Jūras ērgļu sāga Durbē - Mildai izšķīlies mazulis (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Latvijas Dabas fonda tiešsaistes video

Jūras ērgļu mātītes Mildas ligzdā Durbē noticis teju neticams pavērsiens - no vienas no viņas perētajām trim olām naktī izšķīlies mazulis.

Šķilšanās process sākās jau otrdien, taču caurumiņš vienā no olām bija grūti saskatāms un mazā putnēna čiepsti - ļoti klusi.

Šorīt ligzdā arī atgriezies Mildas jaunais partneris, kuram ligzdas vērotāji devuši vārdu Čips. Viņš vakar visu dienu turējās no ligzdas atstatus, bet šodien pēc Mildas sauciena atgriezies un, šķiet, mazo ērglēnu pieņēmis gluži kā savu.

Tikmēr "jaunā māmiņa", kura vakar ligzdu nepameta ne mirkli, atstājusi savu lolojumu Čipa paspārnē un šorīt devusies medībās.

Visas trīs olas ligzdā tika izdētas 12., 15. un 18. martā.

Jau ziņots, ka šopavasar pēc vairākus gadus ilgušas veiksmīgas ligzdošanas izjucis jūras ērgļu pāris Milda un Raimis - kad ligzdā sākta trīs olu perēšana, Raimis pēkšņi pazudis un vairs nav atgriezies. Visticamāk, putns gājis bojā.

Palikusi bez apgādnieka, Milda neataidīgi turpināja perēt mazuļus viena pati, tomēr pēc nedēļu ilgas badošanās viņai nācās pamest ligzdu uz vairākām stundām, raisot bažas, vai bez siltuma tik ilgi palikušās olas vēl būs dzīvotspējīgas.

Ap Mildas ligzdu vairākkārt manīti citi jūras ērgļi ar dažādiem nolūkiem, bet no aprīļa vidus pie viņas apmeties jauns brūtgāns. Spriganais ērglis, kuru kaismīgākie skatītāji ir nodēvējuši par Čipu, kļuvis par pilntiesīgu ligzdas iemītnieku un ir uzņēmies rūpes par olām.

Putnu vērotāji jau vairākus mēnešus seko līdzi notikumiem jūras ērgļu ligzdā Durbē, kuru tiešraidē vēro tūkstošiem cilvēku visā pasaulē.

Latvijas Dabas fonda (LDF) ornitologs Jānis Ķuze atzina, ka patlaban ir neiespējami prognozēt, kāds liktenis Mildu gaida turpmāk, jo ļoti daudz notikumu risinās ārpus LDF tiešsaistē vērojamās ligzdas.

Kamerā vērojamā ligzda atrodas Kurzemē, Durbes novadā. Šī ligzdošanas teritorija zināma tikai kopš 2014. gada, kad tika atrasta pirmā šī pāra ligzda, kas bija uzbūvēta cirsmā atstātā priedē. 2014. gadā ērgļu pāris ligzdoja ļoti sekmīgi – tā bija viena no četrām šai gadā zināmajām jūras ērgļu ligzdām Latvijā, kurās tika izaudzināti trīs mazuļi.

2015. gadā ērgļi nolēma pārcelties uz jaunu ligzdu un sāka to būvēt netālu esošas vecas egles galotnē, ko savulaik nolauzis vējš vai sniegs. Lauzuma vietai apkārt apauguši vairāki zari, kas veidoja ligzdas būvēšanai piemērotu žākli aptuveni 25 metru augstumā. Kamera uzlikta vienā no galotnes zariem janvāra nogalē - laikā, kad ligzdas būvēšana bija tikko sākta, tā dodot retu iespēju vērot jaunas ligzdas būvēšanas procesu, - līdz šim kameras liktas galvenokārt pie jau vairākus gadus apdzīvotām jūras ērgļu ligzdām.

Ligzda interesanta ar to, ka ir būvēta eglē, jo egles jūras ērgļi ligzdošanai izvēlas reti - šī ir tikai ceturtā līdz šim Latvijā zināmā eglē būvētā ligzda. Aptuveni puse no visām jūras ērgļu ligzdām tiek būvēta priedēs, trešā daļa – apsēs un mazākā skaitā arī bērzos, melnalkšņos un ozolos. Eglēs ligzdas parasti tiek būvētas tieši uz šādām nolauztām galotnēm un parasti atrodas augstu virs zemes.

Augstākā zināmā jūras ērgļu ligzda Latvijā atrodas Ķemeru nacionālā parka teritorijā 31,5 metrus virs zemes un arī ir būvēta eglē. 2015. gadā šīs ligzdas mātīte bija gredzenota – uz tās labās kājas bija gredzens ar krāsu kombināciju „zils virs balta”, kas nozīmē, ka šis putns kā mazulis ligzdā bija gredzenots Igaunijā. Uz kreisās kājas tai bija gredzens K404 ar krāsu kombināciju „zils virs sarkana”. Igauņu kolēģi ziņoja, ka šis putns ir gredzenots 1999. gada 18. jūnijā Sāremā salas dienvidu galā, gredzenotājs Veljo Volke.

Ērgļu pāra tēviņa izcelsme mums nebija zināma, jo putns nebija gredzenots. Olas tika izdētas 9. un 12. martā, un, lai gan perēšanas laikā vienu no tām izēda vārna, atlikusī ola izšķīlās un ērgļu pāris sekmīgi izaudzināja vienu mazuli.

2017. gada martā ligzdu aizņēma jūras ērgļu pāris, kam ligzdas vērotāji deva vārdus Milda un Raimis. 2018., 2019. un 2020. gadā šis pāris sekmīgi ligzdoja – katru gadu izauga divi mazuļi.

Notikumiem jūras ērgļu ligzdā Durbē iespējams sekot šeit.

Ziedot tiešraižu atbalstam var LDF mājaslapā vai ar "Mobilly".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu