Krievijas somugru asociācija atteikusies piedalīties pasaules kongresā Tartu (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SpockyPo/shutterstock.com

Krievijas Somugru tautu asociācija negaidīti paziņojusi, ka atsakās piedalīties VIII Pasaules somugru tautu kongresā, kam jūnijā jānotiek Tartu, vēsta Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR ziņu portāls.

Kā apgalvots asociācijas paziņojumā, kas izplatīts aizvadītās nedēļas nogalē, starptautiskajā somugru kustībā pēdējā laikā arvien vairāk sākot izpausties "destruktīvas, izteikti politizētas tendences".

"Pirmie kongresi deva somugru kustībai zināmu aktivitāti un dalībniekiem - vienotības izjūtu, cerības drīzāk pārvarēt grūtības un problēmas, taču vēlāk, jau pēc IV Pasaules somugru tautu kongresa, aizvien biežāk sāka parādīties dažādu Eiropas struktūru rezolūcijas un ziņojumi par it kā traģisko somugru tautu un viņu kultūras situāciju Krievijā," norādījusi asociācija.

”Vislielāko rezonansi izraisīja ziņojums, ko Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) pasūtījumā bija izstrādājusi Eiropas Parlamenta (EP) deputāte no Igaunijas Katrīna Saksa un kas ievēra neobjektīvu novērtējumu attiecībā uz etnisko, reliģisko un lingvistisko minoritāšu situāciju un kļuva par nopietnu šķērsli tālākai somugru kustības attīstībai," rakstījuši paziņojuma autori.

Kā šo paziņojumu komentējis Igaunijas Rīgikogu Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons, šāds notikumu pavērsiens vēlreiz apliecina, cik zemā līmenī šobrīd ir Krievijas un Igaunijas, Krievijas un Rietumu attiecības.

Asociācija apsūdzējusi Eiropas somugru valstis pārāk aizbildnieciskā attieksmē pret Krievijas tautām, to dzīves negatīvo aspektu akcentēšanā un valdības darbības kritizēšanā.

Paziņojumā pausts viedoklis, ka viens no Pasaules somugru tautu kongresa rīkošanas mērķiem ir iejaukties Krievijas Federācijas un tās pilsoņu iekšējās lietās.

Paziņojuma autori norādījuši arī uz runu, ko V somugru kongresā 2008.gadā Hantimansijskā teicis toreizējais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kurš esot kūdījis Krievijas somugru tautas uz pašnoteikšanos un savu valstu veidošanu Krievijas Federācijā.

Kā tobrīd skaidroja Ilvess, viņa vēstījums bijis nepārprotams -

"visas kultūras ir līdzvērtīgas, ikvienas kultūras vērtība nav atkarīga no tā, vai tai ir sava valstiskā neatkarība, un tās kultūras, kurām nav savas valsts, nebūt nav mazāk nozīmīgas par citām".

Paziņojuma autori nosaukuši Pasaules somugru tautu kongresu darbību par neefektīvu, apgalvojot, ka ikvienā no tiem tiekot izvirzīti pēc būtības līdzīgi jautājumi, bet ārvalstu organizatoru attieksme pret Krievijas delegācijām neesot bijusi pietiekami cieņpilna.

"Ņemot vērā visu iepriekš minēto, kā arī epidemioloģisko situāciju saistībā ar koronavīrusu, mēs uzskatām par nelietderīgu Krievijas Federācijas somugru tautu pārstāvju dalību nākamajā, VIII, Pasaules somugru tautu kongresā Igaunijā un apšaubām nepieciešamību rīkot šādus kongresus nākotnē," teikts paziņojumā.

Kā ziņots, bija paredzēts, ka VIII Pasaules somugru tautu kongress notiks jau no 2020.gada 17. līdz 19.jūnijam Igaunijas Nacionālajā muzejā Tartu, bet jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ tā norises laiks pārcelts uz šo gadu - laiku no 16. līdz 18.jūnijam. Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida oficiālus ielūgumus uz šo kongresu savulaik tika nosūtījusi Ungārijas prezidentam Jānošam Āderam, Somijas prezidentam Sauli Nīnistem un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Pasaules somugru tautu kongresi kopš 1992.gada ik pēc četriem gadiem tiek rīkoti Ungārijā, Somijā, Igaunijā vai Krievijā, bet kopš 2000.gada tos gandrīz ik reizi apmeklējuši Somijas, Ungārijas un Igaunijas prezidenti. 2008.gadā, kad kongress norisinājās Krievijā, Hantimansijskā, uz to bija ieradies arī toreizējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu