Vairākas ar Covid-19 inficētas grūtnieces zaudējušas mazuļus (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: GolF2532/Shutterstock

Inficēšanās ar koronavīrusu ir ļoti bīstama tieši grūtniecēm, un arī Latvijā pagājušajā ziemā un pavasarī bija vairākas grūtnieces, kas zaudējušas savus mazuļus agrīni vai pēc 22 grūtniecības nedēļas, sestdienas vakarā ziņo LTV "Panorāma".

Piecu mēnešu laikā, kamēr Kārlis Rācenis vadīja Covid-19 nodaļu Stradiņa slimnīcā, tajā ārstētas trīs grūtnieces. Visas trīs gaidīto mazuli zaudēja. Pats Kārlis Rācenis skaidro, ka tās bijušas grūtnieces, kuras ir trešajā trimestrī un viņām nav bijuši citi būtiski riska faktori.

Viņas nokļuvušas stacionārā, ārstētas no Covid-19 infekcijas, kuras gaita bijusi ļoti dažāda – citai smagāka, citai vieglāka, un jau pēc infekcijas izārstēšanas bērns aiziet bojā ļoti strauji, un mediķi pat nesaprot, kāpēc tas tā noticis, jo iepriekš ar viņu viss ir bijis kārtībā.

Stradiņa slimnīcas Perinatālās aprūpes centra vadītāja Maira Jansone skaidro, ka pašlaik ir jau vēl vairāk šādu gadījumu: četri ar nelabvēlīgu vai gandrīz nelabvēlīgu iznākumu, kuros īsā laikā saslimšanai ar Covid-19 seko jaundzimušā nāve.

Pašlaik jau ir pierādīts, ka Covid-19 ir saistīts gan ar grūtniecības priekšlaicīgu pārtraukšanu, gan arī ar spontāniem abortiem un priekšlaicīgām dzemdībām.

Diemžēl ir arī gadījumi, kad bērni piedzimst nedzīvi.

Ja māte pati ir slima, visbiežāk viņai ir paaugstināta temperatūra un plaušu bojājums, kas jaundzimušajam izraisa skābekļa badu. Otrs nelabvēlīgais faktors ir trombožu riska pieaugums. Trombozes var notikt placentā, kas arī var novest pie augļa bojā ejas.

Zinātniskā literatūra par šādiem gadījumiem ir skopa. Arī Bērnu klīniskā slimnīcas patoloģijas nodaļas vadītājs Ivars Melders uzsver, ka šādu gadījumu ir pārāk maz, lai varētu izdarīt vispārīgus secinājumus.

Latvijā autopsijas materiālu izmeklējumi visos šajos gadījumos vēl turpinās, tāpēc esot pāragri apgalvot, ka mazuļu nāvi izraisījis tieši Covid-19, vai ar to saistītās komplikācijas.

Par bērniņa nāves iemeslu šajā attīstības stadijā var kļūt arī virkne citu iemeslu.

Rīgas Dzemdību namā ar Covid-19 inficētām grūtniecēm ir izveidotas atsevišķas dzemdību telpas, iekārtota operāciju zāle, un intensīvās aprūpes telpas bērniņam. Līdz šim tur dzemdējušas 45 sievietes un visām ar mazuli viss ir kārtībā. Mazuļi netiek šķirti no Covid-19 pozitīvas mammas, taču, aprūpējot viņus, jālieto maska. Dzemdību namā bijis tikai viens gadījums, kad arī jaundzimušais bijis inficēts, jo bērniņus pēc izrakstīšanas pārbauda.

Video: LTV Ziņu dienesta raidījuma "Panorāma" raidījums 

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu