"Man ir aizdomas, ka viņa tika slēpta kādā villā." Saruna ar Indijā brutāli nogalinātās Līgas Skromanes dzīvesbiedru

Foto: Sunith Sukumaran/Facebook.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2018. gada 21. februārī latviete Līga Skromane ar māsu Ilzi devās uz Indiju, Keralas štatu, lai apmeklētu nodarbības Dharmas ajurvēdas un dziedniecības centrā. 14. martā Līga pazuda un pēc 40 dienām tika atrasta mirusi. Līgas dzīvesbiedrs Endrū Džordans trīs gadus pēc traģiskā notikuma aktīvi seko līdzi izmeklēšanas gaitai un cenšas piedalīties izmeklēšanas procesā. Intervija ar Endrū Džordanu.

Kāda Līga bija kā personība?

Viņa bija eņģelis. Viennozīmīgi eņģelis. Viņa bija ideāla visos aspektos. Līga bija ļoti iejūtīga, uzmanīga, laipna un apdomīga… Viņa bija ļoti jauka kā personība.

Bet viņa bija apmulsusi, jo jutās pazudusi. Viņa meklēja daudz atbilžu. Eksistenciālas atbildes… Atbildes par dzīves jēgu.

Kad viņa bija jaunāka, viņa ārstējās psihiatriskajā slimnīcā. Viņa cieta no psiholoģiskām problēmām.

Foto: Sunith Sukumaran/Facebook.com

Kas ar viņu notika?

Divus gadus pirms es viņu satiku, viņa piedzīvoja psiholoģisku sabrukumu pēc ajavaskas – garīgās attīrīšanās – ceremonijas Nīderlandē. Viņa nebija laimīga. Viņa bija pamatīgi apjukusi. Viņai nebija skaidra mērķa ikdienā. Viņa bija ļoti satraukta.

Viņa devās uz Indiju, jo piedzīvoja vēl vienu psiholoģisku sabrukumu. 2017. gadā mēs kopīgi Lielbritānijā veicām ajavaskas ceremoniju. Līgai tā bija otrā ceremonija. Un tajā ceremonijā viņa pilnībā salūza… Viņa mēģināja sevi nogalināt. Un viņa piedzīvoja atkārtotu nervu sabrukumu.

Ajavaska - psihotrops dzēriens, ko parasti izgatavo no koku liānas vīteņaugiem, sajaucot tos ar dažāda veida sugu augiem. Dzērienu reliģiskiem nolūkiem izmanto vairākas Amazones lietus mežu iezemiešu ciltis. Tas tiek lietots kā reliģisks sakraments un ir viena no pasaulē visvairāk šamanismā izmantotajām psihotropajām substancēm.

Kāda viņa bija pēc ajavaskas ceremonijas?

Kopš tā laika viņa bija cita persona. Viņa nevarēja normāli komunicēt. Viņa negribēja neko darīt. Viņa pilnībā padevās dzīvei. Viņa mēģināja sevi nogalināt trīs reizes, jo bija ļoti depresīva. Viņa uzskatīja, ka viņas dvēsele ir nozagta vai atņemta. Un viņas ķermenis bija kā tukšs gliemežvāks. Viņa vienkārši gribēja nomirt. Viņa bija pārliecināta, ka tas bija vienīgais veids, kā pārvarēt depresiju.

Viņa dzīvoja konstantā trauksmē… Viņa baidījās gulēt. Viņai bija bail no visa. Tas bija tāpat kā būt kopā ar spoku.

Ko viņa centās atrast?

Viņa mēģināja atrast dzīves jēgu, veidu, kā būt laimīgai. Pirmā ajavaskas ceremonija šo mērķi izjauca. Tā pavēra veselu Pandoras lādi. Viņa nevarēja saprast visas emocijas, kuras piedzīvoja ceremonijā. Bija tik daudz neatbildētu jautājumu, jo ceremonijā tika "apglabāta viņas dvēsele". Viņa nevarēja aizmirst emocijas pēc šīs ceremonijas.

Es uzskatu, ka tas [psiholoģisko problēmu cēlonis] varētu būt bērnības trauma, kas tika pārvarēta, taču parādījās atkal, jo tā notiek bieži pēc ajavaskas ceremonijas. Vai arī tas varētu būt kaut kas cits.

Tas likās ļoti sirreāli, kā viņa uzvedās pēc otrās ajavaskas ceremonijas. Viņa bija ļoti izmisusi… Tas bija ļoti, ļoti dīvaini.. Viņai likās, ka viņa nedzīvoja realitātē.

Kāpēc Līga devās tieši uz Indiju?

Ilze, Līgas māsa, nolēma un ieteica viņu vest uz Indiju, jo ziņa zināja vietu, kas varētu Līgai palīdzēt. Tāpēc Ilze vaicāja man, vai viņa varētu vest Līgu uz Indiju. Es piekritu šim lēmumam, īsti negribot, bet bija vienkārši izmisuma situācija.

Es rūpējos par viņu, cik vien varēju, bet nebija nekāds rezultāts. Tāpēc Ilze 2018. gada februārī Līgu aizveda uz Indiju.

Kāpēc jūs nevēlējāties, lai Līga dodas uz Indiju?

Es biju tik ļoti noraizējies par visu to situāciju. Es domāju, ka tā nebija laba ideja, bet es biju izmisumā. Tāpēc es piekritu. Un vienkārši cerēju uz labāko.

Vai jūs devāties kopā ar Līgu?

Nē, es nebraucu kopā ar viņu. Es paliku Īrijā. Viņa brauca kopā ar māsu Ilzi.

Pastāstiet, lūdzu, kas notika 2018. gada 14. martā?

Tas, ko es zinu - Līga atstāja ajurvēdas iestādi, lai nopirktu cigarates. Viņa izgāja no ajūrvēdas iestādes un devās uz rikšu. Viņa iekāpa rikšā un lūdza šoferi doties uz tuvāko pludmali, jo viņa zināja, ka viņas iecienītākās cigaretes, iecienītākā cigarešu marka, pārdod veikalā, kas atradās tuvākajā pludmalē.

Viņa rikšas vadītājam nepateica pludmales nosaukumu, jo nezināja tās nosaukumu. Taču rikšas vadītājs aizveda Līgu uz Kovalamu - tūristu pludmali -, kas atradās 40 minūšu brauciena attālumā.

Indijas policijas versija šajā stāstā ir tāda, ka Līga gāja četrus kilometrus uz ziemeļiem gar pludmali, kurā satika divus puišus. Abi jaunie vīrieši Līgai piedāvāja marihuānu, un viņa devās viņiem līdzi. Bet lieta ir tāda, ka viņa nekad agrāk nav smēķējusi marihuānu. Viņa ienīda to, ka es smēķēju marihuānu. Viņa pat ar mani nerunāja, kad es smēķēju marihuānu. Tāpēc viņa bija ļoti pret to… Līdz ar to bija nulle iespēju, ka viņa devās kopā ar šiem puišiem. Es neticu tam, ko saka policija.

Policija uzskata, ka viņa kopā ar puišiem iegāja nelielā mežā netālu no kādas upes un uzsmēķēja cigaretes, līdz Līga zaudēja kontroli pār savu ķermeni. Tad puiši viņu seksuāli izmantoja. Kad Līga atgriezās pie samaņas, viņa gribēja doties mājās, puiši nevēlējās viņu laist prom. Tad izvērsās strīds starp puišiem un Līgu, un puiši viņu nogalināja.

Uz kurieni Līga vēlējās doties?

Un šeit sākas neskaidrība par to, kur tieši viņa tika izlaista no rikšas, jo, kad es pirmo reizi ierados Indijā un sāku piedalīties izmeklēšanā, policija man paziņoja, ka viņa tika izlaista pie Kovalamas pludmales. Tikai pēc policijas izmeklēšanas man paziņoja, ka viņa pa pludmali devās apmēram trīs līdz četrus kilometrus uz ziemeļiem līdz Tiruvanantapuramai, kas ir mazs zvejnieku ciemats.

Man ir aizdomas, ka viņa tika slēpta kādā villā šajā reģionā.

Foto: Ekrānuzņēmums no kartes

Kā abi vīrieši pierunāja Līgu doties kopā ar viņiem, ja viņa nekad nepiekristu aicinājumam smēķēt marihuānu?

Es neticu, ka kaut kas no šī policijas stāsta patiesībā arī notika. Es neuzskatu, ka tiem puišiem bija kāds sakars ar Līgas slepkavību. Tāpat es arī neticu, ka viņa labprātīgi būtu devusies līdzi. Puišiem bija ļoti slikta angļu valoda. Viņi nezinātu, kā sarunāties ar Līgu.

Policijas stāstā ir nepilnības daudzos līmeņos. Ir daudz pierādījumu, kas tika "aprakti" un ignorēti.

Kas, jūsuprāt, bija ļaundari?

Es uzskatu, ka tie bija kādi ietekmīgi cilvēki, kuri runāja perfektā angļu valodā. Tie varēja būt gidi, jogas pasniedzēji, viesnīcas īpašnieki vai kāds, kurš varēja viņu aizvest uz savu māju, nodrošināt labus apstākļus un iegūt viņas uzticību.

Kovalamas pludmalē atrodas augstas klases kūrorti, pieczvaigžņu viesnīcas un ļoti ekskluzīvas un greznas villas. Ir dažādi iemesli, kāpēc es tā domāju…

Sievietes no rietumu valstīm Indijā ir kā valūta. Sievietes mēdz pārdot citiem cilvēkiem. Tieši Kovalamas pludmales rajonā dzīvo mafijas grupējumu pārstāvji. Tur mīt arī krievu mafijas pārstāvji, jo tas ir slavens krievu mafijas reģions. Iespējams, viņa satika kādu krievu valodā runājošu vīrieti un piekrita doties līdzi.

Agrāk, kad kopā bijām ārzemēs, es redzēju, kā viņa reaģēja, kad satika krieviski runājošu cilvēku. Viņa momentā varēja nodibināt draudzību. Likās, ka abi ir sen pazīstami draugi. Šāda iespēja arī pastāv.

Es domāju, ka tie varēja arī būt kādi vīrieši, kurus policija zināja un varēja palīdzēt izkļūt no nepatikšanām, jo tamlīdzīgas lietas notiek katru dienu Indijā. Policija vienmēr zina, kas notiek. Viņi ļaus vietējiem noziedzniekiem izvairīties no kriminālatbildības. Un šādi policija piepelnās, jo saņem zemu atalgojumu par savu darbu.

Varētu būt, ka noziedznieki iedeva apmēram 40 000 rūpijas lielu kukuli, tāpēc policija atrada vietējos puišus, kuriem "piesiet" slepkavību. Es domāju, ka policija tieši to ir arī izdarījusi.

Tas man raisa aizdomas, ka policija kaut ko slēpj, bet tās visas ir tikai manas spekulācijas…

Iepriekš jūs vairākkārt medijiem esat teicis, ka aizdomīgs pierādījums Līgas slepkavībā ir džemperis. Pastāstiet, lūdzu, par šo džemperi.

Aizdomīgs pierādījums šķiet apģērba gabals, kas nebija viņas. Kad mēs policijai vaicājām par džemperi, kas Līgai bija uzvilkts, viņi atbildēja, ka abi aizdomās turētie visu dienu izvaroja Līgu, taču viens no viņiem esot devies mājās un atnesis dārgu itāļu dizainera vilnas džemperi, jo Līga teikusi, ka viņai esot auksti.

Šai versijai nav nekādas loģikas, jo džemperis bija dizainera radīts, tas viņai lieliski derēja un tas nav apģērba gabals, kuru valkā vietējie iedzīvotāji. (..) Es domāju, ka tas ir ļoti liels pavediens.

Vai Līga tiešām bija pazudusi 40 dienas?

Kā stāsta policija, viņa tika nogalināta tajā dienā, kad viņa pazuda, taču tas nav iespējams, ņemot vērā pierādījumus par viņas mirstīgo atlieku stāvokli.

Kad atradām viņas ķermeni, tas neizskatījās, ka būtu tur bijis 40 dienas. Izskatījās, ka tas tika izmests dažas dienas pirms līķis tika atrasts. Ķermenis nebija tik sadalījies kā tas būtu, ja viņa tur būtu bijusi 40 dienas.

Viņa tika atrasta 20. aprīlī – mēnesi vēlāk pēc pēdējās reizes, kad tika redzēta. Policija uzskata, ka viņa tur ir bijusi 40 dienas, taču katrs vietējais iedzīvotājs, ar kuru runāju, sacīja, ka nevar būt, ka viņas ķermenis tur atradās vairāk nekā mēnesi. Ķermenis būtu ļoti sadalījies, jo tas būtu nostāvējis vairāk nekā mēnesi +40 grādu temperatūrā.

Es konsultējos ar dažiem izmeklēšanas jomas ekspertiem. Runāju ar vienu juristu, kurš man teica: "Paskaties uz ķermeni, paskaties uz fotoattēliem. Nekādā veidā nav iespējams, ka līķis tur bija 40 dienas."

Šie eksperti teica, ka viņas līķis tur bija ne ilgāk par vienu nedēļu. Vai nu viņa tika nogalināta tajā pašā dienā, kad pazuda, un viņas ķermenis atradās pagrabā vai tumšā, sausā vietā, vai arī Līga bija dzīva līdz nedēļai, kad viņu atrada. Mēs precīzi nevaram pateikt. Es gan domāju, ka viņa tika ieslodzīta dzīva un nogalināta nedēļu pirms atrašanas.

Vai jūs arī devāties uz Indiju?

Jā, es devos uz Indiju trīs dienas pēc Līgas pazušanas. Es tur uzturējos trīs mēnešus pēc viņas slepkavības. Tiklīdz es saņēmu ziņu no Ilzes, ka Līga ir pazudusi, es sāku gatavoties braucienam uz Indiju. Nākamajā rītā mana vīza jau bija gatava un lidoju uz Indiju ar pirmo iespējamo lidmašīnas reisu. 17. martā es ierados Indijā. Nekavējoties devos uz pludmali un sāku viņu meklēt.

Kāda loma izmeklēšanā bija policijai?

Jau tajā pašā dienā es sapratu, ka policijai nav intereses Līgu atrast.

Es devos uz visiem vietējiem policijas iecirkņiem, un neviens nezināja par Līgas pazušanu.

Patiesībā jau policija viņu nemeklēja. Viņiem nebija arī nodoma Līgu meklēt… Viņi faktiski neticēja tam, ko mēs teicām. Viņiem bija vienalga, jo tas, kā policija strādā Indijā, nav tā  kā Latvijā vai Īrijā.

Ja cilvēks no ielas nāk un lūdz palīdzību, viņi vienkārši ignorē. Es to pats redzēju savām acīm. Ja tūrists meklē palīdzību policijā, tad noteikti tiks ignorēts. Policija Indijā ir pilnīgi korumpēta.

Dažas dienas pēc Līgas pazušanas uz pludmali tika nosūtīti daži policisti, lai tikai parādītu, ka notiek izmeklēšana. Un tad, kad Līgas ķermeni atrada mangrovju audzē upes krastā 40 dienas vēlāk, divi jauni puiši vietējā policijas iecirkņa darbiniekiem atzinās, ka ir vainīgi, taču nav vēlējušies tā rīkoties.

Arestētie vīrieši atzinušies, ka upuri satikuši pludmalē, bet pēc tam aizveduši viņu uz mežu, lai smēķētu marihuānu. Viņi sievieti vairākkārt izvarojuši un nejauši nožņauguši, mēģinādami apvaldīt, kad viņa pamodusies.

Kāda ir izmeklētāju versija par to, kā Līga tika nogalināta?

Tad, kad līķis tika atrasts, policisti nekavējoties nāca klajā ar paziņojumu, ka viņa izdarīja pašnāvību, apēdot indīgu augli, kas ir smieklīgi… Policija vienkārši nevēlējās izmeklēt šo lietu.

Vieglāk ir pateikt, ka tā bija pašnāvība, jo viņi to dara katru reizi, kad nomirst kāds ārvalstu pilsonis.

Kā jūs pats domājat?

To ir ļoti grūti pateikt. Līķis bija sadalījies, bet.… Varbūt tas varēja būt divas nedēļas nostāvējis, tāpēc ir grūti pateikt. Viņas ķermenis tika pakārts kokā. Visdrīzāk no svara viņas galva bija nokritusi. Tātad tas man liek ticēt, ka… (smaga nopūta). Ja divi puiši būtu viņu izvarojuši un nogalinājuši, es nedomāju, ka viņi ķermeni pakārtu kokā. Šie aizdomās turamie ir ļoti vienkārši, viņiem būtu panika par šādu situāciju. Viņi nekad nevarētu nogalināt cilvēku. Viņi vienkārši neiederas šajā lietā.

Kas Līgas nogalināšanas lietā notiek šodien?

Abi puiši, kuri tika apsūdzēti, vairākkārt tika aizturēti, taču viņi tika atbrīvoti pret drošības naudu. Bet katru reizi, kad jānotiek tiesas sēdei, kāds neierodas. Katru reizi vai nu tiesnesis neierodas vai kāds no advokātiem. Es uzskatu, ka politiķi un ministri tūrisma vai citu iemeslu dēļ dara visu iespējamo, lai noslēptu šīs lietas apstākļus.

Tagad policija ir ideāls attaisnojums – Covid-19 pandēmija. Es tiešām neko daudz no šīm tiesas prāvām negaidu, bet sekošu līdzi visiem notikumiem, cik vien spēšu. Es gribētu uzdot vairākus jautājumus par šīs lietas virzību.

Līga Skromane uz Keralu bija devusies 2018. gada 21. februārī kopā ar māsu Ilzi, lai piedalītos ajurvēdas kursos. Viņas uzturējās Dharmas Ajūrvēdas un dziedniecības centrā, kad 14. Martā Līga pazuda. Kāds autorikšas vadītājs pastāstīja policijai, ka viņš aizvedis Līgu uz netālo Kovalamas kūrortu, taču arī tur policija nespēja pazudušo atrast.

Vairāk nekā pēc mēneša sievietes sakropļotais līķis bez galvas tika atrasts upes krastā Keralas štatā. Indijas policija veica izmeklēšanu un par Līgas slepkavību aizturēja un apsūdzēja divus vietējos vīriešus.

Abi jaunieši strādāja pārtikas piegādes uzņēmumā Tiruvanantapuramā, bet reizēs, kad nebija pasūtījumu, mēdza piepelnīties kā nelegāli tūristu gidi. 

28 gadus vecais Umešs, kurš bija galvenais apsūdzētais, devis priekšroku seksam ar vīriešiem, bet 24 gadus vecajam apsūdzētajam Udajanam bijis fetišs uz ārzemniecēm.

Umešs un Udajans tika apsūdzēti pierādījumu iznīcināšanā, slepkavībā, saindēšanā, nelikumīgā ieslodzīšanā, nolaupīšanā un izvarošanā.

Policija apgalvoja, ka abi apsūdzētie vīrieši atzinušies, ka satikuši Līgu pludmalē, pēc tam aizvilinājuši uz mangrovju mežu uzsmēķēt marihuānu, vairākkārt viņu izvarojuši un nejauši nožņauguši, mēģinot savaldīt sievietes pretošanos. Pēc tam līķi pakāruši kokā, mēģinot imitēt pašnāvību.

Umešs un Udajans tika apsūdzēti pierādījumu iznīcināšanā, slepkavībā, saindēšanā, nelikumīgā ieslodzīšanā, nolaupīšanā un izvarošanā. Tomēr pēc tam viņi tika atbrīvoti pret drošības naudu, un kopš tā laika dzīvo savu ierasto dzīvi, jo tiesas datums netika nozīmēts.

2021. gadā Līgas Skromanes traģiskās nāves izmeklēšana vēl turpinās.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu