Latvijā dzimušās melno grifu mātītes veiksmīgi iekļāvušās savvaļas dzīvē Bulgārijā un Turcijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Latvijā dzimušās melno grifu mātītes veiksmīgi iekļāvušās savvaļas dzīvē un klejo pa Bulgāriju un Turciju, aģentūru LETA informēja Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza informācijas dienests.

2018.gadā "Cīruļos" tika izaudzēta melno grifu mātīte vārdā Rīga, kas kopā ar galvaspilsētā izaugušo melno grifu mātīti Bojanu devās uz Bulgāriju, lai projektā "Zaļie Balkāni" sāktu dzīvi savvaļā.

Reintrodukcija bijusi sekmīga un abas jaunās mātītes ir iedzīvojušās savvaļā. Grifene Rīga šajā laikā kopā ar citiem grifiem klejojusi reģionā no Grieķijas līdz Austrijai un Šveicei. Nupat nesen tā atgriezusies izlaišanas reģionā Bulgārijā.

Savukārt Bojana izvēlējusies Turcijas virzienu un klejo pa šo valsti. 

Dzimumbriedumu melnie grifi sasniedz 4-5 gadu vecumā, tādēļ gan Rīgai, gan Bojanai vēl ir laiks "izbaudīt zaļo jaunību".

Abām grifu mātītēm esot izdevies iekļauties savvaļas putnu dzīvē, un tas panākts pateicoties tam, ka mazuļu audzināšana tika atstāta vecāku ziņā, kas vislabāk prot sagatavot tos dzīvei. Liela nozīme ir arī piemērotiem dzīves apstākļiem. 

Lai sekmīgi varētu vairot retos plēsīgos putnus, Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza filiālē "Cīruļi" ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu tika uzbūvēts plēsīgo putnu komplekss. 

2020.gadā šajā kompleksā ieradās jaunu bārdaino grifu pāris, radot izaicinājumu panākt šīs sugas sekmīgu vairošanos Latvijā nebrīvē. Pasaules Sarkanajā grāmatā iekļauti melnie grifi un bārdainie grifi, savukārt Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstos ierakstīti klinšu ērgļi, jūras ērgļi un ūpji. Šo sugu pārstāvji dzīvo "Cīruļos". 

Turklāt Zooloģiskais dārzs piedalās abu sugu grifu un jūras ērgļu vairošanas Eiropas programmās (EEP).

Pašlaik plēsīgo putnu kompleksā pilnā sparā rit aktīva perēšanas sezona. Ligzdās olas silda melnie grifi, klinšu ērgļi, jūras ērgļi un ūpji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu