Pacienti aizvien biežāk vēršas pie ārstiem novēloti (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Bailes inficēties ar Covid-19 un maldīgs iespaids, ka slimnīcā ārstē tikai Covid-19 skartos, ir divi galvenie iemesli, kādēļ pieaug to pacientu skaits, kurus slimnīcās ieved novēloti. Ielaisto slimību dēļ pacienti slimnīcās pavada pat divas un trīs nedēļas agrāko septiņu, astoņu dienu laikā, ziņo LTV raidījums '' Panorāma''. 

Rīgas Austrumu slimnīcas neatliekamās palīdzības centrā pieaug to pacientu skaits, kuriem smagi saasinājušās hroniskās vainas.

Raidījumā '' Panorāma'' Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Haralds Plaudis skaidro: '' Tagad ir dekompensējušies, viņi ir kļuvuši akūti, jo, normālas medicīnas aprūpes sniegšanas kontekstā runājot, medicīna nav bijusi nu jau vairāk nekā gadu. Un, protams, pacienti sistēmā ir uzkrājušies. Īpaši iekšķīgo slimību gultu noslodze ir pieaugusi, un šur tur mēs esam nodaļās izvietojuši vēl papildu gultas.''

Galvenokārt pacienti, kuriem ir saasinājušās hroniskas saslimšanas, ir seniori cienījamos gados. Kā norāda mediķi, lai stabilizētu veselības stāvokli, nereti viņiem stacionārā ir jāatrodas desmit dienas, vai pat divas nedēļas. Paralēli tam, mediķiem ir jāpalīdz arī tiem, pacientiem, kuri ir inficējušies ar Covid-19. Cilvēki novēloti vēršas pie ārstiem, jo baidās no tā, ka apmeklējot veselības iestādes, palielināsies risks saslimt ar Covid-19. Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Janita Veinberga atklāj, ka cilvēki novēloti vēršas pie ārstiem gan viltus ziņu dēļ, gan arī tāpēc, ka pastāv viedoklis, ka uz slimnīcu doties nav droši. 

Viņa stāstīja: ''Tie galvenie mīti sabiedrībā joprojām ir ļoti dzīvi! Kāds ir galvenais mīts? Ka mēs ''strādājam tikai ar Covid-19 pacientiem, pārējos sūtām tālu prom, nevienu neārstējam, slimnīcām tas ir izdevīgi''. Tas absurds ir labi vērojams īpaši sociālajos tīklos. Mēs joprojām dezinficējam, testējam personālu, atkārtoti testējam pacientus, lai izvairītos no iespējas inficēties. Slimnīca ir droša vide! Tāpēc nevajag baidīties!''

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka krasi samazinājies to gadījumu īpatsvars, kuros ar Covid-19 inficējas slimnīcā. Pērnā gada nogalē tie bija 16,7% no visiem inficēšanās gadījumiem, bet tagad 1,1%. Medicīnas personāls informē, ka lielākajās slimnīcās šobrīd strādā visas nodaļas, kā arī aicina neatlikt vizītes un apmeklēt ārstus savlaicīgāk.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu