Mans draugs - kino cilvēks ⟩ Septiņas Oskariem nominētas filmas un kur tās skatīties (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mans draugs - kino cilvēks

ASV Kinoakadēmijas balva jeb Oskari ik gadu satricina ne vien aizjūru kinoskatītājus, bet izvēršas par spraigu sarunu tematu arī šaipus okeānam. Un ne velti – tā ir iespēja iepazīties ar labāko piedāvājumu kinoekrānos iepriekšējā gadā, vēsta kino pokāsts "Mans draugs - kino cilvēks" un tā veidotājas kino kritiķes Agnese Lipska, Paula Bērziņa un Ieva Augstkalna. 

Pandēmija 2021. gada ceremoniju pārvirzījusi divus mēnešus vēlāk, un tā notiks naktī no 25. uz 26. aprīli, taču, neskatoties uz joprojām slēgtajiem kinoteātriem un ierobežoto filmu ražošanu, kinodarbu ir arī šoreiz lērums. Lai tajos neapmaldītos, raidieraksta “Mans draugs – kino cilvēks” komanda piedāvā septiņu lielisku filmu izlasi. Turklāt tās visas jau tagad pieejamas Latvijas skatītāju vērtējumam, nepieceļoties no viesistabas dīvāna!

ČIKĀGAS SEPTIŅNIEKA PRĀVA (The Trial of the Chicago 7), rež. Aaron Sorkin

Apbalvotais scenārists Ārons Sorkins, kurš pirms tam sarakstījis tādas filmas kā “Sociālais tīkls” (2010), “Naudas spēle” (2011) un “Stīvs Džobs” (2015), šoreiz sēdies režisora krēslā. Lai arī varētu šķist, ka filma, kas uzņemta pēc patiesiem notikumiem, ir visai nopietns skatāmgabals, tā balancē starp rotaļīgu komismu un absurdu, izgaismojot ASV politiskās dzīves arēnu un nepatiesi apsūdzēto paraugprāvu pagājušā gadsimta 60. gadu beigās. Jāuzteic arī aktieru kliķe, kas pavisam nesen nopelnīja Ekrāna aktieru ģildes balvu.

Pieejama: Netflix

VĒL PA MĒRIŅAM (Another Round), rež. Thomas Vinterberg

Pēc pusgada mājsēdes apstākļos mums vairāk nekā jebkad ir nepieciešams viegls un smieklīgs, taču reizē kvalitatīvs un cilvēcīgs kino, vai ne? Šo akūto nepieciešamību ir pamanījis dāņu klasiķis Vinterbergs, pirmizrādot “Vēl pa mēriņam” – sirsnīgu stāstu par četriem vidusskolas skolotājiem, kuri savā darbavietā uzsāk kādu savādu eksperimentu. Noteikumi ir vienkārši: savās asinīs nepārtraukti uzturēt nelielu alkohola daudzumu. Divas stundas talantīgā aktiera Mada Mikelsena kompānijā, un viegls reibums iestājas arī skatītājiem.

Kino Bize Mājas kino, Splendid Palace tiešsaistes seansi

MANS ASTOŅKĀJU SKOLOTĀJS (My Octopus Teacher), rež. Philippa Ehrlich, James Reed

Neskatoties uz krasi atšķirīgajiem kinoskatītāju viedokļiem, arvien biežāk medijos izskan minējumi par filmas “Mans astoņkāju skolotājs” uzvaru kategorijā “Labākā dokumentālā filma”. Kinoprojekts, kas sākotnēji ļāva tā režisoram pārvarēt personīgu eksistenciālu krīzi, rezultātā piedāvā neparastu un universālu meditāciju par cilvēka attiecībām ar dabu. Tik intīmus un aizkustinošus kadrus, kuru galvenais varonis ir astoņkājis, mēs kinoekrānos līdz šim neesam redzējuši!

Pieejama: Netflix

METĀLA SKAŅA (Sound of Metal), rež. Darius Marder

Smagā metāla grupas bundzinieks Rūbens koncertē kopā ar draudzeni Lū. Abi dzīvo busiņā, kas aprīkots ar skaņu sistēmu, un šķiet, ka mūzika pāra dzīvē spēlē galveno lomu. Taču kārtējā koncerta laikā Rūbens

saprot, ka sāk zaudēt dzirdi, un tas bundziniekam izvēršas par smagu triecienu, pēc kura jāmācās dzīvot no jauna. “Metāla skaņa” nominēta Oskaram 6 kategorijās, tai skaitā kā labākā filma un aktierdarbs. Noteikti jāpievērš uzmanība filmas meistarīgi veidotajai skaņai, kas ļauj emocionāli līdzjust Rūbena stāstam. To veidojis Nikolas Bekers – mākslinieks, kas iepriekš strādājis pie tādām filmām kā “Suspiria” un “Atnācēji”.

Filma pieejama: Tet+ Kino un Go3.

IZMEKLĒTĀJS (The Mole Agent), rež. Maite Alberdi

Kādā Čīles veco ļaužu pansionātā ierodas izmeklētājs Serdžio. 83 gadus veco kungu nolīdzis privāts detektīvs, pie kura vērsusies kāda sieviete, jo satraukusies par savas mātes nepienācīgo aprūpi. Serdžio iefiltrējas starp nama iemītniekiem, ātri kļūstot par mīluli sirmajām pansionāta jaunkundzēm. Oskaram nominēta kategorijā “Labākais dokumentālais darbs”, “Izmeklētājs” viltīgi spēlējas starp inscenējumu un notikumu dokumentāciju un liek acīs sariesties asarām, veroties mājas iemītnieku mūža izskaņas sirsnīgajās draudzībās. Taču ir arī gana daudz komisku mirkļu, no kuriem liela daļa ietver Serdžio nespēju apieties ar izmeklēšanas ierīcēm – pildspalvām un briļļu rāmjiem, kuros ierīkotas kameras. Pieejama: Amazon Prime Video

MANKS (Mank), rež. David Fincher

10 nominācijām atzītā “Manka” režisors Deivids Finčers šogad nonācis debitantu un jauno kino veidotāju ielenkumā. Vai pieredzējušā kinoveidotāja skatpunkts Oskaru skrējienā šoreiz izrādīsies priekšrocība vai posts? Lai nu kā, Finčera jaunākā filma ir daudzslāņains kinostāsts par Hermanu Mankēviču – leģendārās filmas ”Pilsonis Keins” (1941) scenāristu. Gerijs Oldmens, kraukšķīgs melnbaltais attēls un Holivudas aizkulises pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados. Bauda kino gardēžiem.

Pieejama: Netflix

MINARI, rež. Lee Isaac Chung

Studijas “A24” filmu pirmizrādes kinomīļi gaida vienmēr, un šoreiz tās pārstāvji ir mums sagādājuši filmu par Korejas Amerikāņu ģimeni, kura pārceļas uz Arkansasu, lai piepildītu savu Amerikāņu sapni. Filma Oskaram nominēta sešās kategorijās un paguvusi sakrāt 101 balvu dažādās ceremonijās un kino festivālos. “Minari” skatītāju sirdis iekaro līdz ar tās jaunākā aktiera, septiņgadīgā Deivida parādīšanos uz ekrāna mazos kovboja zabāciņos. Viņš izstaro bērnišķīgu prieku un reizē nopietni spēj vecmāmiņai atbildēt: “Es neesmu smuks, esmu izskatīgs!”

Pieejama: Amazon Prime Video

Plašāku Oskariem nominēto filmu izklāstu un analīzi iespējams dzirdēt raidieraksta “Mans draugs – kino cilvēks” jaunākajā epizodē.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu