Latvijā bērnu vakcināciju pret Covid-19 nacionālajā kalendārā vēl neieviesīs (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: smile23/shutterstock.com

Latvijā kopumā bērnu vakcinācija pret Covid-19 nav sākta un nacionālajā kalendārā pagaidām vēl netiks ieviesta, laikrakstam "Diena" paudusi Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

Viņa norādījusi, ka vakcīnas pret Covid-19 vispirms bija mērķētas uz pieaugušajiem, īpaši senioriem, turklāt pandēmijas sākumā bērni praktiski neslimoja. Patlaban situācija esot mainījusies - pusaudži slimojot vairāk, jo tiem esot īpaši liela vēlme socializēties, līdz ar to arī pētnieki sākuši aktīvāk meklēt iespējas vakcinēt arī šīs vecuma grupas pārstāvjus.

"Pusaudži fizioloģiski jau ir tuvāk pieaugušajiem, un viņi arī visvairāk slimo, tāpēc pētnieki kā nākamajai veltīja uzmanību šai vecuma grupai, lai arī "AstraZeneca" pētījumos jaunākais vecums ir pieci gadi," laikrakstam stāstījusi Zavadska, norādot, ka bērnu vakcinācija kļūst svarīga vairāku iemeslu dēļ. Daži no šiem iemesliem esot kolektīvās imunitātes radīšana, kā arī iespēja mācīties klātienē un atgriezties skolā.

Ja bērnam ir ļoti nopietna klīniskā situācija, ar ārstu konsilija lēmumu jau tagad ir iespēja saņemt "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu pret Covid-19, jo tā ir pirmā, kas iesniegta reģistrācijai no 16 gadiem un arī jaunākam vecumam, norādījusi Zavadska.

Klīniskos pētījumus bērnu vecumā no 12 līdz 15 gadiem potēšanai pret Covid-19 martā noslēguši arī "Moderna" vakcīnas izstrādātāji, tāpēc drīzumā arī šī vakcīna varētu tikt iesniegta reģistrācijai Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA).

Tomēr Latvijā kopumā bērnu vakcinācija pret Covid-19 nav sākta un nacionālajā kalendārā pagaidām vēl netiks ieviesta, laikrakstam norādījusi Zavadska.

Uz jautājumu, vai joprojām jāievēro piesardzība saistībā ar grūtnieču vakcināciju, Zavadska atbildējusi noraidoši, uzsverot, ka grūtniecēm tieši rekomendē vakcinēties pret Covid-19.

"Sākumā ieteica vakcinēties grūtniecēm, kam ir paaugstināts profesionālais vai veselības risks, bet tagad mēs iesakām vakcinēties visām grūtniecēm. Ir pietiekami dati no Izraēlas un Lielbritānijas, kur vakcinēti vairāki miljoni iedzīvotāji, tajā skaitā grūtnieces. Ir pierādījies, ka vakcīnas grūtniecēm ir drošas un rekomendējamas, lai novērstu iespējamos slimības izraisītos riskus," uzsvērusi Zavadska.

Kā ziņots, Kanāda trešdien apstiprinājusi "Pfizer/Biontech" Covid-19 vakcīnas "Comirnaty" lietošanu bērniem vecumā no 12 gadiem, kļūstot par pirmo valsti pasaulē, kas spērusi šādu soli.

"Šī ir pirmā Kanādā apstiprinātā vakcīna Covid-19 novēršanai bērniem un nozīmīgs panākums Kanādas cīņā ar pandēmiju," preses konferencē pavēstīja Kanādas galvenā medicīniskā padomniece Suprija Šarma.

Arī EZA nesen ir sākusi ir vērtēt "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas "Comirnaty" lietošanu bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu