"Riski ir gana augsti!" Vitenbergs aicina ēdinātājus ievērot noteikumus, lai terases pēc brīvdienām nebūtu jāslēdz ciet (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Foto: Zane Bitere/LETA

Jau 7. maijā ēdinātāji āra terasēs varēs apkalpot klientus, un valdība pretēji Veselības ministrijas ierosinājumam 6. maijā vienojusies arī neliegt terasēs tirgot alkoholiskos dzērienus, taču terašu īpašniekus un klientus brīdina uzvesties prātīgi, lai noteikumi atkal nebūtu jāpārskata, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Par spīti veselības ministra sacītajam, ka alkohola tirdzniecība kafejnīcu āra terasēs rada paaugstinātu risku inficēties ar Covid-19, valdībā atbalstīts Ekonomikas ministrijas sagatavotais protokols, kas atļauj pārdot arī apreibinošos dzērienus.

"Šodien valdības sēdē arī veselības ministrs atbalstīja pēc būtības piedāvāto projektu, pievienojot atsevišķo viedokli par to, ka, atļaujot terašu darbību, būtu bijis nepieciešams ierobežot alkoholisko dzērienu tirgošanu, ka tā nebūtu pieļaujama," vērsa uzmanību Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders.

Ēdināšanas pakalpojumu būs atļauts sniegt ārā un terasēs. Nebūs atļauts pakalpojumu sniegt slēgta tipa paviljonos un teltīs. Ekonomikas ministrs pauž uzskatu, ka noteiktie ierobežojumi ir pietiekami strikti, lai varētu pārdot apmeklētājiem arī stipros dzērienus.

"Iepriekš, arī runājot ar Veselības ministriju, mēs norādījām, ka nevajadzētu iejaukties ēdienu kartēs, liekot ēdinātājiem tās koriģēt. Ir pietiekami strikti ierobežojumi, papildināti ar to, ka ierobežots darba laiks līdz plkst. 21.00 vakarā, kas nav vēlās vakara stundas," teica ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

No 7. maija terases sāks darbu no plkst. 6.00 līdz plkst. 21.00. Pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā desmit personas no kopumā divām mājsaimniecībām. No tām ne vairāk nekā četras – pilngadīgas personas.

Tāpat starp galdiņiem būs jānodrošina vismaz divu metru attālums, un gan darbiniekiem, gan apmeklētājiem būs jālieto mutes un deguna aizsegs. Apmeklētāji mutes un deguna aizsegu varēs noņemt, apsēžoties pie galdiņa.

Par nozari atbildīgais ministrs gan atzīst, ka riski pastāv, un aicina gan ēdinātājus, gan sabiedrību ievērot prasības, lai terases pēc šīs nedēļas nogales atkal nebūtu jāslēdz.

"Tiešām gribētos, ka nozarei būs iespēja strādāt visu sezonu, nevis vienu nedēļas nogali.

Tā kā tiešām aicinātu ēdinātājus ieviest šīs normas un tās arī uzraudzīt, vai tās tiek īstenotas, jo riski, uz ko norāda arī Veselības ministrija, ir, un tie ir gana augsti.

Ir patīkami pozitīvi, ka varēs atsākt stādāt, bet es gribētu, lai var strādāt, es tiešām ceru, ka viss izdosies, nebūs lielas ažiotāžas un nesmukumu ēdināšanas jomā," teica Vitenbergs.

Veselības ministrija tikmēr atgādina, ka Covid-19 izplatības līkne joprojām ir augšupejoša un, sasniedzot 20% saslimstības pieaugumu, kas gandrīz jau tika sasniegts aizvadītajā nedēļā, būs jālemj par ierobežojumu pastiprināšanu.

"Saslimstība mums Latvijā ir augstāka, nekā tā ir bijusi aprīlī brīdī, kad beidzās ārkārtējā situācija. Pēc 7. aprīļa tā ir pakāpeniski lēzeni pieaugusi, bet pēdējās nedēļās tas pieaugums ir straujāks, līdz ar to jāvēro situācija. Nepieciešamības gadījumā jālemj par pasākumiem, lai šo situāciju stabilizētu," sacīja Šneiders.

Tāpat kā veikalos, arī kafejnīcās ir noteikums norīkot atbildīgo personu, kas organizēs un uzraudzīs epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu – to pārbaudīs gan pašvaldības, gan Valsts policija.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu