Pirms centralizēto eksāmenu sesijas veikts skolēna Covid-19 tests būs derīgs līdz 21. maijam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja skolēniem un skolotājiem, kuriem jāpiedalās centralizētajos eksāmenos, Covid-19 tests tiks veikts īsi pirms centralizēto eksāmenu sesijas - 7.maijā, 8.maijā vai 9.maijā -, viņu testa rezultāti būs derīgi no 11.maija līdz 21.maijam, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) seminārā informēja Veselības inspekcijas Plānošanas, analīzes un projektu vadības nodaļas vadītāja Alla Nogotkova.

Viņa skaidroja, ka testēšanās nodrošināšanas process ir sarežģīts, tas sākas ar skolas pieteikumu un laboratorijas piesaisti un tad ar loģistikas nodrošināšanu. Viņa skaidroja, ka izglītības iestādēm pirmais solis ir pieteikt skrīningu Veselības inspekcijai, kura piesaistīs laboratoriju PĶR jeb polimerāzes ķēdes reakcijas testu piegādei.

Pēc tam izglītības iestāde vienojas par testu piegādi un tā organizēšanu. Katra persona, kurai plānots piedalīties centralizētajā eksāmenā, testa rezultātus saņems diennakts laikā. Nogotkova skaidroja, ka maija pirmā nedēļa būs vislielākais izaicinājums, jo tajā jānotestē 16 000 skolotāju, novērotāju, kā arī 17 500 skolēnu.

Veselības inspekcijas pārstāve norādīja - ja personas PĶR testu būs veikušas 7.maijā, 8.maijā vai 9.maijā, tad viņu testu rezultāti būs derīgi no 11.maija līdz 21.maijam. Savukārt uz eksāmeniem, kuri nav obligāti jāpilda, tests būs jāatkārto trešajā maija nedēļā. Trešajā nedēļā plānots testēt 1800 skolotāju, novērotāju un 6500 skolēnu. Jūnijā PĶR tests būs jāveic arī tiem skolēniem, kuri eksāmenu pārliek vai nevarēja piedalīties iepriekšējos eksāmenu datumos. Jūnija pirmajā nedēļā PĶR testu plāno 5000 skolēnu un 300 skolotāju, novērotāju.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta nozares eksperts Uldis Berķis atklāja, ka testēšanos veic visos reģionos, visā Latvijas teritorijā, kur eksāmeni notiek. Savukārt, ja kādā reģionā ir uzliesmojums, testēšanu var rīkot katru nedēļu, līdz noslēdzas eksāmenu laiks. Berķis gan atgādināja, ka testēšanos nedrīkst atstāt uz pēdējo brīdi.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vecākā epidemioloģe Rita Korotinska stāstīja, ka centralizēto eksāmenu laikā visiem skolēniem distancēšanās divu metru attālumā ir jāievēro kā telpās, tā ārā. Tātad arī galdiem eksāmenu telpās jābūt novietotiem ar divu metru distanci. 

Viena centralizētā eksāmena laiks nedrīkst pārsniegt trīs stundas. Eksāmeniem jābūt organizētiem telpās, kurās ir nodrošināta regulāra, atbilstoša vēdināšana, atverot logus, vai ir ierīkota efektīva mehāniskā ventilācija. Savukārt, ja nav iespējams nodrošināt nepārtrauktu telpu vēdināšanu, telpu vēdināšanu veic starplaikos, piemēram, ik pēc 45 minūtēm, vēdinot telpas 15 minūtes. 

Galvenais uzsvars ir likts uz roku higiēnu, proti, kārtīgu, pareizu un regulāru roku mazgāšanu. SPKC speciāliste norādīja, ka visās izglītības iestādēs ir jānodrošina pieejama roku dezinfekcija, skaidri salasāma informācija ar atgādinājumu par higiēnu, kā arī jānodrošina, ka eksāmenu kārtotāji un citi eksāmena dalībnieki, darbinieki lieto tikai personīgos vai vienreizlietojamos rakstāmpiederumus. 

Korotinska atgādināja, ka pēc centralizētā eksāmena telpa tiek uzkopta un dezinficēta. 

SPKC speciāliste skaidroja, ka eksāmenu laikā visiem telpā esošajiem cilvēkiem - eksāmena kārtotājiem un izglītības iestādes darbiniekiem, eksāmena novērotājiem - jābūt sejas maskām. Sejas maskai pilnībā jānosedz sejas daļa no deguna līdz zodam. Korotinska norādīja, ka pirms sejas maskas uzlikšanas, rokām jābūt dezinficētām vai kārtīgi nomazgātām.

Viņa uzsvēra, ka vienreizlietojamās sejas maskas atkārtoti lietot nedrīkst un vienu sejas masku drīkst izmantot līdz trīs stundām. 

Savukārt Valsts izglītības satura centra (VISC) Vispārējās izglītības pārbaudījumu nodaļas vadītājs Kaspars Špūle stāstīja, ka visām izglītības iestādēm pirms eksāmena ir jāpārbauda eksaminējamo saraksti un problēmu gadījumā ir jāsazinās ar VISC. Tāpat skolām ir jāizstrādā iekšējā kārtība, lai eksāmeni noritētu Covid-19 drošos apstākļos. Telpas eksāmenam tiek sagatavotas pirms pašiem eksāmeniem, un skolēni tiek informēti par eksāmenu norisi, testu veikšanu un ierašanos skolā. 

Špūle informēja, ka eksāmenu dienā visiem jāseko līdzi aktuālākajai informācijai Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā (VPIS) par eksāmenu norisi. Eksāmena telpas tiek vēdinātas līdz eksāmena sākumam, tiek pārbaudītas audioierakstu atskaņošanas iespējas, kā arī skolēnu apliecinājumi par negatīvu Covid-19 testu. 

Valsts pārbaudījumu kārtotājiem eksāmenu laikā drīkst papildus būt līdzi ūdens pudele, personīgais dezinfekcijas līdzeklis, kā arī enerģijas vai šokolādes batoniņš. Uz eksāmenu nedrīkst ņemt līdzi planšetdatorus, piezīmjdatorus, viedtālruņus, viedpulksteņus vai jebkuru citu saziņas līdzekli. 

LETA jau ziņoja, ka IZM kopā ar VISC sagatavoja nosacījumus drošai valsts pārbaudījumu norisei klātienē.

VISC atgādināja, ka eksāmeni par vispārējās vidējās izglītības iegūšanu notiks, sākot ar 11.maiju, tomēr to skaits ir samazināts. Lai iegūtu atestātu par vispārējo vidējo izglītību šogad un arī nākamgad skolēniem nebūs obligāti jākārto ceturtais jeb izvēles eksāmens. Savukārt profesionālās kvalifikācijas eksāmenu norise plānota jūnijā.

Sadarbībā ar Veselības ministriju ir sagatavoti "Ieteikumi 12.klašu izglītojamo un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu valsts pārbaudījumu organizēšanai un norisei 2020./2021.mācību gadā", kuru pamatā ir regulējums testēšanas, transporta, distancēšanās, higiēnas, individuālo aizsardzības līdzekļu un pašizolācijas ievērošanai, ja skolēns ir atgriezies no ārvalstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu