"Vecāki kliedza - atdodiet mūsu bērnus!''. Aculiecinieki stāsta par "Kazaņas slaktiņu" (4)

Foto: AP/ Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kazaņas ģimnāzijā notikušajā apšaudē bojā gāja deviņi cilvēki - divi skolotāji un septiņi skolēni. Uzbrukumu skolai organizēja bijušais skolnieks, kurš nopratināšanas laikā paziņoja, ka uzskata sevi par dievu, vēsta raidorganizācija BBC.

Raidsabiedrības BBC korespondenti devās uz sprādziena notikuma vietu - ģimnāziju Kazaņā. Vakarā pie improvizētās un izveidotās piemiņas vietas traģiskajā apšaudē bojā gājušajiem, viņi uzklausīja notikuma aculiecinieku un cietušo paziņu stāstus.

(Dažu skolēnu vārdi publikācijā ir mainīti)

11. maija rītā desmitās klases skolniece Alisa Z. apmeklēja angļu valodas stundu Kazaņas 175. ģimnāzijā. Nodarbības bija tikko sākušās. Pēkšņi ēkā atskanēja klaudzošas skaņas. Skolēni dzirdēja šāvienus. Alises klasesbiedri skrēja pie logiem, lai glābtos, kāpjot laukā no otrā stāva logiem. Meitene nepaspēja izrāpties laukā pa logu.

"Bēgot, aizskrēju līdz citai klasei, teicu: "Viņi šauj." Skolas skaļrunī izskanēja paziņojums, ka mums ir jābūt klusiem, " BBC stāsta 17 gadus vecā skolniece.

''Mēs klusi sēdējām pie logiem. Dzirdējām sprādzienus, šāvienus, kliedzienus. Tad pie durvīm kāds pieklauvēja. Nodomājām, ka pie durvīm ir tā pati persona, kas vainīga pie notikušā. Mēs neatbildējām. "

Alise atklāj, ka pazina traģēdija mirušos bērnus, kurus raksturo kā laipnus un izpalīdzīgus.

Pēc kāda laika policija novērsa apšaudi, izlaužot klases durvis. Skolēni tika nogādāti mājas pagalmā.

Aptuveni tajā pašā laikā žurnālists Renats Sadikovs devās virzienā uz ģimnāziju. Viņš redzēja, kā vecāki skrien uz ēku, pēc tam, kad izdzirdēja sirēnu skaņas un notikuma vietai tuvojās avārijas dienesti, saprotot, ka skolā ir noticis kaut kas briesmīgs.

"Vecākus nelaida iekšā. Viņi kliedza:" Atdodiet mūsu bērnus. " Skats bija briesmīgs. Visi bija panikā," viņš apraksta redzēto.

Kad sākās apšaude, 4. klases skolniece Amālija S. atradās blakus skolai, kur viņai bija paredzētas angļu valodas nodarbības. Kad bērni izdzirdēja šāvienus, skolotājs aicināja viņus pamest klasi. Amālija skrēja uz galveno skolas ēku, lai atrastu savu vecāko māsu.

"Es satiku māsas skolotāju, kura bija ievainota. Viņai uz sejas bija asinis. Apkārt bija ātrās palīdzības automašīnas un policija. Logi bija izsisti," stāsta skolniece.

Amālijas māsa no skolas izkļuva pa galveno ieeju. Viņa teica, ka sākumā nespēja noticēt tam, ka ģimnāzijā ir šāda situācija. Skolā bieži skanēja trauksmes signāls, kas bija kā pārbaude un tests. Tāpēc sākumā meitene uz to reaģēja kā kaut ko smieklīgu. Pēc tam, kad viņa ieraudzīja, ka logi un durvis ir izsistas, bet visapkārt ir asinis, situācija viss nelikās smieklīga, bet gan biedējoša.

Kad mācību stundas bija beigušās, bērni esot rotaļu laukumā, kas atrodas pie ēkas, novēroja šķietami pazīstamu tēlu. '' Šķita, ka mēs kaut kur esam redzējuši šo vīrieti, '' teica skolniece. 

Iedzīvotāji, kas dzīvo ielas pretējā namā, filmēja to, kas notiek ģimnāzijā. 

Pusdienlaikā vairāki desmiti plašsaziņas līdzekļu un telegrammu kanālu publicēja videoklipus no dažādiem leņķiem, kuros redzams, kā glābēji evakuē bērnus un uzbrucējs tiek aizturēts skolas lieveņa priekšā.

Kāda videoklipa autore nofilmēja to, kā, visticamāk, divi skolēni, lec lejā no trešā stāva.

Apšaudes laikā deviņi cilvēki gāja bojā, septiņi no tiem bija bērni. Uzbrukuma laikā tika ievainoti vairāk nekā 20 cilvēki. Astoņiem no viņiem šobrīd ir smags veselības stāvoklis. 18 cietušajiem ir mazāk nekā 15 gadi, starp cietušajiem ir septiņus gadus vecs zēns un astoņus gadus veca meitene. Diviem bērniem šobrīd ir kritisks veselības stāvoklis.

Ieroci iegādājās likumīgi

Tiek atklāts, ka 19 gadus vecais Ilnazs Galjavijevs ir tieši tā pati persona, ko jau iepriekš bija redzējuši skolas bērni. Daudzas publikācijas pievērsa uzmanību faktam, ka jaunietis dzimis 2001. gada 11. septembrī, kas ir tieši tas pats datums, kad Amerikas Savienotajās Valstīs notika teroristu uzbrukums, kura laikā tika iznīcināti Ņujorkas dvīņu debesskrāpji.

Pirms četriem gadiem Gaļavjevs pabeidza to pašu ģimnāziju, kur 11. maijā ieradās ar medību ieroci ''Hatsan Escort''.

Kā norāda Krievijas Valsts domes deputāta Aleksandra Hinšteina padomnieks, uzbrucējs ieroča glabāšanas atļauju bija ieguvis tikai dažas dienas pirms notikuša incidenta- 28. aprīlī.

Ieroci, ar vairāk nekā tukstošiem patronu, viņš nopirka Joškarolā, kas atrodas divu stundu brauciena attālumā no Kazaņas. Darbinieks, kurš jaunietim pārdeva ieroci, telekanālam Zvezda atklāja, ka medību šauteni viņš iegādājās likumīgi, uzrādot ieroču glabāšanas atļauju, kas bija aizpildīta korektā un nepieciešamajā formā.

Otrdienas rītā Gaļavjevs netraucēti ar ieročiem devās uz skolu. Televīzijas kanāls Telegram Mash publicēja videoklipu, kurā jaunietis redzams, tuvojoties skolai, turot rokās bisi un nosedzot seju ar melnu masku.

Aptuveni, plkst.9.18, Gaļavjevs atklāja uguni, atrodoties uz ielas un neieejot ģimnāzijas ēkā.

Lodes tika tēmētas uz durvīm un logiem. Kā rakstīja mediji, bijušais uzbrucēja skolotājs un matemātikas skolotājs 62 gadus vecais Mullanurs Mustafins, kurš pēdējos gados ir uzturējis skolas ēku, devās trokšņa virzienā. Gaļavjevs pret viņu vērsa uguni. Vīrietis apšaudes laikā guva savainojumus- brūci galvā, cirkšņos un iegurņa kaulos, taču  pēc uzbrukuma izdzīvoja.

Sargs, kurš atradās pirmajā stāvā, paspēja paslēpties zem galda. Uzbrucējs pagāja viņam garām. Tieši sargs plkst.9.25 nospieda signalizācijas pogu, piezvanot Krievijas Nacionālajai gvardei.

Daži mediji kļūdaini rakstīja, ka bijušajam studentam ir līdzzinātājs, taču šī informācija nav apstiprināta. Ir saņemti arī pretrunīgi ziņojumi par sprādzieniem, kurus dzirdēja studenti.

Otrdienas vakarā izmeklētāji ziņoja, ka Gaļavjevs tiešām pie ģimnāzijas ieejas  uzspridzināja paštaisītu spridzekli.

Anna Kuzņecova, kura ieradās ēkā vakarā, raidsabiedrības BBC žurnālistiem pastāstīja  par sprādziena sekām.

"Es gāju pa to ceļu, kur bija uzbrucējs. Stikls, asiņu pēdas. Brīnums, ka sprādziena laikā neaizdegās tie kailie vadi, kas tur karājās. Par laimi šajā vietā, kur sabruka ģērbtuves sienas, nebija bērnu " viņa stāsta. 

Ienākot skolā, Gaļavjevs nežēlīgi šāva uz ikvienu, kas viņam trāpījās ceļā. Lielākā daļa šāvēju upuru atradās pie 8. A klases. Dažos plašsaziņas līdzekļos parādījās neskaidras klases fotogrāfijas, kurās bija redzami ķermeņi un asinis. Nav noskaidrots iemesls, kāpēc Gaļavjevs devās tieši tur. Tad ejot pa koridora, pavelkot durvju rokturi, viņš mēģināja nokļūt pie bērniem, kas ir ieslēgušies. 

Viena no šāvēja upuriem bija 25 gadus veca angļu valodas skolotāja Elvīra Ignatjeva, kura pasniedza 5. klases stundu. Izdzirdot šāvienus, viņa izgāja koridorā. Kā mediji rakstīja jau iepriekš, atsaucoties uz aculiecinieku stāstiem, skolotāja mēģināja pasargāt bērnus no Gaviljeva un tika ievainota.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu