Līdz šim nevienai ar "AstraZeneca" vakcinētai personai nav iztecējis otrās devas saņemšanas termiņš

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls.
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Šobrīd nevienai ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 potētai personai nav iztecējis otrās devas saņemšanas termiņš, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Liepājas puses ģimenes ārste Linda Šīrone sociālajā tīklā "Twitter" atklājusi, ka no NVD saņēmusi e-pastu, kurā pausts, ka "AstraZeneca" vakcīna otrajām devām pagaidām netiks piegādāta. "Līdz ar to aicinām izmantot vakcinācijas iestādē esošās "AstraZeneca" vakcīnas vai arī pārlikt otrās devas vakcināciju uz 12.nedēļu pēc pirmās devas ievadīšanas," norādīts ģimenes ārstes publicētajā e-pastā. Vienlaikus sociālajā platformā pausts sašutums par otrās devas nodrošināšanas iespējām tām personām, kam balstvakcīnas saņemšanu nāksies pārcelt uz vēlāku laiku.

Tomēr kopš tā brīža veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) "Twitter" paudis, ka, ja ģimenes ārsti pasūtīs vakcīnas līdz 80 devu apmērā, tad praksei tiks nodrošinātas tikai "Moderna" vakcīnas, bet, ja vairāk, tad papildu vakcīnas būs no ražotāja "AstraZeneca". "Visiem būs, ko vakcinēt," skaidro politiķis.

Ministrs arī atzīmē, ka šobrīd tās "AstraZeneca" vakcīnu devas, kas netika izlietotas vakcinācijas centros, ir izkliedētas pa dažādām ārstniecības iestādēm un paredzētas prioritāro grupu vakcinācijai. Vienlaikus šonedēļ, pēc Pavļuta paustā, ģimenes ārstiem ir iedalīts un piegādāts pilnais pieprasīto devu apjoms.

Saskaņā ar NVD datiem par vakcinētajām personām, ar "AstraZeneca" pirmo reizi vakcinēta viena persona 2.februārī, savukārt pēc tam, šo vakcīnu 9.februārī saņēmušas 20 personas. Šie abi datumi ir pirmie, kad Latvijā izmantota "AstraZeneca" vakcīna.

Tādējādi, saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes (IVP) lēmumu, ka "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 otro devu personas var saņemt deviņu līdz 12 nedēļas pēc pirmās potes, līdz šim vēl nevienai ar "AstraZeneca" vakcinētai personai nav beidzies otrās devas saņemšanas termiņš. Tuvākais balstvakcīnas termiņš būtu vienai personai, kas "AstraZeneca" vakcīnu saņēma 2.februārī, un šis termiņš iztecēs maija sākumā.

Turklāt gadījumos, kad rodas grūtības izvēlēties konkrētu laiku šo rekomendēto deviņu līdz 12 nedēļu intervālā, otrās devas saņemšanas vizīte plānojama tuvāk 12.nedēļai, kas zinātniskajās publikācijās uzrāda augstāku iedarbīgumu pret simptomātisku Covid-19, skaidro IVP.

Imunitāte pret vīrusu pēc "AstraZeneca" vakcīnas saņemšanas izveidojas aptuveni pēc 22 dienām. Šī ražotāja vakcīna ir radīta uz vektora bāzes, kā rezultātā aizsardzība rodas jau pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu