"SpaceX" kuģis "Crew 2" savienojies ar Starptautisko kosmosa staciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Īlona Maska būvētais kosmosa kuģis "Crew-2" vakar ap plkst. 12.00 pēc Latvijas laika savienojies ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS). Kuģa apkalpe jau ir iekļuvusi stacijā, līdz ar to tās ekipāža pieaugusi līdz 11 cilvēkiem.

Lūku atvēršana notika aptuveni divas stundas pēc kosmosa kuģa savienošanās ar staciju. "Crew Dragon-2" iepriekš startēja no Kanaveralas zemes raga Floridā.

Šī misija ir zīmīga ar to, ka Īlona Maska privātā kosmosa kompānija "SpaceX" pirmo reizi izmanto "Crew Dragon", lai to palaistu atkārtoti - iepriekš tikai raķete "Falcon 9" tika izmantota atkārtoti.

Vēl kāds fakts padara šo misiju un savienošanos ar SKS par vēsturisku - "SpaceX" kļuvusi par kompāniju, kas kosmosā nosūtījusi vairāk astronautu nekā NASA, leģendārās "Mercury" programmas ietvaros, kad kosmosā devās pirmais amerikānis Alans Šepards.

Piecu gadu laikā kopš 1958. gada "Mercury" programmas ietvaros kosmosā bija devušies seši astronauti. Ņemot vērā šo lidojumu, "SpaceX" trīs lidojumos viena gada laikā būs nogādājusi SKS desmit cilvēkus.

"SpaceX" izstrādāja savu kosmosa kuģi "Crew Dragon" un pilnveidoja raķeti "Falcon 9" kā daļu no NASA "Commercial Crew" programmas ar 3,1 miljardu dolāru vērtu līgumu. "SpaceX" misijas NASA izmaksā gandrīz par 40% lētāk nekā astronautu lidojumi ar Krievijas kosmosa kuģiem: 55 miljoni ASV dolāru par katru pasažieri, nevis 86 miljoni.

Pēc 4 dienām kuģis "Crew Dragon-2" dosies atpakaļ uz Zemi, līdzi ņemot četrus cilvēkus. Tādējādi septiņi apkalpes locekļi atkal paliks Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu