Tiesu izpildītājam Rolandam Veinbergam uzrāda apsūdzību par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tukšs naudas maks.
Tukšs naudas maks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Gada sākumā stāstījām par pēdējā laika ciniskāko tiesu izpildītāja rīcību. Tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs par salīdzinoši nelielu parādu atņēma dzīvokli 89 gadus vecai sirmgalvei. Ar to vēl nepietika, izmantojot viltotu vekseli, vecajai kundzei tika izkrāpti 28 tūkstoši, kas glabājās pie Veinberga. Pēc raidījuma kriminālizmeklēšanu sāka policija, tā noslēgusies ar apsūdzībām krāpšanā tiesu izpildītājam un trim privātpersonām. Šai lietā kriminālvajāšana sākta arī pret notāri Ingu Muciņu un tieslietu ministrs viņu no amata šajā piektdien atstādināja. Tematam turpina sekot Ilze Jaunalksne-Rēdere, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs Eleonoras Ļaksas dzīvokli izlika izsolē par viņas 1000 eiro parādu "Rīgas namu pārvaldniekam". Pārvietošanas grūtību un atmiņas problēmu dēļ sirmgalve kādu laiku nebija maksājusi par komunālajiem pakalpojumiem.

Lai gan tiesu izpildītājam ir tiesības piekļūt parādnieka bankas kontiem, kur pensionārei bija ap 8000 eiro liels uzkrājums, Veinbergs to nedarīja. Pēc dzīvokļa pārdošanas, nauda 28 tūkstoši eiro palika pie Veinberga.

Tieši par tādu summu tika viltots vekselis, kas it kā pierāda, ka vientuļā pensionāre ņēmusi 28 tūkstošus no kādas jaunas sievietes Kristinas Lucenko. Lai gan veselība neļauj sirmgalvei atstāt mājas, kā vekseļa parakstīšanas vieta minēta Imanta, bet nodeva samaksāta vēl citā centra pasta iecirknī. Ar vekseli saistītos dokumentus Ļaksas dzīvoklī nejauši atrada attāla radiniece, kad arī atklājās šis noziegums. Uz vekseļa sirmgalves paraksts nemākulīgi viltots.

Eleonorai Ļaksai nezināmā svešiniece Lucenko īsi pēc dokumenta viltošanas vērsās pie zvērinātas notāres Ingas Muciņas un pieprasījusi naudu atdot.

Vekseli notāre atzina par īstu un nodeva tiesu izpildei tam pašam Veinbergam, un pensionāres nauda zibenīgi pārskaitīta uz Lucenko kontu Lielbritānijā. Atstājot vientuļo sirmgalvi bez naudas un dzīvokļa.

Likums nosaka, ka pirms vekseļa piedziņas notāram ir jāsazinās ar tā izsniedzēju. Notāre Inga Muciņa apgalvo, ka bijusi sirmgalves dzīvesvietā, bet nav tikusi laista iekšā. Tas, ka Eleonorai Ļaksai tūliņ būs 90 mit gadi, nav radījis jebkādas notāres aizdomas.

NP: "Mums arī ir gan tas vekselis, gan arī dokumenti, kurus Jūs esat izdevusi. Jums aizdomas tobrīd neradās?"

Muciņa: "Pilnīgi nekādas. Vekselis ir ļoti specifisks dokuments."

NP: "Un tai adresē Lugažu ielā bijāt?"

Muciņa: "Biju. Pati."

NP: "Un Jūs nelaida iekšā?"

Muciņa: "Nebija. Tur vairākas reizes zvanīju… Klausījos, vai tur kaut kas nenotiek. Nečab. Tur bija klusums. Un iekšā netiku."

NP: "Un tas, ka pensionārei ir 89 gadi. Tas jums nekādus jautājumus neradīja?"

Muciņa: "Dzīve ir ļoti dažāda. Un cilvēki ir ļoti dažādi."

NP: "Un jūs nepievērsāt uzmanību dažām detaļām, piemēram, viņa pati dzīvo Lugažu ielā, vekselis izdots Imantā, pasta zīmogs uzspiests vēl citur."

Muciņa: "Šobrīd es nekādus komentārus jums šinī sadaļā nesniegšu."

Pret notāri sākta kriminālvajāšana par dienesta viltojumu, kas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Prokurores lēmums tieslietu ministrijā saņemts piektdien, un tajā pašā dienā notāre no amata atstādināta.

Tieslietu ministrs (Jaunā konservatīvā partija) Jānis Bordāns sacīja: "Pirms mēneša saistībā ar to, ka sirmgalve zaudējusi gan dzīvokli, gan naudu, biju ierosinājis disciplinārlietu pret notāri. Pa šo laiku pret viņu ir sākta kriminālvajāšana un esmu pieņēmis lēmumu viņu atstādināt uz izmeklēšanas laiku. Ar pamatojumu, ka viņas statuss kriminālprocesā par sirmgalves apkrāpšanu nav savienojams ar tiesu sistēmai piederīgas personas amata pienākumu veikšanu."

NP: "Tātad jūs esat saņēmis informāciju, ka kriminālvajāšana pret viņu ir sākta?"

Bordāns: "Jā!"

Muciņa: "Es biju ļoti pārsteigta. Ļoti pārsteigta. Tur ir dažādas juridiskas nianses."

NP: "Bet, ņemot vērā, ka apsūdzība ir, Jums likums aizliedz strādāt."

Muciņa: "Pie maniem advokātiem."

Mīklainā vekseļa pieprasītāju Kristinu Lucenko policija aizturēja un vairākas nedēļas viņa pavadīja apcietinājumā. Tiesībsargi izmeklēšanā atklāja, ka Lucenko nav darbojusies viena. Viens no noziedzīgās grupas pēc neoficiālas informācijas, ir viņas jaunākā bērna tēvs.

Lucenko no cietuma izlaista, bet aiz restēm šobrīd atrodas viens no krāpšanas līdzdalībniekiem. Visticamāk kāds no tiem norādījis uz tiesu izpildītāju kā iesaistīto šajā noziegumā. Rolands Veinbergs "Nekā personīga" rakstiskās atbildēs iepriekš noliedza pazīšanos ar Lucenko. Un vairākkārt norādīja, ka uz viņa pieprasījumiem pensionāre nav reaģējusi, tāpēc tas attaisnojot viņa rīcību.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore apsūdz Rolandu Veinbergu krāpšanā lielā apmērā organizētā grupā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, izraisot smagas sekas.

Prokurore Ilze Bikiņa-Bukrite teica: "Ir sauktas trīs privātpersonas pie kriminālatbildības par krāpšanu lielā apmērā un organizētā grupā. Un viena amatpersona saukta pie atbildības par krāpšanu lielā apmērā un organizētā grupā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu."

Pensionāres apkrāpšana nav šīs grupas vienīgais iespējamais noziegums. Identiskā veidā, izmantojot viltotu vekseli apkrāpts arī kāds 60 gadīgs vīrietis, kurš noziedzīgo darbību rezultātā zaudējis savu nekustamo īpašumu.

Veinbergs ir viens no vislabāk pelnošajiem tiesu izpildītājiem. "Rīgas namu pārvaldnieks" piecos gados tikai viņam vienam piedziņai bija nodevis lietas par 23 miljoniem. Nav aprēķinu, cik no pašvaldības uzņēmuma īpašās labvēlības pelnīja pats Veinbergs.

Jaunākajā amatpersonas deklarācijā Veinbergs norādījis, ka pērn nopelnījis 400 tūkstošus. Aizdevumos izsniedzis ap 160 tūkstošiem. Viņam ir septiņi īpašumi un pieklājīgi uzkrājumi.

Tiesu izpildītāju darbība ir civiltiesiski apdrošināta. Taču ļaunprātīgu rīcību gadījumā apdrošinātājs zaudējumus nesedz.

Tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka teica: "Zaudējumiem, kas radīti ar noziedzīgu nodarījumu, ar šo te ļaunprātības elementu, apdrošināšana nestrādā. Tādā gadījumā, šie zaudējumi būs jāatlīdzina pašam personīgi."

Tie jāsedz būs pašam Veinbergam, tā norādīja Kruka.

Pagaidām pensionāres Eleonoras Ļaksas izlikšanu no vienīgā mitekļa sargā tiesībsargu uzliktais arests. Taču vienā brīdī to atcels. Un sirmgalvi atbalstošo juristu cīņa atcelt tiesas lēmumus, ar kuriem viņai dzīvoklis atņemts, vismaz vienā tiesu instancē cietis zaudējumu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu