"Panorāma" skaidro incidentu ar viltvārdi, kurš uzdevās par Navaļnija līdzgaitnieku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alekseja Navaņija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs.
Alekseja Navaņija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/FIle Photo

Drošības dienesti sākuši izmeklēt krāpnieka aktivitātes, kurš, uzdodoties par Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku Leonīdu Volkovu, ir sazinājies gan ar visu trīs Baltijas valstu, gan Ukrainas un Lielbritānijas parlamentiem, gan ar Latvijas Televīzijas Ziņu dienestu, vēsta raidījums "Panorāma".

LTV Ziņu dienests trešdien, atsaucoties uz Volkova sniegtu telefoninterviju, ziņoja, ka par jauno Alekseja Navaļnija biroja vadītāju ir kļuvis Krievijā pazīstamais blogeris Jurijs Dudjs, taču šī informācija izrādījusies nepatiesa.

LTV korespondente Ina Strazdiņa skaidroja, ka Ziņu dienests jau sen meklēja iespēju sazināties ar Volkovu, kurš tagad atrodas Lietuvā, un tad saņēma telefona zvanu no Saeimas Preses dienesta, ka Saeimas Ārlietu komisijai būs saziņa "Zoom" platformā ar Volkovu un viņš ir izteicis interesi runāt arī ar Latvijas medijiem.

"Tas šķita interesanti, un mēs no Saeimas saņēmām e-pasta adresi, kurā es ar šo "Volkovu" arī ilgstoši sarakstījos, līdz viņš piekrita "Zoom" intervijai. Tai bija jānotiek vakar, taču pēkšņi es saņēmu telefona zvanu, kurā zvanītājs stādījās priekšā kā Volkovs un sacīja, ka "Zoom" intervija būs vēlāk, bet tagad viņam ir mums interesanta informācija, ko viņš vispirms grib pastāstīt saviem Baltijas draugiem, bet pa telefonu, un tātad to ierakstījām, kurā Volkovs apgalvo, ka par jauno Navaļnija štāba vadītāju kļūst Jurijs Dudjs. Tā kā mēs bijām ilgi komunicējuši un man nebija šaubu par to, ka kontakti iegūti no uzticama avota – Saeimas, es šai informācijai uzticējos, taču izrādās – velti," stāstīja Strazdiņa.

Arī Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (Nacionālā apvienība) LTV atzina, ka viņam "neradās nekādas aizdomas, ka būtu kaut kāds viltvārdis, jo vēl vairāk to pastiprināja tas, ka, kamēr mēs uzturējām komunikāciju par vienošanos par datumu, par formātu, es pamanīju arī, ka mani kolēģi Igaunijā un Lietuvā jau bija tikušies, līdz ar to man likās, ka mani Baltijas kolēģi mani informētu, ja viņiem būtu pamatīgas aizdomas".

"Uzreiz tika nodota informācija mūsu drošības iestādēm. Saprotu, ka mūsu drošības iestādes sadarbībā ar Igauniju un Lietuvu šķetina jautājumu, kā tas ir izpaudies. Mums ir piektdien ir paredzēta pulksten deviņos sanāksme ar Leonīdu Volkovu, kurš rezidē Lietuvā, lai pārrunātu šo konkrēto gadījumu. Un mēs esam aicinājuši arī uz kopīgu preses brīfingu," pastāstīja Kols.

Īstais Leonīds Volkovs savukārt bija informēts par notikušo, un arī LTV atzina, ka viltnieka līdzība ir nepārspējama.

"Vispirms, paldies par atvainošanos! Un es gribu sacīt, ka tas, ko tagad redzam, var atgadīties ar ikvienu. Tā ir ļoti svarīga pieredze jaunā, pilnīgi izmainītā pasaulē, kas parāda, uz ko ir spējīgs Kremlis. Tagad, kad esam pieraduši sazināties "Zoom" platformā, un tas varētu šķist lieliski, taču, izrādās, arī ar to ir problēmas. Otrkārt, es negribētu šos cilvēkus saukt par izjokotājiem. Viņi tā cenšas sevi saukt, bet tie nav nekādi joki. Šie cilvēki ir prezidenta administrācijas aģenti, un viņi strādā [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina labā. Šie cilvēki pilda uzdevumu Kremļa dezinformācijas telpā. Šie cilvēki ir noziedznieki," pauda Volkovs.

Uz jautājumu, vai viņš nevērsīsieties tiesībsargājošajās iestādēs, jo ir taču izmantots viņa vārds. Volkovs atbildēja ar pretjautājumu: "Kuras valsts [iestādēs]?"

"Tie ir Krievijas pilsoņi, kuri uzdevās par citu Krievijas pilsoni. Viņi strādā Kremlim. Man vajadzētu sūdzēties Krievijas varas iestādēm, bet tā būtu tīrākā laika tērēšana," skaidroja Volkovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu