Kā atgriezties ikdienas dzīvē pēc koronavīrusa pārslimošanas? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mabeline72/Shutterstock

Atgriešanās ikdienas dzīvē pēc Covid-19 pārslimošanas var prasīt kādu laiku. Citiem tās ir pāris dienas, vēl citiem mēneši. Turklāt pēc Covid-19 izslimošanas atsākt ikdienas gaitas ne vienmēr ir vienkāršs un gluds process, vēsta LTV Ziņu dienesta raidījums "Rīta panorāma". 

"Pirmais, ko pacients jutīs, būs nespēks. Vienkārši nav spēka neko darīt. Vai arī centies kaut ko darīt un ātri nogursti. Tas būs pirmais rādītājs. Tas ir simptoms, kas raksturīgs pacientiem ar sirds un plaušu bojājumiem. Nespēks, nepietiek enerģijas veikt aktivitātes dienas garumā," stāstīja Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja Illa Mihejeva.

Ārsti aicina pēc Covid-19 infekcijas pārslimošanas kādu laiku izvairīties no sportošanas, smaga fiziska darba un lielas garīgas piepūles.

Ja nepieciešams, ikdienas aktivitātes var veikt sēdus stāvoklī. Tā varēs gan nomazgāties dušā, gan saģērbties, gan pagatavot ēdienu.

Ārsti iesaka izvairīties no tādām darbībām, kas prasa ilgstošu stāvēšanu, locīšanos, stiepšanos vai, piemēram, tupēšanu.

"Tā kā koronavīrus spēj bojāt sirdi un izraisīt miokardītus (sirds iekaisums), tad vienmēr būtu jāuzmanās ātri atgriezties fiziskajās aktivitātēs. Pat ja mēs esam viegli pārslimojuši šo vīrusa infekciju, mēs nekad nezinām, vai mums ir bijis kāds minimāls kardiāls bojājums vai nē. Galvenais likums no kardioloģiskā viedokļa ir – pamazām, mierīgi atsākt slodzi un nekādā veidā nepārkāpt sajūtas, kad ķermenis saka, ka nevaru izdarīt vairāk," sacīja kardiologs Roberts Feders.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu