Norit diskusijas par mediķu algu paaugstināšanu 2022. gadā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) kopīgi sākušas sarunas ar Finanšu ministriju par darba samaksas paaugstināšanu veselības aprūpes nozares darbiniekiem 2022.gadā. Sākot no 2020. gada Latvijā ārsta vidējā alga bija augstāka nekā vidējā darba samaksa - 2309 pret 1143 eiro.

Kā aģentūru LETA informēja LVSADA, mediķu arodbiedrība kopā ar LBAS vienojās sākt sarunas ar Finanšu ministriju pēc tam, "kad veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ilgāk nekā mēnesi tā arī nebija atradis laiku apspriest ar LVSADA jautājumu par darba samaksas paaugstināšanu nozarē". Priekšlikumu pārrunāt minēto jautājumu LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris esot izteicis veselības ministram nozares stratēģiskās padomes sēdē 26.martā.

Sākot sarunas, LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns un LVSADA priekšsēdētājs Keris uzsvēra, ka veselības aprūpes valsts finansējuma ziņā Latvija joprojām ievērojami atpaliek gan no Eiropas Savienības vidējiem rādītājiem, gan no Igaunijas un Lietuvas.

Vienlaikus arodbiedrības atzina, ka 2020.gadā Latvijā ārsta vidējā darba samaksa "beidzot ir" divreiz augstāka nekā vidējā darba samaksa tautsaimniecībā (2309 pret 1143 eiro) un arī māsu vidējā darba samaksa ir pasniegusi vidējo līmeni valstī, sasniedzot 1277 eiro, kas atbilst vidējam Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu līmenim.

LVSADA uzskata, ka ārstu algas esot jāturpina celt vēl vairāk, jo vidēji OECD valstīs ārstu vidējā alga pārējās pārsniedzot 2,7 reizes, bet māsu skaits Latvijā gandrīz divkārt atpaliek no vidējā līmeņa Eiropas Savienības valstīs.

"Tāpēc apstāties pie sasniegtā nedrīkst, jo arī Eiropas Komisija ir ieteikusi Latvijai stiprināt un attīstīt veselības aprūpes cilvēkresursus," uzskata arodbiedrībā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) esot piekritis, ka izprot arodbiedrību argumentus, taču norādījis uz sarežģīto situāciju tautsaimniecībā, kas būtiski samazina valsts budžeta ieņēmumus un līdz ar to ierobežo pieļaujamo izdevumu apjomu.

Arodbiedrība piekrītot, ka steigties ar nepārdomātiem solījumiem nebūtu pareizi. Vienlaikus finanšu ministrs esot apstiprinājis, ka papildu finansējums darba samaksas paaugstināšanai veselības aprūpes nozarē 20022.gada valsts budžetā tikšot atrasts.

Pusēm esot izdevies vienoties par to, ka samērīgam atalgojuma pieaugumam ir jābūt, tomēr par konkrētākiem nosacījumiem amatu grupām tiks lemts turpmākajās diskusijās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu