Francija apstiprinājusi Covid-19 veselības sertifikāta izveidošanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Parīze, Francija.
Parīze, Francija. Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS

Francijas parlamenta apakšpalāta Nacionālā asambleja trešdien apstiprināja Covid-19 veselības sertifikāta izveidošanu, lai atjaunotu starptautiskos ceļojumus un pulcēšanos lielos sabiedriskajos pasākumos, vēsta aģentūra "Euronews".

Lēmums ievilkās līdz agrai trešdienas rīta stundai, jo prezidenta Emanuela Makrona partija "Uz priekšu, Republika!" (LREM) bija ierosinājusi noteikt valstī ārkārtas stāvokli no 2.jūnija līdz 31.oktobrim, taču tās sabiedrotie Demokrātiskā kustība iebilda pret tik ilgu termiņu. Galu galā likumdevēji vienojās, ka ārkārtas stāvoklis ilgs līdz septembra beigām. Ārkārtas stāvokļa laikā valdība var ieviest ierobežojumus bez parlamenta piekrišanas.

18.maijā par likumprojektu vēl balsos parlamenta augšpalātā - Senātā.

Likumprojektā atrunāts, ka premjerministrs līdz 30.jūnijam var izsludināt komandantstundu, taču tā var sākties ne agrāk kā plkst.21.00.

Tajā iekļauts arī punkts par "veselības sertifikātu", ar ko valdība cer sākt pakāpenisku valsts ekonomikas atvēršanu. Francija šonedēļ mīkstināja trešo nacionāla līmeņa "lokdaunu", atkal atļaujot ceļošanu valsts robežās.

Nākamā ierobežojumu atcelšanas kārta paredzēta 19.maijā. Nakts komandantstunda kļūs par divām stundām īsāka - tā būs spēkā no plkst.21.00 līdz plkst.6.00. Restorāniem un krogiem būs atļauta klientu apkalpošana terasēs, kā arī darbu varēs atsākt kultūras un izklaides vietas, tai skaitā kinoteātri, teātri un muzeji.

No 9.jūnija kultūras un sporta pasākumos varēs pulcēties līdz 5000 cilvēkiem. Būs atļauts ārvalstu tūrisms.

Lai šīs ieceres varētu īstenot, tiks izmantots veselības sertifikāts. Tāds būs pieejams Francijas iedzīvotājiem, kuri ir vai nu vakcinējušies, vai izslimojuši Covid-19, vai arī pēdējo 72 stundu laikā veikuši Covid-19 testu, kas uzrādījis negatīvu rezultātu.

Francijas valdība norāda, ka nacionālo sertifikātu būšot viegli pārveidot, kad Eiropas Savienībā (ES) apstiprinās tā dēvēto digitālo zaļo sertifikātu, kas, domājams, ļaus pārvietoties bloka ietvaros. Gaidāms, ka tā izmantošana varētu sākties jūnijā.

Francija ir otrā Covid-19 vissmagāk skartā valsts Eiropā uzreiz pēc Itālijas. Tur kopš pandēmijas sākuma reģistrēti gandrīz 107 000 nāves gadījumu no Covid-19.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu