Baltkrievu olimpiskais medaļnieks protestē pret pilsoņu ieslodzīšanu un piesaka badastreiku (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Andrejs Kraučanka
Andrejs Kraučanka Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievu desmitcīņnieks Andrejs Kraučanka paziņojis, ka, solidarizējoties ar politieslodzītajiem, piesaka desmit dienu badastreiku.

2008.gada olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs atzinis, ka noraudzīties uz to, kā Baltkrievijā simtiem cilvēku tiek ieslodzīti par saviem politiskajiem uzskatiem, ir tikpat mokoši, kā saraut Ahilleja cīpslu.

Lai sniegtu atbalstu ieslodzījumā esošajiem līdzpilsoņiem un to tuviniekiem, sportists izlicis izsolē arī zelta medaļu, kuru viņš ieguva 2011.gada Eiropas vieglatlētikas čempionātā telpās. Šo medaļu septiņcīņā Kraučanka izcīnīja, par spīti akūtajām sāpēm, ko izsauca sarautā cīpsla.

Kā ziņots, Baltkrievijā mēnešiem ilgi turpinājās protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem par vēlēšanu uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, taču opozīcijas pārstāvji ir pārliecināti, ka patiesā uzvarētāja bija tās kandidāte Svjatlana Cihanouska.

Autoritārā režīma varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un aizturēti tika tūkstošiem cilvēku.

Arī Kraučanka novembrī tika uz īsu laiku aizturēts un izslēgts no nacionālās izlases, jo bija parakstījis atklātu vēstuli, pieprasot jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Tagad sportists vēlas piesaistīt uzmanību tiem, kuri joprojām atrodas ieslodzījumā.

"Man ir zināma iekšēja dziņa tā rīkoties, jo represijas neiet mazumā. Tās vienīgi intensificējas," sarunā ar aģentūru "Reuters" norādījis 35 gadus vecais Kraučanka.

Badastreika pirmajās trīs dienās viņš zaudējis sešus kilogramus sava svara.

"Es tagad esmu brīvs, taču man sāp to cilvēku liktenis, kas ir cietumā," piebildis sportists.

Viņš norādījis, ka izsolē izliktā medaļa viņam saistās ar sāpēm un ka ieslodzījumā esošie cilvēki cieš tāpat kā viņš, kad izcīnīja šo medaļu.

Piektdien izsoļu vietnē "eBay" par medaļu solītā summa bija sasniegusi 1625 ASV dolārus.

Kraučanka, kas pārcietis arī Covid-19 un, atrodoties ieslodzījumā, bija spiests izlaist savas meitas pirmo dzimšanas dienu, mēģināja atgriezties arēnā līdz šī gada olimpiskajām spēlēm, taču traumas sekas šīs cerības kliedējušas.

Tomēr no apņēmības veidot "Baltkrievijas nākotni" viņš neatsakās.

"Tas būs tad, kad jūs varēsies sacīt, ko domājat, un neviens jūs par to neapspiedīs," uzsver Kraučanka. "Neviens jūs neliks cietumā, uz jums nešaus un neizmetīs no nacionālās izlases."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu