Pēdējās divās nedēļās visā Latvijā vērojams pieaugums ar Covid-19

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus. Ilustratīvs attēls.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jau otro nedēļu visa Latvijā novērojams saslimstības ar Covid-19 pieaugums, liecina apkopotie dati par pagājušo nedēļu. Pagājušās nedēļas pieaugums pret iepriekšējo nedēļu ir 6,4%, vidēji dienā tika atklāti 538 jauni gadījumi, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Jau vairākas nedēļas saglabājas stacionēto pacientu pieaugums, iepriekšējās nedēļas laikā tika stacionēti vidēji 61 pacients dienā.

Saslimstības pieaugums novērojams visos Latvijas reģionos.

Vērtējot iepriekšējās divas nedēļas, saslimstības rādītāji ar augošu tendenci novērojami gandrīz visās vecuma grupās, izņemot samazinājums vecuma grupā 70+. Vērojot saslimstības rādītājus vecuma grupā 65+, redzam to mazināšanos, kur viens no iemesliem noteikti minams arī vakcinācijas ieguvums papildus citiem profilakses pasākumiem.

Turpina saglabāties saslimstības pieaugums vecuma grupās 10-19 gadi un 20-29 gadi, pēdējo divu nedēļu laikā pieaugums vērojams arī vecuma grupā 40-65 gadi. Skatoties konkrētāk pa bērnu vecuma grupām, saslimstība saglabājas vislielākā vecuma grupās 15-19 gadi, bet bērniem līdz 5 gadu vecumam tā ir vismazāk.

Nedaudz samazinājies Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficents (R), kas šobrīd sastāda 1,01 (nedēļu iepriekš 1,18), tas liecina joprojām par infekcijas slimības izplatības pieaugumu, pārkāpjot robežu "1".

SPKC joprojām aicina īpaši rūpīgi ievērot roku higiēnu, pareizi lietot sejas masku (nosedzot degunu un zodu), iespēju robežās strādāt attālināti, bet ja tas nav iespējams, tad nedoties uz darbu un publiskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru).

SPKC atgādina, ka ikviens var ievērot vienu no Covid-19 profilakses pasākumiem - telpu vēdināšanu! Ievērojot visus drošības pasākumus (pieskatot mazus bērnus un dzīvniekus) vēdiniet telpas vairākas reizes dienā, plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā. Īpaši aktuāli tas ir mājsaimniecībās, kur uzturās vairāki ģimenes locekļi, kā arī darbavietās un izglītības iestādēs, kur mācību process notiek klātienē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu