Durbes jūras ērgļu ligzdā negaidīts pavērsiens

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Liene Brizga-Kalnina/Twitter.com

27. martā no Durbes jūras ērgļu ligzdas barības meklējumos devās tēviņš Raimis, kurš līdz šim brīdim nav atgriezies atpakaļ pie mātītes Mildas un trīs olām. Gandrīz desmit dienas pēc tam, kad Milda bija pamesta viena ar neizperētām olām, viņas ligzdā ir apmeties jauns ērglis. 

Latvijas Dabas fonda (LDF) ornitologs Jānis Ķuze atzina, ka patlaban ir neiespējami prognozēt, kāds liktenis Mildu sagaida turpmāk, jo ļoti daudz notikumu risinās ārpus LDF tiešsaistē vērojamās ligzdas.

Ligzdošana jūras ērgļu ligzdā Durbē sākās veiksmīgi - ērgļu pāris, kam doti vārdi Raimis un Milda, sāka kopīgi ligzdot jau ceturto reizi. Kamēr Milda perēja trīs olas, Raimis viņu apgādāja ar barību un reiz pat atnesa viņai brokastīs kaķa atliekas. Taču 27. martā Raimis devās barības meklējumos un vairs nav atgriezies.

Pēc vairāk nekā nedēļu ilgas badošanās izdzīvošanas instinkts svētdien, 4. aprīlī, īsi pirms plkst. 11 piespieda jūras ērglieni Mildu uz vairākām stundām pamest ligzdu un perējumu, lai dotos barības meklējumos. Kad šķita, ka stāstam pienākušas skumjas beigas, gandrīz sešas stundas vēlāk Milda atgriezās kopā ar kādu citu jaunu ērgli.

Kamerā vērojamā ligzda atrodas Kurzemē, Durbes novadā. Šī ligzdošanas teritorija zināma tikai kopš 2014. gada, kad tika atrasta pirmā šī pāra ligzda, kas bija uzbūvēta cirsmā atstātā priedē. 2014. gadā ērgļu pāris ligzdoja ļoti sekmīgi – tā bija viena no četrām šai gadā zināmajām jūras ērgļu ligzdām Latvijā, kurās tika izaudzināti trīs mazuļi.

2015. gadā ērgļi nolēma pārcelties uz jaunu ligzdu un sāka to būvēt netālu esošas vecas egles galotnē, ko savulaik nolauzis vējš vai sniegs.

Lauzuma vietai apkārt apauguši vairāki zari, kas veidoja ligzdas būvēšanai piemērotu žākli aptuveni 25 metru augstumā.

Kamera uzlikta vienā no galotnes zariem janvāra nogalē - laikā, kad ligzdas būvēšana bija tikko uzsākta, tā dodot retu iespēju vērot jaunas ligzdas būvēšanas procesu, - līdz šim kameras liktas galvenokārt pie jau vairākus gadus apdzīvotām jūras ērgļu ligzdām.

Ligzda interesanta ar to, ka ir būvēta eglē, jo egles jūras ērgļi ligzdošanai izvēlas reti, - šī ir tikai ceturtā līdz šim Latvijā zināmā eglē būvētā ligzda.

Aptuveni puse no visām jūras ērgļu ligzdām tiek būvēta priedēs, trešā daļa – apsēs un mazākā skaitā arī bērzos, melnalkšņos un ozolos. Eglēs ligzdas parasti tiek būvētas tieši uz šādām nolauztām galotnēm un parasti atrodas augstu virs zemes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu