Iekārto mazu virtuvi? Septiņas muļķīgas kļūdas, ko nedrīkst pieļaut

Foto: Publicitātes foto
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šobrīd, kad pandēmijas ieviesto ierobežojumu dēļ vairāk laika pavadām mājās, daudziem ir vēlme atsvaidzināt vienas no dzīvesvietas galvenajās telpas - virtuves - iekārtojumu. Kā veiksmīgāk izmantot izmēros nelielu telpu, iegūstot vairāk vietas produktu un virtuves inventāra uzglabāšanai?

IKEA interjera dizainers Dariuss Rimkus stāsta, kādi novecojuši risinājumi var sagandēt prieku gatavot mājās un kādas kļūdas būtu jānovērš nelielas virtuves iekārtojumā.

1. Tumšas krāsas. Tumši dzeltenas sienas, brūni skapīši un raiba darba virsma vizuāli padara nelielu virtuvi vēl šaurāku. Lai radītu kārtīgu, skaidru koptēlu, jāmēģina kombinēt tikai divi vai trīs saderīgi toņi.

Ja telpa ir pavisam maza, ir prātīgi izraudzīties gaišas krāsas un pieskaņot virtuves iekārtas fasādi sienām.

Foto: Publicitātes foto

Šādi neradīsies asi kontrasti, kas var radīt pārblīvētības iespaidu. Minimālistiskā stilā ieturēta virtuve arī ir vieglāk pārveidojama – noskaņas mainīšanai atbilstoši katram gadalaikam pietiks ar jaunu trauku dvieli, galdautu un citiem nelieliem elementiem.

2. Viens gaismas avots. Virtuvē noteikti nepietiek ar vienu tradicionālo griestu lampu. Labi apgaismota telpa vienmēr izskatās plašāka, turklāt tādā ir ērtāk gatavot ēdienu, ieturēt maltītes un pavadīt laiku kopā ar ģimeni.

Ideālā variantā virtuvei var izmantot iebūvējamu darba virsmas apgaismojumu un virs ēdamgalda iekarināt atsevišķu lampu. Tomēr, ja nav iespējams izvēlēties iebūvējamo apgaismojumu, to var atrisināt ar sienas vai galda lampām. Tās ir ļoti dažādas un pieejamas par pievilcīgu cenu, jau sākot ar 9,99 €.

3. Standarta izmēra sadzīves tehnikas iekārtas. Ja vietas ir maz, noteikti ir vērts padomāt, vai standarta izmēra sadzīves tehnikas iekārtas būs visatbilstošākās, īpaši, ja mājoklī dzīvo tikai viens vai divi cilvēki.

Foto: Publicitātes foto

Šādos gadījumos laba izvēle var būt zemāks vai šaurāks ledusskapis, plīts virsma ar divām sildzonām vai šaurāka izlietne. Tas viss var palīdzēt atbrīvot vairāk vietas uz darba virsmas.

4. Ar mantām pārblīvētas virsmas. Ja virtuvē pietrūkst vietas ēdiena gatavošanai, darba virsmu var atbrīvot, noņemot no tās visas mazās sadzīves tehnikas iekārtas, trauku žāvētājus un citus piederumus. Pārkrāmējot virsmas, piemēram, palodzes, ar dažādiem priekšmetiem, tiek radīts nekārtīgs, haotisks iespaids.

Foto: Publicitātes foto

Ja plāno virtuvē lielākus remontdarbus, apsver iespēju izraudzīties virtuves iekārtu ar slēgtiem skapīšiem līdz pat griestiem, kuros varēs paslēpt visas mantas un ierīces.

Vienkāršākam risinājumam var izvēlēties stangas ar pakaramajiem un turētājiem, kuras var ērti piestiprināt virs darba virsmas. Ja ir brīva kāda siena, pie tās var pielikt papildu plauktus.

5. Nepraktiski risinājumi. Nelielā telpā ir nozīme katram centimetram. Vēlams izraudzīties daudzfunkcionālus risinājumus, piemēram, mikroviļņu krāsni, kas vienlaikus ir arī cepeškrāsns, vai virtuves salu, kas var aizstāt klasisku ēdamgaldu.

Foto: Publicitātes foto

Virtuves sala var būt reizē skapītis ar atvilktnēm virtuves piederumiem, darba virsma ēdiena gatavošanai, ēdamgalds un pat rakstāmgalds, kad strādā mājās. Tā var kalpot arī vizuālai telpas sadalīšanai.

6. Sēdvietas telpas stūrī. Daudzās virtuvēs joprojām ir saglabājies klasiskais ēdamzonas risinājums ar masīvām mēbelēm, ko novieto vienā stūrī.

Foto: Publicitātes foto

Interjera dizainers norāda, ka kompaktā virtuvē tas nav tas praktiskākais risinājums, jo aizņem daudz vietas un pie tā nevar ērti sasēsties vairāki cilvēki.

No funkcionālā viedokļa daudz labāks būtu izvelkams galds un saliekami krēsli,

ko vajadzības gadījumā var noglabāt pat zem galda, ietaupot vietu.

7. Nekārtība atvilktnēs un skapīšos. Pat labākie un ērtākie interjera risinājumi nelīdzēs, ja virtuvē valdīs nekārtība. Ja plauktu, atvilktņu un skapīšu saturu sakārto, vietas patiesībā šķiet vairāk.

Foto: Publicitātes foto

Optimālai vietas izmantošanai ir lieliski dažādi sadalītāji, kuros, piemēram, dēlīšus un katlu vākus var glabāt vertikāli. Šādi organizatori maksā tikai dažus eiro, taču var būt lieliski palīgi kārtības uzturēšanā. Ieliktņi noder arī plauktiem, lai labāk izmantotu to augstumu un uzglabātu galda piederumus un ēdienu dažādos līmeņos.

Plānojot jaunu virtuves iekārtu vai atsvaidzinot veco, lieti noder IKEA bezmaksas tiešsaistes plānotājs. Tajā var izvēlēties vēlamos risinājumus, aprēķināt izmaksas un vizuāli salīdzināt dažādas iespējas, pat neizejot no mājām.

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu