Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma lietās pēdējos trīs gados Latvijas varasiestādes arestējušas 3 458 202 eiro (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma lietās pēdējos trīs gados Latvijas varasiestādes arestējušas 3 458 202 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas "Cilvēku tirdzniecības novēršanas plāna 2021.- 2023.gadam" projektā iekļautā informācija.

2018.gadā uzlikts arests šādās lietās aizdomās turēto un viņu tuvinieku līdzekļiem, kā arī kustamajiem un nekustamajiem īpašumiem 1 705 721,00 eiro apmērā, 2019.gadā - 38 238,00 eiro apmērā, bet pērn - 1 714 243,00 eiro apmērā.

Plāna projektā skaidrots, ka ēnu ekonomika un finanšu noziegumi ir cieši saistīta ar cilvēku tirdzniecību. Darba ekspluatācijas prakse vienmēr ir saistīta ar grāmatvedības pārkāpumiem vai krāpšanos ar nodokļiem.

Cilvēku tirdzniecības gadījumos finanšu pārbaudei vajadzētu būt vienai no prioritārajām darbībām, jo cilvēku tirdzniecība un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija iet roku rokā, teikts plāna projektā.

Cilvēktirdzniecības izmeklēšanas jomā pēdējos gados ir vērojama pozitīva tendence, jo aizvien biežāk tiek sākti kriminālprocesi par cilvēku tirdzniecību, celtas apsūdzības un lietas nosūtītas izskatīšanai tiesā, taču apsūdzētās personas visbiežāk joprojām tiek notiesātas ar nosacītiem brīvības atņemšanas sodiem, vērtē ministrija.

Arī ASV Valsts departamenta 2020.gada ziņojumā par cilvēku tirdzniecības apkarošanu atzinīgi tiekot novērtēti Latvijas centieni, uzsverot, ka "valsts centieni apkarot cilvēku tirdzniecību uzlabojas".

Vienlaikus ASV Valsts departamenta ziņojumā tiek atzīmēti būtiskākie trūkumi attiecībā uz cilvēku tirdzniecības apkarošanu - izmeklēšanu, kriminālvajāšanu un iztiesāšanu. Ziņojumā izteiktas vairākas rekomendācijas - veicināt sekmīgu izmeklēšanu, kriminālvajāšanu un notiesāšanu lietās par cilvēku tirdzniecību un paplašināt mācību iespējas tiesu sektora darbiniekiem, jo īpaši prokuroriem un tiesnešiem.

Tāpat tiek ieteikts paplašināt apmācību iespējas tiesībaizsardzības sektora darbiniekiem par darbu ar upuriem, par pierādījumu apkopošanu un par psiholoģiska rakstura ietekmēšanas atpazīšanu.

Kopš 2014.gada Latvijā identificētas 243 personas kā iespējamie cilvēku tirdzniecības upuri, no tām 199 personai tika piešķirts cietušā vai cilvēku tirdzniecības upura statuss.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu