Galdiņ, klājies! Trauki un galda piederumi, kam jābūt katrā virtuvē

Foto: Publicitātes foto
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Skaistam galda klājumam – gan svētkos, gan ikdienā – ir vajadzīgs mazāk trauku nekā mēs domājam. Tos pareizi kombinējot, ir iespējams izmantot kapsulas garderobes principus un izveidot tā dēvēto galda piederumu kapsulu. Iztikas minimuma komplektam arī jāpērk mazāk jaunu lietu, un jāiepērkas apdomīgi.

IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus atklāj, kā izveidot trauku un galda piederumu bāzes komplektu, kas ļaus ietaupīt gan naudu, gan vietu mājās.

Izpēti savus krājumus

Traukiem ir vairāk nekā tikai praktiska funkcija, tie arī veido galda klājuma kopējo noskaņu. Veidojot trauku un galda piederumu bāzes komplektu, kas atbilst tavam dzīvesveidam un piestāv mājokļa interjeram, vispirms veic esošo trauku auditu.

Foto: Publicitātes foto

Tā uzzināsi, vai ir jāpērk jauni trauki, vai var izmantot esošos; iespējams, vajadzīgi tikai dekori.

Interjera dizainers iesaka nodrošināties ar piecu vienību pamata komplektu 8–12 personām, lai nekā netrūktu ne ikdienā, ne lielākās svinībās.

“Pērkot divu veidu komplektus – vienu ikdienai un otru svētkiem – ieteicams izvēlēties 4–6 personām paredzētu ikdienišķu komplektu un komplektu līdz 12 personām svinībām. Trauku daudzums atkarīgs no cilvēku skaita ģimenē un no svinību tradīcijām,” skaidro Dariuss Rimkus.

Foto: Publicitātes foto.

Pirms jaunu trauku un piederumu iegādes ir jāpadomā, vai mājās ir, kur tos uzglabāt. Lai izvēlētos īstā izmēra traukus, ieteicams izmērīt galdu, skapīšus, plauktus un vietu, kur trauki tiks uzglabāti.

Daudzfunkcionāli un ilgmūžīga dizaina trauki

Izvēloties pusdienu, salātu vai zupas šķīvjus, speciālists iesaka akli nesekot modes tendencēm, priekšroku dodot tādiem traukiem, kas nezaudē aktualitāti. Balti šķīvji ir klasiska un praktiska izvēle: tie neizbalē un nemaina krāsu, var tikt ievietoti trauku mazgājamā mašīnā un mikroviļņu krāsnī.

Foto: Publicitātes foto

Uz balto trauku fona izceļas galda dekori un ēdiens, turklāt vajadzības gadījumā tos ir vieglāk aizstāt. Mūsdienīgi ir, piemēram, IKEA 365+ kolekcijas trauki. Tradicionālā stila noformējumu var panākt ar skaistajiem "Upplaga" vai "Vardagen" kolekcijas traukiem.”

Pamatēdiena šķīvjiem var izvēlēties arī gaiši pelēkus vai cita neitrāla toņa traukus.

Ja iespējams, nevajadzētu likt kopā vienas krāsas traukus dažādos toņos, piemēram, atšķirīgu balto toņu traukus, jo tas izjauks vienotu stilu galda klājumā.

Šķīvjus vēlams pieskaņot arī traukiem, kuros pasniedz ēdienu. Tā galda noformējums būs saskaņotāks.

Foto: Publicitātes foto

Ja ikdienā ēd no lakoniska modernā stila traukiem, ēdiena pasniegšanai vēlams izmantot līdzīga stila traukus; variēt var ar krāsu, izvēloties pieskaņotas, taču izteiksmīgākas krāsas servēšanas traukus.

Glāzes dažādiem dzērieniem

Trauku un galda piederumu bāzes komplektam ieteicams izvēlēties glāzes, kas piestāv dažādiem gadījumiem un piemērotas dažādiem dzērieniem. Piemēram, baltvīna glāzēs var pasniegt arī šampanieti, bet ūdens glāzēs – arī smalkus un eksotiskus kokteiļus.

Izvēloties krūzītes, daudzfunkcionalitātes un eleganta koptēla labad priekšroka dodama tasēm ar apakštasi. No tām var baudīt gan tēju, gan kafiju, un apakštases var izmantot arī desertu vai cepumu pasniegšanai.

Foto: Publicitātes foto

Ja tavā ģimenē ir bērni vai ja bērni ir draugiem, kas nāk ciemos, pieaugušo sirdsmieram ieteicams izvēlēties triecienizturīgus traukus.

Uz galda nevajadzētu būt vairāk par 2–3 krāsām, lai neveidotos krāsu jūklis.

Pievērs uzmanību krāsai: ja iespējams, izvēlies vienas kolekcijas krūzes un šķīvjus vai kombinē kontrastējošas krāsas.

Spēlējies ar tekstiliem un citiem piederumiem

Klasiska vērtība, kas noteikti jāiekļauj bāzes komplektā, ir balts galdauts. Tas vienmēr ir aktuāls un piemērots gan skaistam ikdienas galda klājumam, gan svētkiem.

Foto: Publicitātes foto

To var papildināt ar citiem svarīgiem elementiem: salvetēm un galda paliktņiem. Ar zem šķīvja liekamiem galda paliktņiem var radīt mājīgu atmosfēru, jo īpaši, izvēloties no ilgtspējīgiem vai atjaunojamiem materiāliem gatavotos, piemēram, bambusa vai rotangpalmas.

Līdzīgas krāsas un materiāla salvetes papildinās pamattēlu, bet kontrastējošas krāsas salvetes būs kā akcents un noformējuma odziņa, kas parādīs tavu personisko stilu.

Foto: Publicitātes foto

Interjera dizainers iesaka izvēlēties pārējiem dekoriem pieskaņotas salvetes, kas ir aktuālas visos gadalaikos. Var izvēlēties, piemēram, divu krāsu tekstilizstrādājumus, dekorus un svečturus; vēlams, neitrālā vai galda piederumiem pieskaņotā krāsā.

“Pavasaris ir klāt, un arī vasara pienāks nemanot, tāpēc šis ir labs laiks, kad mājās ienest vairāk ziedu – tos var likt ēdamgalda vidū kā galveno akcentu.

Foto: Publicitātes foto

Šajā pamata komplektā jābūt arī vāzei. Vēlams, lai tā būtu piemērota dažādu veidu pušķiem. Varbūt jāapsver vāzes divos vai trīs dažādos izmēros. Stikla vāzes būs vieglāk pieskaņot glāzēm un cita stila dekoriem,” uzsver interjera dizainers.

Plānojot jaunu virtuves iekārtu vai atsvaidzinot veco, lieti noder IKEA bezmaksas tiešsaistes plānotājs. Tajā var izvēlēties vēlamos risinājumus, aprēķināt izmaksas un vizuāli salīdzināt dažādas iespējas, pat neizejot no mājām.

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu