Neatkarīga pētniecības komisija paziņojusi, kāpēc pandēmija netika novērsta laikus (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paopano/Shutterstock.com

Covid-19 pandēmija bija novēršama, pēc pētījuma "Covid-19: Make it the Last Pandemic" publicēšanas 12. maijā paziņoja Pasaules Veselības organizācijas izveidotā neatkarīgā pētniecības komisija, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) izveidotā neatkarīgā pētniecības komisija paziņoja, ka PVO pasaules valdību kopējā atbilde uz pandēmiju bija kā "toksisks kokteilis".

Kā norāda neatkarīgā pētniecības komisija, PVO vajadzēja izsludināt globālu ārkārtas situāciju agrāk, nekā tas tika darīts, piebilstot, ka bez steidzamām izmaiņām pasaule ir neaizsargāta pret citu lielu slimību uzliesmojumiem.

Neatkarīgās pētniecības komisijas mērķis bija atrast atbildes uz to, kā vīruss nogalināja vairāk nekā 3,3 miljonus cilvēku un inficējis vairāk nekā 159 miljonus cilvēku.

"Situāciju, kurā atrodamies šodien, varēja novērst," BBC žurnālistiem sacīja komisijas vadītāja un bijusī Libērijas prezidente Elēna Džonsone Sirlīfa.

Sirlīfa atklāja, ka pandēmijas nenovēršana bija saistīta ar neskaitāmām neveiksmēm, sagatavotības un reaģēšanas trūkumiem.

Ekspertu grupa apgalvoja, ka PVO vajadzēja pasludināt Covid-19 uzliesmojumu Ķīnā par starptautisku ārkārtas situāciju nedēļu agrāk nekā tas tika darīts.

Komisija paziņoja, ka mēnesis pēc PVO ārkārtas situācijas pieņemšanas tika zaudēts, jo valstis neveica atbilstošus pasākumus, lai apturētu vīrusa izplatīšanos.

Pēc tam PVO kavēja normatīvos aktus par ceļošanas ierobežojumiem, piebilstot, ka Eiropa un ASV izšķērdēja visu 2020. gada februāra mēnesi un rīkojās tikai tad, kad viņu slimnīcas sāka strauji piepildīties ar inficētajiem.

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ir miruši vairāk nekā 3,3 miljoni cilvēku visā pasaulē.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu