Igaunija un Lietuva pagaidām atliks J&J vakcīnas izmantošanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija.
Vakcinācija. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Igaunija un Lietuva pagaidām atliks "Johnson & Johnson" (J&J) vakcīnas izmantošanu, lai gan saņēmušas pirmo tās sūtījumu, paziņojuši šo valstu veselības ministri Tanels Kīks un Arūns Duļķis.

Pirmās 2400 J&J devas Igaunijai un 4800 devas Lietuvai tika piegādātas otrdien, tai pašā dienā, kad uzņēmums "Johnson & Johnson" paziņoja, ka atliks savas Covid-19 vakcīnas izplatīšanu Eiropā, šādu soli sperot pēc ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) un ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) rekomendācijas "iepauzēt" tās izmantošanu, kamēr tiek pētīti seši gadījumi, kad cilvēkiem pēc šīs vakcīnas saņemšanas izveidojušies trombi.

Vakcīnas ražotājs ieteica Eiropai nogaidīt, līdz EZA būs sniegusi savu atzinumu par tās turpmāko lietošanu, un Igaunijā tādu pašu ieteikumu sniegusi arī imunoprofilakses ekspertu komisija. Atzinumu EZA varētu sniegt nākamās nedēļas beigās.

Kā uzsvērusi komisijas vadītāja Marisa Jese, eksperti vienbalsīgi atzinuši, ka būtu saprātīgi gaidīt EZA viedokli, kas turklāt arī veicinātu saskaņotāku pieeju vakcīnu lietošanai Eiropas Savienībā un dotu cilvēkiem skaidrāku vēstījumu.

Pēc viņas teiktā, šī vakcīna, kurai nepieciešama tikai viena deva, Igaunijai ļautu vieglāk nodrošināt potēšanu vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri veselības stāvokļa dēļ piesaistīti mājai un nevar nokļūt pie ģimenes ārsta vai uz vakcinācijas centru.

"Mēs turpināsim gatavoties, lai sāktu vakcinēšanu mājās, kolīdz EZA būs devusi savu novērtējumu un vakcīnas derīgums tiks apstiprināts," piebildusi Jese.

Saskaņā ar iepriekš noslēgtajiem līgumiem Igaunijai jāsaņem 330 000 šā preparāta devas.

Lietuvas veselības ministrs savukārt norādījis, ka lēmumu pagaidām nesākt J&J izmantošanu nav noteikuši nedz EZA, nedz Valsts zāļu kontroles dienesta lēmumi, bet vienīgi paša ražotāja oficiālais lūgums pagaidām glabāt saņemto vakcīnu centrālajā noliktavā.

"Tuvākajās dienās tiksim informēti par turpmāko vakcīnas izmantošanu," viņš izteicies, piebilstot, ka Lietuvai nav bijis nekādu plānu nepotēt cilvēkus ar šo vakcīnu, turklāt to iecerēts izmantot, lai potētu diplomātus un citas personas, kam jāceļo uz ārzemēm.

EZA un FDA izvērtē sešus trombu veidošanās gadījumus, kas novēroti, potējot ar J&J vakcīnu vairāk nekā 6,8 miljonus cilvēku Amerikas Savienotajās Valstīs, un sniegs atzinumus attiecībā uz šīs vakcīnas turpmāko lietošanu. Visos sešos gadījumos trombi veidojušies sievietēm vecumā no 18 līdz 48 gadiem, un tas noticis sešas līdz 13 dienas pēc potes saņemšanas.

J&J ir ceturtā Eiropas Savienībā apstiprinātā vakcīna pret Covid-19.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu