Čehijas ārlietu ministrs ir gatavs izraidīt visus krievu diplomātus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Čehijas Ārlietu ministrs Jans Hamāčeks otrdien paziņojis, ka ir gatavs izraidīt visus krievu diplomātus.

"Esmu gatavs jebkam, pat sākt veidot attiecības no nulles. Tas nozīmē, ka mēs viņus visus (krievu diplomātus) sūtīsim mājās," savā "Facebook" lapā norādījis Hamāčeks, kas ieņem arī iekšlietu ministra amatu.

Kā ziņots, iepriekš trešdien Hamāčeks aicināja citas Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstis, solidarizējoties ar Prāgu, arī izraidīt Krievijas diplomātus.

Viņš arī pavēstīja, ka trešdien izsauks uz sarunu Krievijas vēstnieku, lai darītu viņam zināmus Čehijas nākamos soļus.

Čehija sestdien izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Prāga paziņoja, ka lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā. Sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Tikmēr starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevums "The Insider" sadarbībā ar vācu nedēļrakstu "Der Spiegel" un čehu žurnālu "Respekt" noskaidrojuši, ka munīcijas noliktavas spridzināšanas operāciju 2014.gadā Čehijā vadījis Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) ģenerālis Andrejs Averjanovs un ka kopumā tajā bijuši iesaistīti vismaz seši cilvēki.

Čehija jau izsludinājusi meklēšanā GRU aģentus Aleksandru Miškinu un Anatoliju Čepigu, kas atklātībā pazīstami arī kā "Aleksandrs Petrovs" un "Ruslans Boširovs", kuri apsūdzēti arī par Lielbritānijā dzīvojošā bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Sripaļa indēšanu 2018.gadā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu