Latvijas handbolisti Eiropas čempionāta kvalifikāciju noslēdz ar zaudējumu Baltkrievijai un neiekļūst finālturnīrā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dainis Krištopāns
Dainis Krištopāns Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas vīriešu handbola izlase svētdien Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas cikla pēdējā spēlē zaudēja, nespējot kvalificēties finālturnīram.

Latvijas izlase viesos ar 26:30 (13:10) zaudēja Baltkrievijai.

Rezultatīvākie ar pieciem gūtiem vārtiem Latvijas izlasē bija Māris Veršakovs un Elvijs Borodovskis, četri "goli" Dainim Krištopānam, bet ar trim vārtiem izcēlās Oskars Arājs un Egils Politers. Baltkrievijas komandā seši vārti Vadimam Gaidučenko, bet par vieniem mazāk iemeta Vjačeslavs Bokans.

Viesiem pirmos vārtus spēlē izdevās gūt vien 13.minūtes ievadā, kad Veršakovs panāca 1:5. Nākamo divu minūšu laikā divreiz neprecīzs bija Krištopāns, bet pēcāk trīs gūti vārti pēc kārtas Latvijas izlasei ļāva panākt 4:5. Uvis Strazdiņš 20.minūtē pirmo reizi panāca neizšķirtu 6:6, savukārt Arāja vārti septiņas minūtes vēlāk vadībā jau izvirzīja Latviju (10:9).

Veršakovs pēdējās minūtes sākumā nokārtoja trīs vārtu pārsvaru, bet Emīls Kurzemnieks pusminūti pirms puslaika beigām pārtvēra bumbu, panākdams 13:9.

Otrā puslaika sākums veiksmīgāks izdevās baltkrieviem. Mājinieki pēc aptuveni piecām spēlētām minūtēm pietuvojās līdz 13:15, bet Latvijas izlase īsā laika posmā nopelnīja divus noraidījumus pēc kārtas. Baltkrievi gan neizmantoja šo iespēju, lai izlīdzinātu rezultātu un arī pārņemtu vadību.

Neizšķirtu baltkrievi panāca pēc desmit ar pusi spēlētām minūtēm, Nilam Aivim Miķelsonam zaudējot bumbu, kas otrā laukuma pusē atmaksājās ar zaudētiem vārtiem. Spēles 43.minūtes ievadā baltkrievi pēc vēl vienas pretinieku kļūdas atkal atgriezās vadībā ar 19:18. Puslaika vidū Vjačeslavs Bokans guva vārtus un panāca jau trīs vārtu vadību - 22:19.

Latvijas izlases pēdējos vārtus pusminūti līdz pamatlaika beigām guva Krištopāns, kurš pamanīja, ka baltkrievu vārti ir tukši, un raidīja bumbu pāri laukumam.

Pirms šīs spēles Latvija neizšķirta vai uzvaras gadījumā pie nosacījuma, ka Itālijas handbolisti neuzvar Norvēģiju, vēl saglabāja cerības iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā. Tomēr šī iespēja bija minimāla, jo, izcīnot trešo vietu grupā, tiek ņemti vērā visu pārējo kvalifikāciju grupu trešo vietu rezultāti. Attiecīgi, tikai labākās četras komandas, kas izcīnījušas trešo vietu kādā no astoņām grupām, tiek Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Otrā šīs grupas spēlē Norvēģija ar 37:16 (23:9) uzvarēja Itāliju.

Kvalifikācijas turnīra sestajā apakšgrupā pa desmit punktiem piecās spēlēs iekrāja Norvēģija un Baltkrievija, kuras arī kvalificējās finālturnīram. Itālija un Latvija nopelnīja divus punktus.

Pirms tam šonedēļ latvieši Valmierā ar 23:28 un 17:36 zaudēja Norvēģijai.

Latvija ar Baltkrieviju tikās arī 2017.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas "play-off" kārtā, kur apmainījās ar uzvarām ar divu vārtu pārsvaru. Rezultāts divu spēļu summā tādējādi bija neizšķirts 52:52, taču finālturnīru sasniedza Baltkrievija, kas iemeta vairāk vārtus izbraukuma mačā. Latvija ceļazīmi uz pasaules čempionātu zaudēja atbildes spēles pēdējās minūtēs.

Baltkrievi spēlēja arī šī gada planētas meistarsacīkstēs, kur sasniedza otro posmu un ieņēma 17.vietu.

Pirms trim pēdējām atlases cikla spēlēm izlases galvenais treneris Sandris Veršakovs veica izmaiņas paplašinātajā kandidātu sarakstā, dodot iespēju sevi pierādīt arī jaunatnes spēlētājiem.

Savu pirmo spēli valstsvienības rindās visspilgtāk, iespējams, atcerēsies Dobeles "Tenax" vārtu vīrs Mārtiņš Ozoliņš, kurš trešdien aptuveni otrā puslaika vidū nāca uz maiņu, pamanoties arī gūt vārtus.

Latvijas izlases kapteinis Ingars Dude, kurš pārstāv Francijas augstākās līgas klubu "Limoges", savainojuma dēļ komandai nav pievienojies. Spēlē pret "Cesson Rennes" viņš guva deguna lūzumu, tāpēc nevarēja palīdzēt Latvijas izlasei.

Pēc ilgākas pauzes sarakstā atgriezies labās malas spēlētājs Elvijs Borodovskis, kurš šobrīd pārstāv Vācijas trešās bundeslīgas klubu "Hassloch". Tāpat ir dota iespēja sevi pierādīt arī jaunajiem Latvijas U-19 izlases spēlētājiem - Edijam Kušneram un Robertam Rancānam, kuri šobrīd ir Ludzas sporta kluba "Latgols" virslīgas komandas sastāvā. Vēl izlases kandidātu sarakstā iekļauts arī 2003.gadā dzimušais Ralfs Geislers, kurš šobrīd ir Vācijas komandas Lemgo "Lippe" jaunatnes sistēmā un aizvada treniņus ar trešās bundeslīgas komandu.

Savukārt handbola kluba "Ogre" spēlētājs Edgars Iļjinihs, kurš sākotnēji tika iekļauts paplašinātajā kandidātu sarakstā, gūtā savainojuma dēļ "SynotTip" handbola regulārā turnīra pēdējā spēlē nevarēja piedalīties izlases sabraukumos.

Latvijas vīriešu handbola izlase pēc pēdējās spēles ar Baltkrieviju regulāri aizvadīja minisabraukumus, lai gatavotos noslēdzošajām kvalifikācijas cikla spēlēm. Pagājušās nedēļas nogalē izlases spēlētāji uzsāka pirmsspēļu treniņnometni, lai šonedēļ cīnītos par iekļūšanu Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Sākumā izlase devās uz Dobeli, lai aizvadītu kopīgos treniņus, bet šīs nedēļas sākumā - uz Valmieru.

Pirmās divas spēles Latvijas handbolisti aizvadīja pagājušā gada janvārī, kad divos mačos tikās ar Itālijas izlasi. Izbraukumā dodoties uz Itāliju, Latvijas izlase piedzīvoja pamatīgu zaudējumu ar rezultātu 17:28. Atbildes mačā pēc Māra Veršakova un Nila Kreicberga pievienošanās, kā arī Ingara Dudes atgūšanās no traumas Latvijas izlase laukumā rādīja citu spēli, revanšējoties itāļiem ar rezultātu 31:29.

Trešajā mačā savā laukumā Latvija ar 27:39 atzina Baltkrievijas pārākumu.

2022.gada Eiropas čempionāts notiks Ungārija un Slovākijā.

Pērn Latvija pirmo reizi vēsturē spēlēja Eiropas čempionāta finālturnīrā. Norvēģijas pilsētā Tronheimā Latvija grupu turnīrā atzina nākamās čempiones Spānijas (22:33), Nīderlandes (24:32) un Vācijas pārākumu (27:28).

Latvijas izlases paplašinātais kandidātu saraksts:

Raitis Puriņš, Artūrs Kuģis, Edgars Kukša, Mārtiņš Ozoliņš, Rihards Leja, Ingus-Kristiāns Jonuška, Kristers Ozols, Igors Ignatjevs, Oskars Arājs, Māris Veršakovs, Toms Lielais, Endijs Kušners, Nils Kreicbergs, Edijs Kušners, Nils Miķelsons, Artūrs Kļaviņš, Dainis Krištopāns, Arvis Laganovskis, Elvijs Borodovskis, Antons Šuleiko, Dmitrijs Petuhovs, Artūrs Meikšāns, Mārtiņš Stepuļenoks-Stukanovs, Egils Politers, Uvis Strazdiņš, Andis Ērmanis, Emīls Kurzemnieks, Normunds Seņkāns, Roberts Rancāns, Ralfs Geislers, Artis Kurmēns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu