Baltkrievijā sešu gadu cietumsodu piespriež bundziniekam par grupas dalību protestos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas tiesa ceturtdien, 13. maijā, piespriedusi sešu gadu cietumsodu bundziniekam Aleksejam Sančukam, kura grupa spēlēja masu protestos pēc pērnā gada augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām.

Pēc vēlēšanām Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kuri bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

30 gadu vecais Sančuks tika aizturēts Minskā novembrī reizē ar citiem sitamo instrumentu grupas locekļiem, kas bieži piedalījās protestos.

Viņiem tika piespriests 15 dienu arests par piedalīšanos nesankcionētos protestos, bet Sančuks tika paturēts apcietinājumā arī pēc tam un viņam tika izvirzītas vairākas kriminālapsūdzības.

Tiesa Minskā šodien atzina viņu par vainīgu protestu organizēšanā un par piedalīšanos protestos, un piesprieda viņam sešu gadu cietumsodu kolonijā, ziņo cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Vjasna" ("Pavasaris").

Sančuks tika apsūdzēts par to, ka bloķējis satiksmi, mājis ar baltkrievu nacionālo karogu, kas kļuvis par protestu kustības simbolu, un mudinājis protestētājus aplaudēt.

"Vjasna" ziņoja, ka mūziķis pēc aizturēšanas piekauts un piespiests atzīties video, kas tika pārraidīts Baltkrievijas televīzijā.

Varasiestādes protestus pēc vēlēšanām nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Lai gan protesti ir pierimuši, Baltkrievijā turpinās žurnālistu un aktīvistu tiesāšana, piespriežot viņiem bargus cietumsodus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu