"Tievēšanai ir jākļūst par dzīvesstilu." Gastroenterologa Danilāna padomi efektīvai svara nomešanai (7)

Foto: TVNET/Shutterstock/"Apollo.lv" kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Līdz ar pirmajiem pavasarīgajiem saules stariem no veikalu skatlogiem un uznirstošajām reklāmām viedierīču ekrānos mūs vēro slaidas modeles un muskuļoti puiši, atgādinot, ka vasaras sezona nav aiz kalniem, bet nu jau pēc 40 dienām. Vai 40 dienas der tikai celibātam vai ir iespējams arī notievēt, portālam "Apollo.lv" skaidro sabiedrībā iemīļotais gastroenterologs un profesors Anatolijs Danilāns.

Profesors sarunas laikā ar portālu "Apollo.lv" atklāja pamata likumus, kā pēc iespējas efektīvāk un veselīgāk var notievēt.

Danilāns ir tiešs un norāda, ka "nav nekāda pamata tievēt tad, kad tuvojas vasara vai pavasaris - tievēt vajag visu cauru gadu, visu mūžu".

Gastroenterologs norāda, ka tievēt vajag tiem, kuriem ir lieka ķermeņa masa, ko katrs cilvēks var viegli pats pārbaudīt, vai viņam ir lieka zemādas tauku kārta, vai nav.

Tievēšanas pamata princips ir samazināt kaloriju daudzumu uzturā, pauž profesors. "Īpaši saldumus un šokolādi mazāk - šokolāde nav veselīgs ēdiens. Tāpat arī ogļhidrāti nav labi, jo tie pārvēršas taukos," pauž Danilāns, piebilstot, ka arī tievējot vajag ēst pilnvērtīgu uzturu, sekojot līdzi tam, lai tas nebūtu kalorijām bagāts.

"Nav labi dzert daudz sulas, to pašu ogļhidrātu dēļ, tur ir daudz cukuri," stāsta speciālists. Viņš uzsver, ka viena pati "veselīga ēšana" ļoti daudziem cilvēkiem nemaz nelīdz, jo tievēšanai jāsastāv no vairākiem pamata nosacījumiem.

Tievēšanas pamatnosacījumi: 

  1. Uzturs - mazāk kalorijām bagāts ēdiens, izvairīties no ogļhidrātiem;
  2. Kustība - ziema vai vasara, cilvēkam ir jāsporto;
  3. Miegs - cilvēkiem vajag izgulēties.

Profesors portālam "Apollo.lv" norāda, ka ļoti daudziem cilvēkiem trešais pamatnosacījums varot šķist dīvains, taču uzsver, ka zinātnieki ir pierādījuši, ka cilvēki, kuri regulāri neizguļas, visbiežāk iedzīvojas liekajā svarā.

"Tie, kas naktīs slikti guļ, tie ir apaļīgāki, resnāki, ar lielāku zemādas tauku kārtiņu!" uzskata profesors.

Danilāns arī uzsver, ka "neizgulēšanās rada stresu, ko cilvēks bieži vien cenšas nomākt ar biežām uzkodām". "Veidojas noslēgts loks - neizgulēšanās, stress, uzkodas, tuklums, atkal neizgulēšanās un tā tālāk."

Speciālists uzsver, ka šie trīs pamatnosacījumi ir neatņemamas komponentes, lai notievētu, taču, pēc viņa domām, šo "trīsvienību" var papildināt ar ceturto ķēdes posmu - salšanu.

"Netuntuļoties, nebūt siltās vietās, bet gan vēsumā. Organisms sevi silda, mēs esam siltasiņu dzīvnieki - mēs uzturam ķermeņa temperatūru. Lai uzturētu ķermeņa temperatūru, mums ir jāsadedzina ogļhidrāti un enerģija jeb aukstumā organisms pats sevi silda un mēs dedzinām kalorijas!" savos uzskatos ar portālu "Apollo.lv" dalās Danilāns.

"Visas diētas ir tukšs šāviens, ja tās netiek apvienotas ar fizisko aktivitāti."

Danilāns vienā no savām grāmatām "Vesels un laimīgs" raksta, ka diētas ir "galējība, kas pat kaitē veselībai". "Savā mūžā esmu piedzīvojis neskaitāmas diētas, tās mainījušās līdzīgi sieviešu modei. "Kremļa diēta", svaigi spiestu sulu diēta, Atkinsa diēta, badošanās - tās nav nekādas panacejas, brīnumlīdzekļi.

Esmu piedzīvojis pat tādus brīnumus kā urīnterapija. Vai, kā mīlēja dzert urīnu!" raksta Danilāns.

Profesors tālāk izceļ, ka svaigēšana "vispār runā pretī jebkurai loģikai". "Cilvēks sāka dzīvot veselīgāk un ilgāk pēc tam, kad bija ieguvis uguni. Mūsu organisms labāk prot izmantot vārītu un ceptu pārtiku.

Vai tad mēs savā attīstībā atgriezīsimies simtiem tūkstošiem gadu senā pagātnē un sāksim grauzt tikai burkānus? Taču nē!"

"Kustībām jābūt tādām, kas rada prieku..." 

Danilāns uzsver, ka "modernā zinātne apgalvo, ka nepieciešams kombinēt vairākus kustību veidus". Pēc profesora domām - nevajadzētu tikai skriet un nūjot, šīs aktivitātes vajadzētu papildināt, piemēram, ar vingrojumiem vai peldēšanu.

"Tāpat ir svarīgi, lai fiziskās aktivitātes mēs uztvertu nevis kā nepatīkamu, grūtu pienākumu, bet gan veiktu tās ar prieku," pārliecināts ir profesors, piebilstot, ka tāpēc ļoti svarīgi ir katram atrast tieši viņam piemērotu sporta veidu.

Danilāns savā grāmatā raksta, ka pats reiz pamēģinājis skriešanu, taču ātri vien šo nodarbību atmetis: "Skriešana šķita pārāk garlaicīga, tā nebija piemērota manai dvēselei."

"Tāpēc nevajag sevi mocīt un sakostiem zobiem skraidīt pa parku, cerot nodzīvot kādu gadiņu ilgāk. Tā jūs tikai pazemināt savu dzīves kvalitāti,"

tiešs ir Danilāns, uzsverot, ka kustībām ir "jābūt narkotikai, no kuras cilvēks vairs nevar atturēties".

"Visu ar mēru!"

Profesors Danilāns allaž izcēlies uztura ekspertu vidū ar saviem uzskatiem, ka "teju viss ir labi, ja tiek lietots ar mēru".

Viņš raksta, ka kafija un tēja ir dabiski un veselīgi produkti. "Pats rītos dzeru kafiju. Tā ne tikai uzmundrina, bet arī nostiprina asinsvadus un sargā aizkuņģa dziedzeri.

Kofeīnam piemīt antioksidanta īpašības, tāpat pierādīts, ka kafijas dzērājiem lēnāk attīstās aknu bojājumi," norāda speciālists.

Par čipsiem un kolu Danilāns nav pārlieku noraidošs: "Protams, tas nav nekas īpaši veselīgs, taču, ja cilvēks ar tiem panašķējas reti, īpašas briesmas tajos nesaredzu."

Danilāns norāda, ka fakts, ka kola spējot izēst drēbēs caurumus, ir mīts. "Starp citu, dzirdēti ieteikumi lietot kolu, piemēram, caurejas gadījumā - jau kā zāles," pauž profesors.

Viņš papildina, ka "kolas briesmas slēpjoties apstāklī, ka daži cilvēki it īpaši jaunieši, to vien dzer, un tas gan esot slikti", jo parastā kola satur ļoti lielu daudzumu cukura.

Profesors uzsver, ka lieko ķermeņa svaru rada nevis ēšana vakaros, bet gan pārēšanās. "Tās ir divas dažādas lietas. Patiesībā dažādu ieteikumu, kā veselīgāk ēst, ir bezgalīgi daudz, un dažkārt tie ir visai pretrunīgi," norāda Danilāns.

"Latvijā ir tukli cilvēki, bet nav tik traki kā citur Eiropā vai Amerikā."

Danilāns sarunā ar portālu "Apollo.lv" atzīst, ka visu savu profesionālo mūžu cīnās par to, ka tievēšana nav sezonāls pasākums, bet gan tievēt vajag visu mūžu. "Dažiem cilvēkiem mani padomi var likties drusku apgrūtinoši. Jā, piekrītu, bet 99,8% cilvēku šie padomi ar laiku kļuvuši patīkami un uzlabojas viņu dzīves kvalitāte," norāda profesors.

"Tievēšanai ir jākļūst par dzīvesstilu," atkārto Danilāns.

Profesors arī pastāstīja, ka ļoti daudzi cilvēki vēršas pie viņa pēc medikamentiem tievēšanai: "Liecies mierā, tādu speciālu medikamentu nav! Cilvēks var visu saviem spēkiem izdarīt un labākās zāles ir paša uzvedība."

"Redziet, māte daba mūs radīja, lai mēs varētu sev organismā veidot rezervi, citādāk mežoņu laikos, kad pirmatnējie cilvēki meklēja barību medījot, vājākie mira badā! Bet tas laiks sen jau ir aizgājis... Bads ir aizgājis prom, tagad ir jācīnās otrādi [pret aptaukošanos]," uzskata gastroenterologs.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu