Irklis: Valsts kontrole izvērtē Covid-19 atbalsta lietderību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētājs Rolands Irklis.
Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētājs Rolands Irklis. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Viena no galvenajām Valsts kontroles (VK) prioritātēm šobrīd ir Covid-19 krīzes atbalsta lietderības izvērtēšana, intervijā aģentūrai LETA teica valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Viņš norādīja, VK pārbaudēs ir aptvērusi vairāk nekā 90% no Covid-19 pārvarēšanai piešķirtajiem līdzekļiem, un pirmie secinājumi liek domāt, ka kopumā naudas līdzekļi ir sasnieguši mērķi, lai gan brīžiem atbalsts ir bijis nesamērīgs. Covid-19 atbalsta līdzekļu izmantošanu VK ir pārbaudījusi finanšu revīziju ietvaros, un ir publicējusi vairāk nekā 20 starpziņojumu par Covid-19 seku pārvarēšanai piešķirto līdzekļu izlietojumu.

"Secinājumu ir daudz un dažādi. Tas, ko var redzēt, ka arī līdzekļu piešķiršanas mērķi ir diezgan dažādi un kopumā līdzekļi tika izlietoti atbilstoši mērķiem. Ir tie gadījumi, kad līdzekļi tika piešķirti primārās problēmas risināšanai, kas ir epidemioloģiskā situācija. Tie ir aizsargmasku iepirkumi, slimnīcu kapacitātes stiprināšana. Tam var pieskaitīt arī piemaksas, piemēram, mediķiem, Iekšlietu ministrijas darbiniekiem. Šajā jomā VK sniegusi virkni ieteikumu, kas jau ir ņemti vērā. Piemēram, mediķiem un Iekšlietu ministrijas amatpersonām bija noteikta ļoti sarežģīta un brīžiem pat netaisnīga piemaksu sistēma par darbu ar Covid-19 slimniekiem. Pēc VK ieteikumiem un atsevišķos gadījumos jau revīzijas laikā, šie trūkumi tika novērsti, un sistēma vienkāršota tādā veidā, lai labāk palīdzētu sasniegt mērķi atbalstīt šos "pirmās frontes" darbiniekus," stāstīja Irklis.

Tāpat viņš minēja, ka daļa līdzekļu virzīti sociālajai palīdzībai cilvēkiem, kuri ir palikuši bez darba. "Tie ir dīkstāves pabalsti un cita veida palīdzība cilvēkiem, kuri pandēmijas dēļ ir nonākuši finansiālās grūtībās. Tāpat mēs varam runāt par palīdzību noteiktām nozarēm, piemēram, līdzekļi tika novirzīti ceļu būvei, lauksaimniekiem, kā arī konkrētām kapitālsabiedrībām, piemēram, aviācijas nozarē, kas tika skartas ļoti nopietni. Arī šajā daļā secinājumi ir dažādi, bet te arī parādās, ka brīžiem bija nepietiekama kontrole vai nepietiekams pamatojums kādai rīcībai, vai arī pilnīgi pretēji - pārāk liela birokrātija, kā rezultātā ne visus, kuriem to vajadzēja, atbalsts sasniedza," atzīmēja valsts kontrolieris.

Pēc Irkļa teiktā, VK kopumā secinājusi, ka naudas līdzekļi sasniedza mērķi, bet brīžiem tas varbūt bija nesamērīgi. "Nesen publiskojām ziņojumu par Zemkopības ministrijas piešķirtajiem līdzekļiem lauksaimniekiem, un secinājums ir, ka, piemēram, lopkopji ir saņēmuši lielāku atbalstu, nekā viņiem bija reālais ieņēmumu samazinājums. Tā rezultātā rodas jautājums, vai šāds pārmērīgs atbalsts bija pamatots, it īpaši, ņemot vērā, ka tas tika īstenots par aizņemto naudu, kā arī citām nozarēm atbalsts nav bijis tik liels. Jautājums ir gan no līdzekļu izlietošanas pamatotības skatupunkta, gan no solidaritātes skatupunkta pret tām nozarēm, kuras arī ir ietekmējis Covid-19," piebilda Irklis.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu