Zinātnieki paziņojuši, ka nevar izslēgt teoriju par Covid-19 rašanos laboratorijā (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: NassornSnitwong/Shutterstock

Koronavīrusa izcelsme joprojām ir neskaidra, un teorija, ka to izraisīja laboratorijas eksperiments, ir jāuztver nopietni, līdz tiek veikta izmeklēšana, kas pierāda, ka tā ir nepareiza, vēsta portāls "Reuters".

Covid-19, kas parādījās Ķīnā 2019. gada beigās, ir nogalinājis vairāk nekā 3 miljonus cilvēku.

"Lai noskaidrotu pandēmijas izcelsmi, ir jāveic papildu izmeklēšana," sacīja 18 zinātnieki, tostarp Kembridžas universitātes klīniskā mikrobioloģe Ravindra Blūma.

18 zinātnieki publicēja ziņojumu, kurā sacīts, ka Pasaules Veselības organizācijas veiktā vīrusa izcelsmes izpēte nav apsvērusi teoriju, ka vīruss varētu būt radies laboratorijas eksperimenta rezultātā.

Kā ziņots šī gada martā, Pasaules Veselības organizācija (PVO) atklājusi, ka Covid-19 pandēmijas avots, visticamāk, ir savvaļas dzīvnieku fermas Ķīnā.

Šīs savvaļas fermas, no kurām daudzas atrodas Juņnaņas provincē, visticamāk, ar dzīvniekiem apgādāja Uhaņas jūras velšu tirgus tirgotājus. Tieši tur 2019. gadā tika novēroti agrīnie Covid-19 saslimšanas gadījumi, izdevumam "NPR" stāstīja PVO slimību eksperts Pēters Daszaks.

Dažus no šiem tirgū nogādātajiem dzīvniekiem ar SARS-CoV-2 vīrusu inficēja fermu rajonā mītošie sikspārņi. PVO nākamo nedēļu laikā plāno publicēt pilnu ziņojumu par šo atklājumu.

Janvārī PVO komandas eksperti devās ceļā uz Ķīnu, lai izpētītu, kā sākusies pandēmija, kurā jau ar vīrusu inficējušies vairāk nekā 120 miljoni cilvēku, bet miruši 2,6 miljoni cilvēku visā pasaulē. Vīrusa izcelsmi jau ieskāvušas daudzas sazvērestību teorijas, to skaitā arī teorija, ka vīruss ir “izbēdzis” no kādas Uhaņas laboratorijas. Pagājušajā mēnesī PVO eksperti šo teoriju noraidīja.

Pamatdoma, kurai piekrīt lielākā daļa zinātnieku, ir tāda, ka koronavīruss kādu laiku ir cirkulējis sikspārņos un beigu beigās nonācis cilvēkā. Visticamāk, ar kādas starpnieka sugas palīdzību. Tieši to arī noskaidroja PVO eksperti pēc mēnešiem ilgas izmeklēšanas, proti, vīruss no sikspārņiem Ķīnas dienvidos nonāca savvaļas fermas dzīvniekos, bet pēc tam cilvēkos.

Savvaļas fermas ir daļa no projekta, kuru Ķīnas valdība attīsta jau 20 gadu. Projekta mērķis ir no posta un nabadzības izvilkt Ķīnas lauku populācijas.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu