Tiesībsarga birojs līdz šim saņēmis 35 sūdzības par darba devēja prasību vakcinēties (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Tiesībsarga birojs no 25.janvāra kopumā saņēmis 35 sūdzības jeb jautājumus, kas ir saistīti ar darba devēja prasību vakcinēties pret Covid-19, tai skaitā iespējamu obligātu vakcināciju, aģentūrai LETA atklāja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas konsultante Raina Anna Ločmele.

Viņa informēja, ka no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dienestā esošām vai strādājošām personām saņemtas 22 sūdzības vai uzdoti jautājumi.

Jautājumus par darba devēja tiesībām pieprasīt vakcinēties Tiesībsarga birojs ir saņēmis arī no medicīnas nozarē strādājošiem - kopumā deviņi iesniegumi, un pa vienam iesniegumam no ieslodzījumā esošas personas, tirdzniecības un izglītības jomā strādājošiem un autoskolas instruktora.

Ločmele norādīja, ka iesniedzēji visbiežāk neizvēlas minēt darba devēju vai izvēlas palikt anonīmi, lūdzot tikai konsultāciju par savām tiesībām. Tajos gadījumos, kad iesniedzējs ir minējis darba devēju, tiesībsargs, saglabājot iesniedzēja anonimitāti, ir vērsies pie konkrētā darba devēja.

Viņa piebilda, ka nevienā gadījumā darba devējs nav apstiprinājis, ka būtu prasījis obligātu vakcināciju, kā arī tiesībsargam nav zināms neviens gadījums, kad kāds darbinieks būtu zaudējis darbu tādēļ, ka atteicies vakcinēties.

LETA jau ziņoja, ka gada sākumā Tiesībsarga birojs saņēmis informāciju no dažādu profesiju pārstāvjiem, tostarp, mediķiem, ka, nevakcinējoties pret Covid-19, tiem draud atlaišana no darba, iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja tiesībsarga vietniece Ineta Piļāne.

Lai arī publiski paziņots, ka vakcinēšanās ir brīvprātīga un valsts apmaksāta, publiski izskanējusi informācija par atsevišķām sabiedrības mērķgrupām, piemēram, NBS, kur vakcinēšanās pret Covid-19 noteikta par obligātu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu