Dokumenti un karavīra personīgās mantas. Kurzemes mežos atrod 2. pasaules kara laika liecības (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kāds vēstures entuziasts privātā mežā Brocēnu novada Remtes pusē ticis pie pamatīga atraduma – munīcijas kastes, kurā bija ne tikai dažādi dokumenti, kas apliecināja piederību Latviešu leģiona 19. divīzijai, bet arī karavīra personīgās mantas, vēsta LTV raidījums "Dienas ziņas".

Vēstures entuziasts Andris neparasto atradumu uzgājis kopā ar draugu viņa mežā Brocēnu novada Remtes pagastā, izmantojot metāla detektoru. Munīcijas kaste, kuras saturs liecināja, ka tā piederējusi kādam no Latviešu leģiona 19. divīzijas, zemē nogulējusi 76 gadus.

"Te bija karte, divīzijai adresēta Kārļa Dēnica pavēle 1945. gada 1. maijā, kurā paziņots, ka vadonis Hitlers ir miris varoņa nāvē, bet karavīrus aicina turpināt pretošanos," "Dienas ziņām" stāsta Andris.

Visticamāk, kaste Remtes mežā ierakta 1945. gada maija sākumā.

Līdzās dokumentiem kastē atradās arī daudz personīgu mantu, kas raksturo arī pašu personu, tā, piemēram, dienasgrāmatas pirmajā lapā ierakstīts Aleksandra Čaka dzejolis "Miglā asaro logs", ielikta arī nauda – gan reihsmarkas, gan červonci, fotofilmiņas, formastērpa uzšuves, šūšanas piederumi. Tāpat kastē atradās arī higiēnas priekšmeti – zobu birste un dozīte, kurā atrodas zobu tīrīšanas līdzeklis, kas savu smaržu ir saglabājis joprojām.

Par atradumu ieinteresējies ne viens vien kolekcionārs, to apskatīja arī Latvijas Kara muzeja speciālisti.

Kastē atrastais dzīves gājuma apraksts liek domāt, ka tā piederējusi Andrejam Apsītim. Viņa tēvs Hermanis Apsītis no 1934. līdz 1940. gadam bijis Latvijas tieslietu ministrs, cietis no represijām un nogalināts 1942. gadā. Savukārt par dēlu Andreju pašlaik ir skopas ziņas.

Vēstures entuziasts Andris saka, ka pagaidām atradums paliks viņa personīgajā kolekcijā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu