FOTO ⟩ Pēdējā gaitā pavadīts princis Filips (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Edinburgas hercogs princis Filips, kuru tautā dēvē par "drosmes, pārliecības un ticības cilvēku", 99 gadu vecumā viņsaulē devās 9. aprīlī. Viņš bija visilgāk strādājošais konsorcijs, kurš vadīja lielus komerciālus darījumus. Šis apzīmējums raksturo Lielbritānijas valdošā monarha dzīvesbiedru 73 gadu garumā. Šodien, 17. aprīlī, pasaule teica ardievas tautā iemīļotajam princim jeb "Lielbritānijas karalim bez kroņa". 

Prinča Filipa bēru dienā cilvēki tika aicināti nepulcēties pie Vindzoras pils, lai ievērotu pandēmijas ierobežojumus. Desmitiem miljonu cilvēku Lielbritānijā un visā pasaulē tiešraidē vēroja svarīgākās karaliskās bēres kopš karalienes mātes nāves 2002. gadā.

Pirms prinča ozolkoka greznais zārks atstāja viņa mīļotās mājas - Vindzoras pili,

Lielbritānijas karalienei Elizabetei II bija dots privāts laiks, lai atvadītos no savas mūža mīlestības - pabūt vēl pēdējo brīdi divatā kopā. 

Hercogs vēlējās, lai zārks tiek pārklāts viņa privāto karogu, kurš atspoguļo viņa dzīves elementus, no grieķu izcelsmes līdz britu tituliem.

Uz tā gulēja prinča personīgā militārās vienības cepure, zobens, kā arī ziedu vainags no baltām rozēm un lilijām, kurus savam mīļotajam atnesusi karaliene. 

Foto: Reuters/ScanPix

Filips bērēs vēlējās oficiālu militāru parādi, jo viņam ir vairāki militārie goda nosaukumi un viņš vienmēr sevi uzskatīja par militārpersonu kaut arī, apprecoties ar nākamo karalieni, viņš atteicās no savas karjeras. 

Bēru dienā visiem, kuri vēlējās atvadīties no prinča, bija tā iespēja attālināties vērot  grezno militāru parādi un klausīties orķestri.

Īpaši aizkustinošs mirklis bija prinča melnās karietes parādīšanās pie Vindzoras pils. Uz karietes sēdekļa bija nolikta hercoga cepure, cimdi un kučiera pātadziņa. Princis ļoti mīlēja zirgus un bija teicams karietes vadītājs. 

Gatavojoties bēru gājienam, Vindzoras pils pagalmā iebrauca zaļais "Land Rover", kura gatavošanā hercogs piedalījās pats, gatavojoties savām bērēm. Tieši šis auto kalpoja par prinča katafalku, kurā uz bērēm tika vests prinča zārks.

Bēru gājienā Vindzoras ielās princi Filipu pavadīja deviņi karaliskās ģimenes pārstāvji, kuri soļoja aiz braucošā zaļas krāsas "Land Rover" katafalka. 

Gājiens līdz kapelai ilga astoņas minūtes un tajā piedalījās prinča un karalienes bērni (kroņprincese Anna, princis Čārlzs, princis Endrjū, princis Edvards) un mazdēli (princis Viljams, princis Harijs, Pīters Filips). Viņas Majestāte aiz gājējiem brauca "Bentley" automašīnā.

Bēru gājiens sākās no Vindzoras pils un noslēdzās pie Svētā Džordža kapelas durvīm. Gājienu vadīja Grenadieru gvardes grupa, veidos Karaliskās flotes, Karalisko jūras kājnieku, Skotijas 4. bataljona Karaliskā pulka un Karalisko gaisa spēku personāls.

Foto: Reuters/ScanPix

Par godu prinča Filipa hobijam ar sacensību baložiem, bēru dienā tie tika vienlaicīgi palaisti debesīs gan Vindzorā, gan 65 citās pilsētās Lielbritānijā. 

Atvadu ceremonija Svētā Džordža kapelā sākās ar bruņoto spēku orķestra himnas atskaņošanu, pēc kuras tika noturēts minūtes ilgs klusuma brīdis.

Nacionālais klusuma brīdis aicināja visus godināt prinča Filipa notikumiem bagāto dzīvi un viņa vairāk nekā 73 gadu ilgo kalpošanu Anglijas karalienei Elizabetei un Lielbritānijai.

Atvadu ceremonija un dievkalpojuma saturs atbilda prinča Filipa vēlmēm un atspoguļoja viņa militārās piederības un personīgās dzīves elementus. Vindzoras pils bēru ceremonijas uzmanības centrā bija prinča Filipa saistība ar Karalisko floti un viņa lielo mīlestību pret jūru. Pēc klusuma brīža izskanēja lielgabala šāvieni un flotes jūrnieku svilpīšu svilpieni.

Foto: Reuters/ScanPix

Bēru sprediķi vadīja Vindzoras dekāns Deivids Konners un Kanterberijas arhibīskaps Džastins Vekbijs, kurš vairākus gadus ir bijis līdzās karaliskajai ģimenei nozīmīgos brīžos. 

Bēru pasākumā piedalījās vairāk nekā 730 bruņoto spēku pārstāvji, taču saskaņā ar pandēmijas ierobežojumiem,

Svētā Džordža kapelā no prinča Filipa iecerētajiem 800 viesiem, atvadījās trīsdesmit sērojošie - viņa ģimene un tuvākie cilvēki. 

Bēru laikā karalienei Elizabetei II bija jāsēž vienai, jo to pieprasa Covid-19 pandēmijas ierobežojošie noteikumi, kas paredz, ka cilvēkiem, kas nav no vienas mājsaimniecības ir jāievēro vismaz divu metru distance.

Foto: Reuters/ScanPix

Pēc dievkalpojuma prinča zārks tiks nolaists Svētā Džordža kapelas karaliskajā velvē, kur atdusas vairāki karaliskās ģimenes pārstāvji. 

Velve nebūs Filipa pēdējā atdusas vieta. Kad karaliene dosies viņsaulē, viņš tiks pārvests uz karaļa Džordža VI piemiņas kapelu, lai gulētu mūža miegā līdzās savai mīlestībai. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu