Dumpis paziņo, kas jādara, lai izbeigtu pandēmiju (85)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis
Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 infekcijas izplatība, visticamāk, turpinās augt, kamdēļ ir pēdējais brīdis, lai tagad, maksimāli ierobežojot cilvēku pulcēšanos, varētu cerēt nonākt pie Covid-19 brīvas vasaras, uzskata valsts galvenais infektologs Uga Dumpis, vēsta "TV3 Ziņas". 

Dumpis sacīja, ka epidemioloģiskā situācija neuzlabojas.

"Šā brīža situācija ir ļoti sarežģīta, un Latvijā ir ļoti augsta saslimstība ar Covid-19," teica Dumpis.

14 dienu kumulatīvais rādītājs jau trešo dienu ir virs 400 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Pirms trim nedēļām valdība lēma, ka pie nosacījuma, ja saslimstība ir zem 400 gadījumiem, var spert soli atvieglojumu ieviešanā.

"Pieaugums ir, bet, cik tas ir liels, mēs redzēsim šīs nedēļas beigās, nākamās nedēļas sākumā. Es varbūt uzsvēršu, ka nav jau jābaidās tikai no Lieldienām, mums ir daudz kas atvērts, daudz kas notiek, un ir sastrēgumi, braucot mājās no darba, var redzēt, ka cilvēku mobilitāte ir būtiski pieaugusi, tā kā es varbūt vairāk nerunātu par Lieldienu efektu, bet gan par dzīvi kā tādu, kas patlaban ir Latvijā," sacīja infektologs Uga Dumpis

Iepriekš eksperti prognozēja, ka maija beigās Latvija varētu sasniegt saslimstības rādītājus zem 250 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju.

Valsts galvenais infektologs, minot citu valstu pieredzi, sacīja: "Izeja no pandēmijas ir kombinācija – strikti ierobežojumi un augsta vakcinācijas aptvere."

"Mēs četrus mēnešus stāvam uz vietas un nevaram pieņemt lēmumus. Šie lēmumi ir ļoti nopietni, šis kustīgums ir jāierobežo diezgan nopietni, un tas ir, ko izdarīja Lielbritānija un Izraēla. Ne jau vakcīnu dēļ strauji samazinājās saslimstība, bet gan šā "lokdouna" dēļ, un vakcīnas augstā aptvere neļāva atgriezties saslimstībai. Tādā veidā mēs ātrāk panāksim zemu saslimstību nekā verot vaļā un paralēli audzējot vakcināciju," teica VM galvenais infektologs Uga Dumpis.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis par situāciju stāstīja: "Ja gada sākumā mēs rēķinājām, ka smagā stāvoklī intensīvā terapijā nonāk katrs 10 pacients, tad šobrīd tas procents ir ap 15, līdz ar to intensīvās terapijas gultu noslodze ir ļoti augsta."

Situāciju sarežģī arī to pacientu skaita pieplūdums, kuri ierobežoto pakalpojumu sniegšanas dēļ laikus nesaņēma medicīnisko palīdzību.

Lai spētu nodrošināt šo pacientu aprūpi, daļa Covid-19 gultu šonedēļ atprofilētas atpakaļ uz ķirurģijas nodaļas gultām un dienas stacionāru.

Komentāri (85)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu