņā ar ziņojumos sniegto informāciju "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" izstrādātajām vakcīnām blakusparādības mēdz būt izteiktākas pēc vakcīnas otrās devas. Savukārt "AstraZeneca" vakcīnai tās mēdz būt izteiktākas pēc pirmās devas. Visām vakcīnām blakusparādības visbiežāk rodas pirmajās dienās pēc vakcinācijas, ilgst dažas dienas un tad strauji izzūd. Parasti tās ir mazāk izteiktas vecāka gadagājuma cilvēkiem.

ZVA atgādina, ka, ja pēc kādas vakcīnas devas saņemšanas tiek novērotas sagaidāmas, taču smagas vai citas organisma reakcijas, kuru rezultātā tiek būtiski pazeminās darbaspējas, jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš pēc konsultācijas var lemt par darbnespējas lapas piešķiršanu.

Vakcīnas pret Covid-19 tiek izstrādātas, ievērojot tādas pašas stingras prasības kvalitātei, drošumam un efektivitātei kā jebkurām citām zālēm.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu