Vairāk nekā 1200 vietās šodien norisinās Lielā talka

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: marupe.lv

Šodien no plkst.9 līdz 15 vairāk nekā 1200 vietās Latvijā 14.reizi notiek Lielā talka, lai sakoptu vai labiekārtotu savu tuvāko apkārti, aģentūru LETA informēja Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Plkst.9 Lielo talku 11.novembra krastmalā pie Lielā Kristapa pretī Prezidenta pilij atklās Lielās talkas patrons Valsts prezidents Egils Levits ar dzīvesbiedri Andru Leviti, kā arī Lielās talkas vadītāja Jaunzeme.

Tīmekļvietnē "talkas.lv" talkotāji var gan apskatīties "Piesārņoto vietu karti", plānojot savus Lielās talkas darbus, gan arī pieteikt savas talkas. Ņemot vērā paaugstinātās drošības apstākļus un pašlaik noteikto sociālās distancēšanās aicinājumu, talkotāji aicināti lielāku uzsvaru likt uz individuālo talkošanu, tāpēc ir pieejama arī īpašā solo talkas karte, kur savu atkritumu savākšanas vietu var atzīmēt tie, kuri dosies talkot vienatnē.

Tīmekļvietnē atrodamas trīs interaktīvās Lielās talkas kartes, kurās var pieteikt savu labiekārtošanas vai atkritumu savākšanas talku.

Šogad Lielās talkas vadmotīvs ir "Par zaļu Latviju - katrs atsevišķi, bet visi kopā".

Talkas beigās atkritumu maisi jānogādā noteiktās vietās pašvaldības teritorijā. Lai uzzinātu tuvāko atkritumu savākšanas vietu, talkotājus aicinām vērsties pie savas pašvaldības talkas koordinatora vai atrast tuvāko oficiāli reģistrēto talkas vietu Lielās Talkas mājaslapā "

Ja talkas laikā ir atrasti lielgabarīta atkritumi, piemēram, mēbeles, matrači, būvgruži vai bīstamie atkritumi, proti,  baterijas, elektro-iekārtas, medicīnas atkritumi, jāsazinās ar savas pašvaldības koordinatoru par tālāku rīcību. Ja, talkojot dabā vai pilsētas teritorijā, kāds atrod mirušu dzīvnieku, to nedrīkst aiztikt, bet par atrasto jāziņo attiecīgajai pašvaldībai. Savukārt, ja talkotājs ierauga vairāk nekā divus ievainotus vai bojā gājušus dzīvniekus, jāziņo operatīvajam dienestam pa tālruni 112.

Gadījumos, kad tiek atrasti nezināmas izcelsmes vai dzīvībai bīstami atkritumi, sprāgstvielas nekavējoties jāziņo operatīvajam dienestam, zvanot uz 112. Situācijā, ja ir šaubas par atrasto atkritumu stāvokli, nekādā gadījumā nevajag tiem tuvoties vai tos aiztikt. Jāsazinās ar drošības instancēm, kuras informēs par rīcību konkrētajā situācijā.

Lielās Talkas dalībniekus organizatori aicina līdz svētdienai iesūtīt fotoattēlus no savas talkas vietas, kur tā redzama pirms un pēc talkas darbiem. Attēlus jāsūta uz e-pastu "talkas@talkas.lv".

Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008.gada ne tikai katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī. 2019.gada augustā patronāžu pārņēma jaunais Valsts prezidents Levits.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu