"Tā ir traģēdija!" Francijas vīndari saskaras ar nopietniem postījumiem pēc skarbā sala (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Twitter/@ShivKum38141850

Vienai no lielākajām Francijas eksporta nozarēm draud postošas sekas pēc neparasti stiprā sala, kas aprīlī sabojājis vīna dārzus visā valstī, vēsta raidsabiedrība CNN.

Sals ir skāris 80 procentus Francijas vīnogu audzēšanas platības. Vīnogulāji tika iznīcināti visā Ronas ielejā, Bordo, Burgundijā, Šampanē, Provansā un Luāras ielejā.

"Nozīmīga ražas daļa ir zaudēta. Ir pāragri sniegt procentuālo aprēķinu, taču jebkurā gadījumā tā ir traģēdija cietušajiem vīndariem," sacīja Bordo vīna padomes direktors Kristofs Šato.

Kā ziņo Francijas Nacionālā Zemnieku savienību federācija, sals ir apdraudējis arī bietes un rapšus.

Šampaņas reģionā temperatūra nepilnas nedēļas laikā sasniedza gandrīz 26 grādus pēc Celsija līdz aptuveni mīnus sešus grādus. Lai arī temperatūra šobrīd ir tuvu normai, Francijā gaidāms vēl viens sala uzliesmojums.

Francijā vīndari nav saskārušies ar tik postošu salu kopš 1991. gada. Valdības pārstāvis Gabriels Atāls 13. aprīlī paziņoja, ka dažos apgabalos var tikt zaudēta gandrīz visa gada raža.

"Nekas nav saudzēts – bietes, rapši, mieži, vīnogulāji. Ir steidzami jāaktivizē dažāda veida atbalsts," uzsvēra Nacionālā lauksaimnieku arodbiedrību federācija.

Visu nedēļu lauksaimnieki visā Francijā centās glābt savu ražu no sala, aizdedzinot ugunskurus un sveces. Taču tas nav līdzējis glābt lielāko daļu ražas.

Reaģējot uz situāciju, Francijas Lauksaimniecības ministrija paziņoja, ka ir pilnībā mobilizēta, lai sniegtu nepieciešamo atbalstu lauksaimniekiem, kurus skāris bargais sals.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu