Covid-19 ⟩ Lietuvā ievieš "iespēju pasi", kas ļaus neievērot daļu ierobežojumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: DisobeyArt/Shutterstock

Lietuvā pēc vakcinācijas pret Covid-19, negatīva testa vai šīs slimības pārslimošanas varēs saņemt "iespēju pasi", kas ļaus izmantot ierobežojumu atvieglojumus, ceturtdien, 13. maijā,  paziņoja Ekonomikas un inovāciju ministrija.

"Iespēju pase" tiek ieviesta no 24.maija. Tās īpašniekam būs atviegloti karantīnas noteikumi: ar šo pasi varēs apmeklēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes, bārus un sabiedriskās iekštelpas, piedalīties lielos pasākumos.

"Iespēju pasi" varēs saņemt visi Lietuvas pilsoņi no 16 gadu vecuma, tā būs saistīta ar e-veselības sistēmu "e.sveikata", kurā ir visi dati par vakcināciju, Covid-19 pārslimošanu vai testa rezultātu.

"Iespēju pasi" varēs izsniegt divas nedēļas pēc tam, kad būs saņemta "BioNTech"/"Pfizer" vai "Moderna" vakcīnas otrā deva, vai arī četras nedēļas pēc "AstraZeneca" vai "Johnson & Johnson" vakcīnas saņemšanas. Tomēr "AstraZeneca" gadījumā noteikti ne vēlāk kā 12 nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas būs jāsaņem arī otrā deva.

Covid-19 pārslimojušie vakcinācijas pasi varēs izmantot pusgadu pēc pozitīva koronavīrusa testa saņemšanas.

"Vakcinācijas pases" statuss (QR kods) būs jāatjauno ik pēc septiņām dienām, jo gan pēc pārslimošanas, gan pēc vakcinācijas saslimšanas iespēja nav izslēgta.

Ministrija uzsver, ka "iespēju pase" nav domāta ceļošanai uz ārzemēm, šim nolūkam Eiropas Komisija izstrādā tā dēvēto digitālo zaļo sertifikātu.

Pēc Ekonomikas un inovāciju ministrijas aplēsēm, jūnija sākumā bez testēšanas "iespēju pasi" varēs izmantot apmēram 1,5 miljoni Lietuvas iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka lēmumu par "iespēju pases" ieviešanu 5.maijā pieņēma Lietuvas valdība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu