4. maija Latvijas filmu maratonā paredzēti astoņi seansi visas dienas garumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Nacionālā kino centra (NKC) tradicionālajā 4.maija Latvijas filmu maratonā, kas jau otro gadu notiks tiešsaistē portālā "Filmas.lv" paredzēti astoņi seansi visas dienas garumā no plkst.11, aģentūru LETA informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Viņa pavēstīja, ka ārkārtas situācijas ierobežojumu dēļ 4.maija Latvijas filmu maratons jau pirms gada tika sarīkots portālā "Filmas.lv" sadarbībā ar Kultūras sistēmu informācijas centru (KISC) kā tiešsaistes seansu programma visā pasaulē, un arī šogad filmu maratons saglabās tradicionālo kinoteātra struktūru - svētku programma sakārtota secīgos seansos, katra filma būs pieejama skatīšanai konkrētā seansa laikā tieši svētku dienā, sekojot katras valsts laika joslām.

Matīsa norādīja, ka visur pasaulē maratons sāksies 4.maijā plkst.11 pēc vietējā laika ar animāciju lieliem un maziem, kas atlasīta tematiski - septiņas dažādu gadu īsfilmiņas par cilvēku attiecībām ar dabu un dzīvnieku attiecībām ar civilizāciju. Tās veidojuši režisori Roze Stiebra, Dace Rīdūze, Edmunds Jansons, Ēvalds Lācis, Reinis Pētersons, Nils Skapāns un Māris Brinkmanis. Seansa ievadā režisore Rīdūze iepazīstinās ar leļļu filmu "Dusmukule", kas balstīta Agneses Vanagas grāmatās par dusmīgo plastmasas maisiņu un vēl tikai top studijā "Animācijas brigāde" ar NKC atbalstu.

Plkst.12.30 sāksies "Jubilāru seanss", kura laikā būs pieejamas divas spēles īsfilmas - 1956.gada filma "Cēloņi un sekas" un 1979.gada filma "Tās dullās Paulīnes dēļ". Turklāt skatītājs var izvēlēties, kādā secībā tās skatīties. Matīsa atzīmēja, ka šis noteikums attiecas arī uz diviem citiem seansiem - "Mūžības seansu" plkst.15.30 un "Eko-klasikas seansu" plkst.17.30, kuros iekļautas katrā divas filmas.

Savukārt "Hroniku seansā", kas būs pieejams no plkst.14, iekļauta viena dokumentālā īsfilma un pieci kinožurnāli no pagājušā gadsimta 80. līdz 90.gadu mijas, atgādinot par Latviju, kāda tā bija pirms neatkarības atjaunošanas.

Programmas vakara daļā cits citam seko trīs pilnmetrāžas filmu seansi, tematiski pielāgoti 4.maija tēmu lokam. Plkst.19 būs skatāma režisores Lailas Pakalniņas dokumentālā filma "Karote" (seanss 19:00). Turklāt filmu papildina diskusija "Kur mana (plastmasas) karote?", kas kā atsevišķs "seanss" būs noskatāma jebkurā laikā visas dienas garumā. Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) telpās organizēto sarunu vadīs publicists Sandijs Semjonovs un piedalīsies kinorežisore Pakalniņa, Eiroparlamenta deputāte Inese Vaidere (JV) un vides zinātņu doktors, organizācijas "Zaļā brīvība vadītājs" Jānis Brizga.

Pēc Matīsas paustā, par 90.gadiem un valsti, kas tikko atguvusi neatkarību, atgādinās Latvijas un Lietuvas kopražojuma spēlfilma "Dzimtene", kas tiks demonstrēta seansā plkst.20.20. Filmas režisors Tomass Vengris dzimis lietuviešu imigrantu ģimenē Amerikā un uzņēmis gandrīz autobiogrāfisku stāstu par pēcpadomju realitāti, kas tolaik bija līdzīga gan Lietuvā, gan Latvijā.

Vakara noslēguma seanss plkst.22 piedāvās Latvijas kino klasiku atjaunotā versijā - režisora Aivara Freimaņa divsēriju 1989.gada spēlfilmu "Dzīvīte" atjaunojis filmas operators Valdis Eglītis. Lai šo darbu, kas stāsta par Dainu tēva Krišjāņa Barona dzīvi, varētu noskatīties pēc iespējas plašāka auditorija, filma "Dzīvīte" visā pasaulē būs pieejama arī 5.maijā visu diennakti, ar angļu subtitriem.

Matīsa akcentēja, ka Latvijas filmu maratona rīkotāji ir parūpējušies arī par to, lai kinoskatītāji šajā svētku dienā nenogurtu no sēdēšanas pie ekrāniem un pauzēs starp seansiem varētu izkustēties, tāpēc visu dienu portālā būs pieejama "Dienaszagļu rītarosme ar dzeguzes balsi", veidota sadarbībā ar fon Stricka villu un Latvijas aktieriem dažādu gadu kinofilmu tēlos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu