Lietuvā konstatē neidentificētu koronavīrusa paveidu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com

Lietuvā, Anīkšču rajonā, konstatēti 35 gadījumi, kad cilvēki inficējušies ar vēl neidentificētu jaunā koronavīrusa paveidu, ziņu aģentūrai BNS otrdien pastāstījusi Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVSC) Utenas departamenta direktore Birute Sapkauskiene.

"9.aprīlī mūsu departaments saņēma informāciju, ka Anīkšču rajonā atklāti inficēšanās gadījumi ar E484 mutāciju. Mums pagaidām nav informācijas, kāds konkrēti vīrusa paveids tas ir. Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju šim paveidam vēl nav nosaukuma," viņa norādījusi.

Pēc Sapkauskienes teiktā, pagaidām nav novērots, ka cilvēki, kas inficējušies ar šā paveida vīrusu, slimotu smagāk, un aptuveni trešā daļa inficēto jau atveseļojušies. Liela daļa no viņiem nav jutuši simptomus, daži jau bija vakicinējušies.

Vīrusa mutācija E484 var būt saistīta ar lielāku pretestību vakcīnai.

"Vairāki cilvēki ievietoti slimnīcā - kā jau tas šīs slimības gadījumā mēdz būt. Nekādu īpašu, straujāku izplatību pagaidām neesam novērojuši," stāstījusi NVSC reģionālās struktūrvienības vadītāja, bet atzinusi, ka datu vēl ir par maz.

Pirmā inficēšanās ar šā paveida vīrusu atklāta cilvēkam, kam slimība konstatēta 23.martā.

NVSC par šiem gadījumiem sācis padziļinātu epidemioloģisko izmeklēšanu. Anīkšču rajonā veikta ļoti plaša testēšana, īpaši kolektīvos, kur konstatēti slimības uzliesmojumi. Apsekošanas gaitā, dažus cilvēkus testējot arī atkārtoti, līdz šai dienai atrasti kopumā 35 gadījumi, kad cilvēki inficējušies ar šo mutāciju, bet pašlaik tādu gadījumu skaits vairs nepieaug tik strauji.

Gan Lietuvas NVSC, gan Anīkšču rajona pašvaldība šai situācijai pašlaik velta pastiprinātu uzmanību, veicot aktīvu testēšanu un epidemioloģisko izmeklēšanu.

Kā aģentūru BNS informējusi Nacionālā sabiedrības veselības laboratotija, ka koordinē sekvenēšanas pētījumus, Lietuvā tiek atklāti dažādi vīrusa paveidi, bet lielākajā daļā gadījumu nav iemesla domāt, ka epidemioloģiskās izturēšanās ziņā tie būtiski atšķirtos no pārējiem.

Lietuvā līdz šim atklāti divi vīrusa paveidi, kas vieš lielākas bažas, - britu paveida vīruss indentificēts 1646 gadījumos un Dienvidāfrikas - desmit gadījumos.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu