"Rīgas meži" regulāri piešķīruši atlaides darbinieku medību kolektīvam un Kargina "Ērgļu ligzdai" (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas pašvaldības uzņēmums SIA "Rīga meži" regulāri piešķīris atlaides savu darbinieku izveidotajam medību kolektīvam un ar bijušo baņķieri Valēriju Karginu saistītajam uzņēmumam "Ērgļu ligzda", šodien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Viņa informēja, ka kopumā "Rīgas meži" 12 medību kolektīviem iznomājuši medību platības vairāk nekā 50 000 hektāru platībā.

Mednieku biedrībai "Rīgas meži", kura izveidota, lai apvienotu uzņēmumā strādājošos medniekus un varētu iznomāt medību platības, nomas maksa noteikta mazāka, nekā citiem medību kolektīviem.

Vairāk nekā 17 000 hektāru meža teritorijas biedrībai tika iznomāti līdz 2046.gadam, nosakot nomas maksu 0,2 eiro par hektāru. Savukārt citiem medību kolektīviem noteikta nomas maksa 0,5 līdz 0,71 eiro par hektāru.

Pārējiem medību kolektīviem līgumi noslēgti uz 10 gadiem.

Turklāt mednieku biedrības "Rīgas meži" vadībā darbojās arī no amata atlaistais uzņēmuma "Rīgas meži" valdes loceklis Juris Buškevics.

Vēl viens izņēmums esot SIA "Ērgļu ligzda", kurai iznomātas divas teritorijas vairāk nekā 4000 hektāru platībā katra.

Šim nomniekam sākotnēji uzlikta augstāka nomas maksa, bet regulāri sniegtas atlaides 50% un vairāk, skaidroja Skudra.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, sadarbība ar "Ērgļu ligzdu" Rīgas mežiem ilgst aptuveni 23 gadus. 

2000.gadā Rīgas domes priekšsēdētājs Andris Ārgalis nolēma lūgt domes Revīzijas komisiju izvērtēt 1998.gada 9.jūlijā toreizējā Rīgas mēra Andra Bērziņa noslēgto līgumu ar SIA "Ērgļu ligzda" par 6149 hektāru meža fonda zemju iznomāšanu Tīreļu mežniecībā medību saimniecības uzturēšanai un attīstībai.

Arī vēlāk, Rīgas dome ir lēmusi par atsevišķu teritoriju iznomāšanu šim uzņēmumam, piemēram, 2004.gadā Rīgas domes Pilsētas Īpašuma un privatizācijas lietu komiteja atbalstīja 346,6 hektāru meža Babītes pagasta Tīreļu mežniecībā iznomāšanu SIA "Ērgļu ligzda" uz 35 gadiem medību voljēra saimniecības izveidošanai.

Bija paredzēts, ka pēc Rīgas domes priekšsēdētāja rakstiska lūguma "Ērgļu ligzda" briežu dārzā organizēs reprezentatīvas medības ar dzinējiem divas reizes gadā, bet "uz gaidi" - līdz piecām reizēm gadā. 

Kā deputātiem skaidroja toreizējās Rīgas meža aģentūras direktors Jānis Vazdiķis, šāda sadarbība ir nepieciešama reprezentācijas vajadzībām, augstu viesu uzņemšanā. Šādos briežu dārzos esot garantēta medījuma nošaušana, ko citviet garantēt nevarot. Tolaik deputāti tika informēti, ka "Ērgļu ligzda" piederot AS "Parex banka" valdes priekšsēdētājam Valerijam Karginam.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija 99,59% "Ērgļu ligzdas" kapitāla daļu pieder SIA "Adler Resources", bet 0,41% "Ērgļu ligzdas" vadītājam Mārim Augstkalniņam.

Savukārt SIA "Adler Resources" pilnībā pieder fiziskai personai Ilonai Blūmai, agrāk Barinovai, kura ir Kargina sievasmāte.

Kā komitejas sēdē skaidroja Skudra, "Rīgas meži" nav rīkojusi medību platību nomas izsoles. Kopumā no medību platību nomas uzņēmums iekasējis vairāk nekā 24 000 eiro.

Skudra arī informēja, ka pieņemts lēmums izvērtēt visus "Rīgas mežu" nomas līgumus, kas nav tikai par medību platību iznomāšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu