Kas par ugunsgrēku un hosteli Merķeļa ielā zināms līdz šim? (3)

Foto: Sadursme.lv/Twitter.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

28. aprīļa agrā rīta stundā Rīgā, Merķeļa ielā 8 dega hostelis "Japanese Style Centrum", kurā bojā gāja astoņi un tika evakuēti 24 cilvēki. Kā liecina Valsts policijas (VP) sniegtā informācija, hostelis jau iepriekš bijis tās redzeslokā un dienu iepriekš atrasts miris cilvēks. Neilgi pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ierašanās, Valsts Policija uzsāka kriminālprocesu, taču dienas vakarpusē aizturēja trīs personas.

Kas par traģisko ugunsgrēku Merķeļa ielā 8 zināms līdz šim?

Notikušais

Izsaukums uz Merķeļa ielu tika saņemts neilgi pirms plkst.5. Ēkā dega sestā jeb pēdējā stāva gaitenis un tam blakus esošās dzīvojamās telpas. Tāpat liesmas bija pārņēmušas jumta konstrukcijas un siltināšanas materiālus.

Ugunsgrēks notika Merķeļa ielā 8. Šī ēka ir sadalīta vairākos privātīpašumos, kuros izvietotas dažādas iestādes. Ugunsgrēks izcēlās ēkas augstākajā stāvā, kur, kā informēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), bijis nelegāls hostelis. Pēc publiski pieejamās informācijas, tajā atradies hostelis "Japanese Style Centrum".

Internetā atrodamā informācija liecina, ka hostelis atradies 21.dzīvoklī. Zemesgrāmatas dati liecina, ka konkrētais īpašums kopš 2019.gada pieder 1996.gadā dzimušajam juristam Andrejam Gailim. Viņam pieder arī turpat netālu Marijas ielā 1 reģistrētais "Hotels & Apartments", kuram šajā adresē ir hostelis. 2018.gadā uzņēmums apgrozīja 83 900 eiro un strādāja ar 31 788 eiro peļņu. Dati par 2019. un 2020.gadu nav pieejami.

No degošās ēkas glābēji paspēja evakuēt 24 cilvēkus, taču liesmu skartajās telpās glābēji atrada astoņus bojāgājušus cilvēkus.

Slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie. Daļai cietušo konstatēti apdegumi, citiem - saindēšanās ar degšanas produktiem. Vēl divas personas mediķi apskatījuši nelaimes vietā, taču viņiem hospitalizācija nebija nepieciešama.

Plkst.8.03 ugunsgrēks tika lokalizēts un kopējā degšanas platība bija 250 kvadrātmetri. Ugunsgrēka dzēšanas un likvidēšanas darbos piedalījās vairāk nekā piecdesmit ugunsdzēsēji.

Neilgi pēc notikušā ugunsgrēka, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) sociālajos tīklos vēstīja, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas ugunsgrēks izcēlies hosteļa telpās un vairums iesaistīto ir ārzemnieki, savukārt ēka esot valsts īpašums.

LTV Ziņu dienests uzzināja, ka dzīvoklī nakts bija nemierīga. Vispirms tur vairākkārt tika saukta neatliekamā palīdzība. Bija pārdozētas narkotikas. Tālāk sekoja kautiņš, un viena no iemītniecēm zvanīja policijai, jo apreibušie īrnieki traucēja pārējo naktsmieru.

Vēl pirms traģiskā ugunsgrēka nelegālajā hostelī otrdien atrasts miris cilvēks

Vēl pirms traģiskā ugunsgrēka Merķeļa ielas 8 nelegālajā hostelī tika atrasts miris cilvēks, un kā iespējamais nāves iemesls ir apreibinošu vielu pārdozēšana.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola aģentūrai LETA apstiprināja, ka otrdien plkst.11.07 saņemts izsaukums uz adresi Merķeļa iela 8, Rīgā. Izsaukuma vietā mediķi konstatējuši viena cilvēka nāvi, kas iestājusies līdz mediķu ierašanās brīdim, kā arī sniedza medicīnisko palīdzību vēl kādai personai.

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte aģentūrai LETA apliecināja, ka policija sākusi kriminālprocesu un nozīmējusi ekspertīzes, lai noteiktu precīzu mirušās nāves iemeslu, taču persona, iespējams, mirusi no apreibinošo vielu pārdozēšanas.

Tāpat otrdien ap plkst.18 policija vēlreiz saņēma informāciju, ka Merķeļa ielā 8 atrodas persona, iespējams, apreibinošu vielu ietekmē.

Notikuma vietā policija aizturēja vīrieti, pie kura atrasta šļirce ar, iespējams, narkotisku vielu. Policijā sākti arī divi administratīvā pārkāpuma procesi par narkotisko vielu glabāšanu nelielā apmērā un par atteikšanos no ekspertīzes narkotiku klātbūtnes noteikšanai organismā.

NMPD apstiprināja, ka dienests pēdējā mēneša laikā vismaz desmit reizes ir bijis izsaukumos uz konkrēto adresi - Merķeļa ielu 8. Visbiežāk izsaukumi bijuši saistībā ar apreibinošu vielu lietošanu.

Šādās situācijās tiek ziņots policijai, norādīja dienestā.

Cietušie stāsta par piedzīvoto traģēdiju

Ugunsgrēkā cietusī Viktorija LTV Ziņu dienestam stāstīja: "Divos naktī es izsaucu policiju, jo man bija bail. Viesnīcā uz balkona bija iedzēruši cilvēki, es tikai vakar atbraucu un šeit nebiju bijusi divas nedēļas, bet manas mantas bija 31. numurā. Viņi kāvās un es anonīmi izsaucu policiju."

"Viņi pat pretojās policijai, aizgāju gulēt, un piecēlos dēļ tā, ka dzirdu, ka kaut kas sprāgst. Zem durvīm…oranža gaismiņa," stāstīja notikušā aculieciniece Viktorija.

Viktorija pastāstīja, ka katrs glābies, kā varējis: "Rāpus.Ātrie saka, ka vajag ārstus. Ir cilvēki, kam vajag vairāk palīdzību. Pliks. Mugurkauls bija redzams."

"Esmu šoka stāvoklī, tagad braukšu uz darba vietu. Man pat apdega mati, redzat? Es arī dzīvoju sestajā stāvā, ugunsgrēks izcēlās man blakus istabā. Visiem tur dzīvojošiem katram sava istabiņa, visiem kopēja virtuve. Cilvēku tur dzīvoja pietiekami daudz. Man tur tajā istabā palika visas manas mantas. Iznācu ārā basām kājām, redz, cilvēki man apavus iedeva, jaku iedeva," stāstīja viens no viņiem.

"Kāds kliedza: "Degam! Skrienam ārā, ugunsgrēks!" Es piecēlos no gultas, pilnīgi kails, vienās apakšbiksēs. Atvēru durvis, un dūmi sejā. Izdzisa gaisma, es spīdināju ar telefonu. Tur visi skrēja, visiem bija panika. Mums bija neliela telpa, bet tālāk tur aiziet koridorā kā skudru pūznī. Cilvēkiem, kuri bijuši tajā galā, noteikti bija problemātiski tikt ārā. Daudzās istabās nebija logu," sacīja notikuma vietā sastaptais hosteļa iemītnieks Aleksandrs.

Valsts Policija sākusi kriminālprocesu

Policija patlaban ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, taču kvalifikācija varot strauji mainīties.

Minētajā nodaļā ir norma, kas paredz atbildību par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kura ir atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi. Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Grišins atzina, ka patlaban kriminālprocesā aizturēto nav, taču policija ar Ģenerālprokuratūru ir izrunājusi jautājums par izmeklēšanas mērķiem un versijām. Konkrētas versijas Grišins nekomentēja.

Policijas pārstāvis nekomentēja, kāda ir policijas rīcībā esošā informācija par bojāgājušo identitāti un valstspiederību. Starp mirušajiem varot būt gan Latvijas, gan ārvalstu iedzīvotāji. Viņu identifikācijai, iespējams, nāksies izmantot ekspertu pakalpojumus, tostarp, DNS ekspertīzes. Šādā identifikācija varētu prasīt ilgāku laiku.

28. aprīļa vakarpusē tika aizturētas vairākas personas

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte apstiprināja, ka aizturētas trīs personas. Plašākus komentārus policijas pārstāve nesniedza.

Likums dod tiesības personu aizturēt līdz 48 stundām, pēc tam, ja nepieciešams, var piemērot drošības līdzekli. Bargākais drošības līdzeklis ir apcietinājums, par kura piemērošanu lemj tiesa.

Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins šorīt žurnālistiem pastāstīja, ka policija ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, taču kvalifikācija varot strauji mainīties.

Nelikumīga uzņēmējdarbība, nemitīgi konflikti un sūdzības. Par pārkāpumiem hostelī esot zinājuši visi atbildīgie dienesti

Rīgā, Merķeļa ielā 8, degušais objekts jau iepriekš bijis policijas redzeslokā saistībā ar apreibinošu vielu lietošanu, turklāt vēl šogad februārī telpās nav ielaisti ugunsdzēsēji pārbaudes veikšanai, aģentūrai LETA pastāstīja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Ministra rīcībā esošā informācija liecina, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonas vēl šogad februārī ieradās objektā, lai veiktu ugunsdrošības normu pārbaudi, taču amatpersonas netika ielaistas. Toreiz par notikušo tika sākts administratīvais process.

Tāpat šo objektu diezgan regulāri apmeklējusi policija, jo tajā uzturējušās personas, kuras lietojušas alkoholu un narkotikas.

Merķeļa ielas 8 dzīvokļi bija Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) regulārajā maršrutā. RPP ir arī informācija par vairākkārtēju narkotiku lietošanu šajā adresē, un Valsts policijas lietvedībām saistībā ar šiem gadījumiem. Par situāciju šajā adresē RPP sniegusi informāciju arī VUGD, Valsts policijai un Valsts ieņēmumu dienestam.

Šajā adresē vairākkārt sodus piemērojusi arī RPP. Kopumā piemēroti 17 sodi par smēķēšanu koplietošanas telpās, alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, dzīvošanu bez deklarētas adreses, masku nenēsāšanu u.c. Sākti pieci procesi par masku nenēsāšanu. RPP saņemti 16 izsaukumi par trokšņošanu, dzeršanu un kautiņiem, un ko ir arī attiecīgi reaģēts.

18.martā RPP sniedza informāciju Valsts ieņēmumu dienestam par darījumu apliecinošu dokumentu neizsniegšanu, jeb strādāšanu bez kases aparāta, kā arī iespējamu nodarbināšanu bez darba līgumiem.

"Kopumā kopš šī gada marta esam saņēmuši 16 izsaukumus no pārējiem nama iedzīvotājiem.

Esam piemērojuši 17 sodus par dažādiem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem un ierosinājuši piecas administratīvās lietas par epidemioloģisko noteikumu neievērošanu. Kopumā šī adrese apsekota 19 reizes līdz vakardienai," LTV Ziņu dienesta raidījumā "Panorāma" norādīja pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass.

Savukārt Rīgas Būvvalde apskates laikā 13.janvārī konstatēja, ka Merķeļa ielā 8, dzīvokļos nr. 21 un 22, ir izbūvēti vairāki numuriņi. Būvvalde lika nekavējoši pārtraukt neatbilstošu telpu ekspluatāciju, un sešu mēnešu laikā novērst patvaļīgās būvniecības sekas. 

Būvvalde īpašniekam devusi pusgadu laika novērst konstatētās nepilnības, vienlaikus uzdodot nekavējoties pārtraukt hosteļa darbību šajās telpās. Taču tas nav noticis.

"Būvvaldei nav tādu resursu, lai nodrošinātu objektu apsardzi. Tādēļ mēs primāri paļaujamies, ka būvvaldes prasības tiks ievērotas. Arī ja konstatējam pārkāpumus, mums nav tiesības izlikt šos cilvēkus no telpām," LTV Ziņu Dienesta raidījumam pastāstīja būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns.

Būvvalde neesot zinājusi, ka hostelis pretēji iestādes lēmumam turpina darbu. Savukārt pašvaldības policija, kas ikdienā devās uz šo adresi izšķirt dzērāju konfliktus un novērst trokšņošanu, nebija informēta, ka būvvalde šī hosteļa darbību apturējusi un cilvēki tur vispār nedrīkstētu atrasties.

Hostelis ilgstoši bijis arī Valsts darba inspekcijas redzeslokā.

SIA "Hospitality Solutions", kura saskaņā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) rīcībā esošo informāciju ir atbildīga par Merķeļa ielā 8 izveidotā, jau pusotru gadu bijusi inspekcijas redzeslokā, turklāt uzņēmumam piemēroti vairāki sodi par nereģistrētu nodarbinātību un atalgojuma neizmaksāšanu, aģentūrai LETA pavēstīja VDI.

VDI atklāja, ka kopumā par šo uzņēmumu saņemti 11 iesniegumi galvenokārt par darba samaksas neizmaksāšanu. VDI, reaģējot uz iesniegumiem, bija vērsusies uzņēmumā, taču tas nav sadarbojies. Rezultātā VDI piemērojusi divus administratīvos sodus.

Uzņēmums aizvien nesadarbojas ar VDI un nav sniedzis nepieciešamos dokumentos saistībā ar iesniegumiem, kas saņemti par atalgojuma neizmaksāšanu, līdz ar to netiekot izslēgta iespēja, ka uzņēmumam varētu tikt piemērots vēl viens sods.

Tāpat uzņēmums iepriekš ticis divreiz sodīts par nereģistrētu nodarbinātību, tomēr iesniegumi un pārbaudes nav notikušas tikai vienā adresē. Proti, pēc VDI paustā, uzņēmumam pieder vairāki hosteļi, turklāt tas pērn 19.maijā mainījis nosaukumu no SIA "Riga Hostel" uz SIA "Hospitality Solutions".

Pēc inspekcijā paustā, nereģistrēta nodarbināšana konstatēta Merķeļa ielā 1, savukārt attiecībā uz hosteli Merķeļa ielā 8, kurā trešdien izcēlies traģisks ugunsgrēks, neviens sods nav piemērots.

Saskaņā ar dažādās datu bāzēs pieejamo informāciju, abu dzīvokļu, kuros bija izveidots nelikumīgais hostelis, īpašnieks ir jurists, bijušais Rīgas Juridiskās augstskolas studentu asociācijas prezidents Andrejs Gailis, tomēr, vadoties pēc VDI sniegtās informācijas, Gailis tiek norādīts kā uzņēmuma kontaktpersona, bet kā amatpersona ir norādīts Arūns Skupeika, kuram ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopš 2020.gada 28.decembra.

Jau pēc ugunsgrēka Gailis trešdien sāka dzēst savus profilus dažādos sociālajos tīklos. Piemēram, Gailis jau izdzēsis kontus no "Facebook" un "Linkedin".

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, 2019.gadā "Hospitality Solutions" strādāja ar 126 538 eiro apgrozījumu un 2745 eiro peļņu. Uzņēmums ir reģistrēts 2005.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. "Hospitality Solutions" vienīgais īpašnieks ir Lietuvas pilsonis Skupeika.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu