Covid-19 dēļ ārsti Indijā brīdina neaizrauties ar govs izkārnījumu procedūrām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: pexels.com

Indijas ārsti brīdina iedzīvotājus, iesakot neizmantot alternatīvās medicīnas metodes, kas nav nedz zinātniski pamatotas, nedz drošas. Ir novērots, ka pandēmijas laikā, lai cīnītos pret Covid- 19 saslimšanu, Indijas iedzīvotāji piekopj neparastu ārstniecības metodi- noklāj savu ķermeni ar govs izkārnījumu maisījuma kārtu. Mediķi brīdina, ka šādu rituālu veikšana tieši pretēji var palielināt baktēriju, vīrusu un infekciju izplatību, vēsta "Reuters". 

Indijā šobrīd ir konstatēti 22 miljoni saslimšanas gadījumi. Līdz šim ir ziņots par 246, 116 nāves gadījumiem. Eksperti apgalvo, ka reālie statistikas skaitļi varētu būt piecas līdz desmit reizes lielāki. Iedzīvotāji valstī saskaras ar tādām grūtībām kā brīvo vietu pieejamība slimnīcās, skābekļa vai medikamentu trūkums, kas apgrūtina ārstēšanās procesu. Neatbilstoša atveseļošanās procedūru neievērošana ir viens no nāves iemesliem. 

Gudžaratas štatā, Indijas rietumos, daži no iedzīvotājiem, reizi nedēļā dodas uz govju fermām, kurās veic šādu procedūru- pārklāj savu ķermeni ar šo mājdzīvnieku izkārnījumiem, cerot, ka tas padarīs spēcīgāku viņu imunitāti pret koronavīrusu vai arī palīdzēs ātrāk atgūt veselību. 

Hinduismā govs tiek uzskatīta par svēto dzīvnieku, kas simbolizē dzīvību un zemes dzīvi. Gadsimtiem sena tradīcija paredz govs izkārnījumu izmantošanu gan lūgšanu, gan attīrīšanas rituālos, ticot, ka tiem piemīt ārstnieciskas īpašības. 

''Mēs redzam to, ka pat ārsti mēdz doties uz šejieni. Viņi tic, ka šī tradīcija spēcinās un uzlabos viņu imunitāti. To viņi iesaka arī pacientiem bez mazākajām bailēm,'' teica Indijas farmācijas kompānijas menedžeris Gautams Manilals Borisa, kurš apgalvoja, ka šī prakse palīdzēja viņam atgūties no Covid- 19 pagājušajā gadā.

Kamēr interesenti gaida to brīdi, kad govju maisījuma slānis nožūs uz viņu ādas, tikmēr viņi apskauj un godina govis, praktizē jogu, lai vairotu enerģijas līmeni. Pēc tam netīrumu kārtu viņi nomazgā ar pienu vai paniņām. 

Ārsti gan norāda, ka šādu tradīciju un alternatīvās medicīnas procedūru veikšana drīzāk nevis stiprinās veselību, bet gan to var pat apdraudēt. 

"Nav konkrētu zinātnisku pierādījumu, ka govs mēsli vai urīns veicina imunitāti pret COVID-19, tas pilnībā balstās uz pārliecību," sacīja Indijas Medicīnas asociācijas nacionālais prezidents Dr.Džajals.

"Šo rituālu piekošana un nodarbe var apdraudēt veselību- veicināt slimību pārnēsāšanu no dzīvnieka uz cilvēku."

Pastāv bažas, ka šī prakse varētu veicināt vīrusa izplatīšanos, jo to kopā veic cilvēki, kas pulcējas grupās. Madhučarans Dass, kurš ir atbildīgs par govju fermu Ahmedabadā, apgalvoja, ka viņi ierobežo personu skaitu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu