Igaunijas ārlietu ministre izvirzīs jautājumu par Baltijas burbuļa atjaunošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa
Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa Foto: EPA/Scanpix

Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa grib saņemt savas valdības mandātu sarunām ar Latviju un Lietuvu par iespējām atjaunot tā dēvēto Baltijas burbuli, kurā būtu spēkā īpaši pārvietošanās noteikumi.

Kā viņa pastāstījusi Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR, pirmā sarunu kārta iecerēta nākamnedēļ.

"Mūsu mērķis šajās konsultācijās ir uzzināt, kas notiek Latvijā un Lietuvā, kā tur raugās uz nākotnes iespējām. Šīs konsultācijas būs vērstas uz nākotni, jo vakcinēto cilvēku skaits sabiedrībā ar katru nedēļu pieaug," norādījusi Līmetsa.

"Attiecībā uz tā dēvēto Baltijas burbuli būtu pāragri spriest, vai to var atjaunot tādā pašā veidā kā pērn. Pašlaik mēs plānojam konsultēties ar Baltijas partneriem par to, ko mēs konkrēti varētu darīt," piebildusi ministre.

Pēc viņas teiktā, ir īstais brīdis sākt šādas diskusijas, jo saslimstības rādītāji visās trīs Baltijas valstīs pašlaik ir aptuveni vienādi.

"Tas gan vēl nav tas līmenis, kāds vajadzīgs pilnīgai sabiedrības atvēršanai, tomēr tagad ir īstais laiks sākt gatavoties un pārrunāt, kā to varētu darīt," izteikusies Līmetsa, norādot, ka Igaunijai ar abām pārējām Baltijas valstīm jāpārrunā arī jautājums par vakcinācijas pasēm, ko Eiropas Savienībā plāno ieviest jūnijā, lai atvieglotu ceļošanu vakcinētajiem, kā arī tiem, kuri paši pārslimojuši Covid-19 vai testējušies.

"Igaunija ir gatava piedalīties pilotprojektā. Vai tajā piedalīsies Latvija un Lietuva un vai mēs kopā varēsim virzīties uz priekšu ātrāk - šos jautājumus plānojam pārrunāt konsultācijās," sacījusi ministre.

Kā ziņots, Latvijas divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pēdējās diennakts laikā pieaudzis līdz 419,9, Igaunijā tas pašlaik ir 422,2, bet Lietuvā - 545,3.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu