No virtuves pārvērtībām attur bailes par izdevumiem? Padomi, kas ļaus ietaupīt

Foto: Publicitātes foto
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijā 44 % iedzīvotāju labprāt labiekārtotu virtuvi vai atjaunotu interjeru, un vairāk nekā piektdaļa nejūtas apmierināti ar esošo virtuves iekārtu un tās funkcijām. Vairumu no pārmaiņām attur pārliecība, ka ir nepieciešami lieli ieguldījumi, daudz laika un īpašas zināšanas. Lai nebūtu jāsavelk josta, pārtērējot ģimenes budžetu, IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus iesaka noderīgus padomus pakāpeniskām virtuves pārvērībām.

Vairums cilvēku uzskata, ka virtuve ir jāatjauno vienā piegājienā. Dariuss Rimkus skaidro, ka patiesībā to gluži labi var darīt arī pamazām, piemēram, vispirms iegādājoties apakšējos skapīšus un atliekot augšējo skapīšu iegādi uz vēlāku laiku.

Izmantojot ērtus plānošanas rīkus, virtuves labiekārtošanu var sadalīt vairākos posmos, šādi izlīdzinot izmaksas ilgākā laika posmā un tiekot pie savas sapņu virtuves bez lielām tūlītējām investīcijām.

Atsvaidzini interjeru

Agrākos laikos virtuve parasti bija atsevišķa telpa ar vienu funkciju - tikai ēdiena gatavošanai. Mūsdienās tā bieži ir atvērta plānojuma telpa, kas nereti tiek apvienota ar dzīvojamo istabu vai ēdamzonu. Tāpēc, atjaunojot kaut ko dzīvojamā zonā vai ēdamzonā, uzreiz jādomā arī par virtuves izmaiņām.

Tomēr tas nenozīmē, ka uzreiz būtu jāiegādājas jauna virtuves iekārta. “Ja esošā virtuves iekārta vēl ir funkcionāla, bet vēlies uzlabot skapīšu iekšējo organizāciju vai pieskaņot virtuvi pārējam interjeram, ir iespējams nomainīt tikai iekšējās detaļas vai to fasādi. Nelielām virtuvēm labāk izvēlēties gaišu, spīdīgu fasādi, jo tādējādi telpa izskatīsies lielāka.

Foto: Publicitātes foto

Ja virtuve ir plaša, var atļauties rotaļīgus akcentus un izvēlēties, piemēram, šobrīd ļoti moderno niansētu toņu saspēli, izraugoties atšķirīgas krāsas sienas un grīdas skapīšus.

Foto: Publicitātes foto

Virtuves iekārtas fasādi var atjaunot pakāpeniski, vispirms atsvaidzinot sienas, grīdas vai skapīšus. Tā var sadalīt izmaksas, lai uzreiz neveidotos lieli tēriņi, saka D. Rimkus.

Dizainers piebilst, ka ir pieejams plašs virtuves iekārtas fasāžu klāsts dažādās cenu kategorijās, lai katrs varētu atrast kaut ko maciņam piemērotu. Dažādus risinājumus ir iespējams izmēģināt, pat neizejot no mājas – tos var apskatīt bezmaksas tiešsaistes virtuves plānotājā. Plānotājā virtuves iekārtu var izpētīt 2D un 3D formātā, izvēloties dažādus stilus, materiālus un krāsas. Plānotājā ir redzama arī kopējā cena izveidotajam risinājumam.

Uzlabo virtuvi pakāpeniski

Atjaunojot virtuvi pamazām, ļoti ērts risinājums ir moduļu mēbeles. Daudzfunkcionālie  virtuves mēbeļu rāmji ir viegli pielāgojami katras virtuves parametriem, un nākotnē tos var viegli papildināt un atsvaidzināt.

Foto: Publicitātes foto

Pēc šādas shēmas var rīkoties, arī uzstādot pilnīgi jaunu virtuves iekārtu. Sākumā var izmantot virtuves skapīšus ar vaļējiem plauktiem, bet vēlāk, kad atkal iekrāta nauda, papildināt tos ar durvīm un atvilktnēm.

Atvilktnes virtuvē ir ērtāks risinājums, jo ļauj optimāli izmantot pieejamo vietu un ērtāk aizsniegt vajadzīgo, tomēr jāņem vērā, ka atvilktnes salīdzinājumā ar plauktiem maksā vairāk.

""Lai virtuves iekārta būtu praktiskāka, skapīšus ar durvīm vari nomainīt pret skapīšiem ar atvilktnēm, platu skapju vietā izvēlies šaurākus, bet plauktu vietā izraugies iekšējās atvilktnes un stiepļu grozus. Stūra skapīšos liec grozāmus plauktus, nevis parastos.

Pirms izmaiņu ieviešanas der pārliecināties, ka tās tiešām der tavai virtuvei. Plānotājā var, piemēram, virtuāli atvērt skapīšu durvis un atvilktnes, lai pārbaudītu, vai nekas neaizķersies. Ja rodas jautājumi vai nepieciešama profesionāla konsultācija, tad, piemēram, IKEA piedāvā sazināties ar virtuves plānošanas speciālistiem pa tālruni vai pieteikties attālinātai konsultācijai," iesaka Dariuss Rimkus.

Ja vēlies uzticēt virtuves atjaunošanu profesionāļiem, arī tas ir iespējams! Tev tikai jāaizpilda virtuves plānošanas veidlapa un jāsagaida virtuves iekārtas projekts.

Izmanto vietu optimāli

Virtuvē mēbeļu kombinēšanas iespējas ir teju nebeidzamas. Var izvēlēties dažāda augstuma un platuma skapīšus un pārveidot kombināciju, vēlāk to papildinot ar jaunām daļām.

"Lai optimāli izmantotu virtuvē pieejamo vietu, izmanto sienu platību un pie tām pieliec papildu skapīšus vai plauktus. Šādi iegūsi vairāk vietas traukiem, piederumiem un tekstilam.

Foto: Publicitātes foto

Ja virtuve ir plaša, var pat iekārtot augsto skapi, kur glabāt krājumus, nelielas virtuves ierīces, kastes un cepamformas. Lai šāds skapis būtu pēc iespējas funkcionālāks, var kombinēt plauktus un atvilktnes," rekomendē dizaineris.

Viņš piebilst, ka nelielās virtuvēs ir īpaši rūpīgi jāpiedomā pie darba virsmas atbrīvošanas, lai būtu ērti gatavot maltītes.

Izcili funkcionāls risinājums ir stangas ar pakaramajiem un citas pie sienas liekamās glabāšanas sistēmas.

Tā var iegūt parocīgu vietu rīvēm, dēlīšiem, sietiem, garšvielām un citiem sīkākiem piederumiem.

Knifi, kā ietaupīt

Atjaunojot virtuvi, noteikti var ietaupīt uz piederumiem un dekoratīviem elementiem. Visu, kas nav noteikti nepieciešams uzreiz, var iegādāties vēlāk.

Foto: Publicitātes foto
  • Flīžu vietā izvēlies paneļus. Sienas flīzēšana starp grīdas un sienas skapīšiem var izmaksāt salīdzinoši dārgi. Sienas paneļi ir ekonomiskāks risinājums.
  • Ietaupi naudu piederumiem un dekoratīviem elementiem. Piemēram, aizkaru stangas un gaismekļi sastādīs papildu izmaksas. Tiesa, tie padara virtuvi mājīgāku un ērtāku, tomēr tos var iegādāties arī vēlāk, nezaudējot neko no virtuves funkcionalitātes.
  • Apdomā detaļas. Virtuves iekārtas izskatu var mainīt, pat nomainot tikai rokturus un papildinot ar dažiem jauniem elementiem.
  • Plānojot virtuvi, arī tad, ja tikai atsvaidzini esošo iekārtu, noderēs bezmaksas virtuves plānotājs. Šo rīku izmantot ir īpaši svarīgi tādā gadījumā, ja vēlies plānot budžetu. Plānotājā var izvēlēties vēlamos risinājumus, pārbaudīt tos, aprēķināt kopējo maksu un virtuāli salīdzināt dažādas iespējas, pat neizejot no mājām. Lai atsvaidzinātu esošo virtuves iekārtu, plānotājā ir vienkārši jāieliek tās izmēri un tad jāpapildina, lai izveidotu savu ideālo risinājumu.

* Aptauju IKEA uzdevumā 2021. gada martā veica pētījumu aģentūra Norstat. Aptaujā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju.

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu