Gruzītis izcīna sudrabu EČ jauniešiem kāpšanas sportā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edvards Gruzītis (Facebook)

Latvijas pārstāvis Edvards Gruzītis trešdien Krievijā Eiropas čempionātā (EČ) jauniešiem kāpšanas sportā izcīnīja sudrabu boulderingā.

Kvalifikācijā Gruzītis A grupā sasniedza labāko rezultātu. Viņš kāpa piecās zonās un sasniedza četrus "topus" ar septiņiem mēģinājumiem.

Tomasam Dilānam kvalifikācijā divās zonās tā arī neizdevās sasniegt augšēju aizķeri jeb "topu", kas sportistu ierindoja 38.vietā starp 40 kāpējiem.

Pusfinālā iekļuva 20 labākie no kvalifikācijas. Gruzītis pusfinālā četrās zonās ar 11 mēģinājumiem sasniedza trīs "topus", kas bija otrs labākais rezultāts. Šāds sniegums viņam finālā deva vietu starp sešiem labākajiem kāpējiem.

Finālā Gruzītis četrās zonās ar septiņiem mēģinājumiem trīsreiz sasniedza augšējo aizķeri un izcīnīja sudrabu. Viņam zonās kopumā 16 mēģinājumi.

Pirmo vietu ieguva francūzis Mejdi Šalks, kuram četrās zonās četri "topi" ar septiņiem mēģinājumiem, bet bronza Slavam Kirovam no Bulgārijas - trīs zonās trīs "topi" ar 13 mēģinājumiem.

Iepriekš grūtās kāpšanas disciplīnas kvalifikācijā starp junioriem Latvijas pārstāvis Dmitrijs Sevaņkajevs ar 25,5 punktiem ieņēma 26.vietu, bet pusfinālā viņam 25.pozīcija, kas iegūta arī kopvērtējumā. Meiteņu konkurencē juniore Kristīne Rjabova gan kvalifikācijā, gan pusfinālā bija pēdējā jeb 25., kā rezultātā šo pašu vietu ieņēma arī kopējā ieskaitē.

Jauniešiem A grupā vīru konkurencē Gruzītis grūtās kāpšanas disciplīnā kopvērtējumā ieņēma 14.vietu, bet Dilāns nepārvarēja priekšsacīkstes un ierindojās pēdējā, 36.pozīcijā.

Ātrkāpšanas disciplīnā Sevaņkajevs ar 16,62 punktiem kvalifikācijā ierindojās 22.vietā, kas iegūt arī kopvērtējumā. Arī Rjabova ar 19,93 punktiem neiekļuva finālā un ierindojās 18.pozīcijā starp 19 startējušajām sportistēm.

Gruzīša izcīnītie 9,66 punkti viņam ātrkāpšanas kvalifikācijā deva 23.vietu, kas arī iegūta kopvērtējumā, bet piecas pozīcijas zemāk ierindojās Dilāns, kuram 12,91 punkts.

Grūtajā kāpšanā sportistiem sešu minūšu laikā jācenšas uzkāpt 15 metru augstā sienā, no kuras daļai ir negatīvs leņķis. Dalībniekiem punkti tiek rēķināti attiecībā pret līdera rezultātu, līdz ar to, jo mazāk punktu, jo augstāka vieta.

Boulderinga disciplīnā sportistiem ierobežotā laikā jāmēģina uzkāpt vairākos īsos, bet ļoti sarežģītos maršrutos. Finālā sportistiem dažādu maršrutu veikšanai tiek atvēlētas četras minūtes.

Maršrutā ir atzīmēts tā sākums, aizķere maršruta vidū (ne vienmēr precīzi vidū) un augšējā aizķere, kas dēvēta arī par "topu". Rezultātu veido sekojoša secība: "topu" skaits, zonu skaits, mēģinājumu skaits ar kuriem sasniegts "tops" un mēģinājumu skaits, ar kuriem sasniegtas zonas.

Eiropas čempionātā piedalījās 229 sportisti no 19 valstīm. Sportisti startēja trijās grupās: jauniešu B (14 - 15 gadi), jauniešu A (16 - 17 gadi) un junioru (18 - 19 gadi). Edvards Gruzītis un Tomas Dilāns startēja jauniešu A grupā, bet Dmitrijs Sevaņkajevs un Kristīna Rjabova junioru grupā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu