ASV atsāk potēšanu ar J&J Covid-19 vakcīnu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Johnson & Johnson" vakcīna pret Covid-19.
"Johnson & Johnson" vakcīna pret Covid-19. Foto: X02714/Scanpix

ASV veselības nozares regulatori piektdien paziņoja, ka ASV var atsākt potēšanu ar uzņēmuma "Johnson & Johnson" (J&J) Covid-19 vakcīnu, kas bija iepauzēta sakarā ar gadījumiem, kad cilvēkiem pēc šīs vakcīnas saņemšanas izveidojušies trombi.

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) un ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) 14.aprīlī ierosināja apturēt šīs vakcīnas izmantošanu, kamēr tiek izpētīti trombu izveidošanās gadījumi pēc vakcinācijas.

"Mēs esam secinājuši, ka "Janssen" Covid-19 vakcīnas zināmās un potenciālās priekšrocības atsver tās zināmos un potenciālos riskus 18 gadus veciem un vecākiem cilvēkiem," pavēstīja FDA vadītāja Dženeta Vudkoka FDA un CDC kopīgā paziņojumā. 

Tā kā uzņēmumam J&J ir Eiropas meitas kompānija "Janssen-Cilag International N.V." ("Janssen"), šī vakcīna tiek saukta arī par "Covid-19 Vaccine Janssen" jeb "Janssen" vakcīnu.

CDC vadītāja Rošela Valenska sacīja, ka ir identificēti "ārkārtīgi reti [trombu veidošanās] gadījumi", un piebilda, ka regulatori turpinās novērot vakcinācijas procesu.

Saskaņā ar piektdien publicētiem datiem, no 3,9 miljoniem sieviešu, kas ASV saņēmušas J&J vakcīnu, 15 sievietēm ir izveidojušies nopietni trombi un trīs no tiem mirušas.  

13 no šīm 15 sievietēm bija jaunākas par 50 gadiem. Par trombu izveidošanos vakcinētiem vīriešiem nav ziņots. 

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) otrdien paziņoja, ka trombi ir atzīstami par J&J Covid-19 vakcīnas "ļoti retu" blakni.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu